Μετά την ίδρυση κέντρου έρευνας στην Ελλάδα από την Tesla, στις αρχές του 2018, μια ακόμα σημαντική επένδυση στις νέες τεχνολογίες αυτοκινήτων φαίνεται να προσελκύει στη χώρα μας ο δήμος Τρικκαίων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μέσω του δημάρχου κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με τον κορυφαίο κινεζικό όμιλο Weichai Group, για την ίδρυση στα Τρίκαλα ενός Κέντρου Ερευνας (R&D) για την Ηλεκτροκίνηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Αυτοκίνηση.

Ποιος είναι ο όμιλος Weichai

Η Weichai ιδρύθηκε το 1946 και σήμερα έχει πάνω από 80.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο. Κατατάσσεται στην 87η θέση μεταξύ των 500 κορυφαίων επιχειρήσεων της Κίνας και είναι ένας πολυεθνικός όμιλος που διαθέτει έξι επιχειρηματικά τμήματα:

  1. Κινητήρων

  2. Επαγγελματικών οχημάτων

  3. Μηχανημάτων κατασκευών

  4. Λύσεων της ευφυούς υλικοτεχνικής υποστήριξης

  5. Πολυτελών σκαφών αναψυχής και

  6. Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

Ο όμιλος Weichai έχει δραστηριότητα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και στην Ασία, ενώ τα προϊόντα του εξάγονται σε περισσότερες από 110 χώρες.

Τα Τρίκαλα πόλη της καινοτομίας

Παράλληλα με την πολύ θετική εξέλιξη της προσέλκυσης μιας πολύ σημαντικής επένδυσης στο χώρο των νέων τεχνολογιών της αυτοκίνησης, ο δήμος Τρικκαίων είναι πολύ ενεργός και στην υλοποίηση πρωτοποριακών προγραμμάτων κινητικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, στις 15 Ιανουαρίου ο δήμος υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας για την κυκλοφορία δύο αυτόνομα κινούμενων ηλεκτρικών λεωφορείων. Τα λεωφορεία θα μεταφέρουν επιβάτες από τον σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων (οδός Όθωνος) προς τις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ στο Ριζαριό και αντιστρόφως. Το έργο υλοποιεί η εταιρεία AMANI SWISS, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος AVINT.

Αυτόνομο ηλεκτρικό λεωφορείο στα Τρίκαλα

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος,  ο δήμος Τρικκαίων δοκίμασε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο τα ηλεκτρικά οχήματα χωρίς οδηγό στο κέντρο της πόλης, το 2015. Εκείνη την περίοδο, παράλληλα με το λεωφορείο χωρίς οδηγό χρησιμοποιήθηκαν και 2 ηλεκτρικά αυτοκίνητα BMW i3.

Πρωτοπόρος ο δήμος Τρικκαίων και στην ηλεκτροκίνηση

Μέσω του προγράμματος ELVITEN, από τις αρχές του 2019 στα Τρίκαλα διατίθενται ελαφρά ηλεκτρικά οχήματα στο κοινό αλλά και σε επαγγελματίες της πόλης για τις μετακινήσεις τους.

Επίσης έχουν δημιουργηθεί 2 σταθμοί δωρεάν φόρτισης οχημάτων που έχουν εγκατασταθεί από το 2018 στο κέντρο της πόλης (Δημοτικό Parking Κανούτα) και στον Μύλο Ματσόπουλου και έχουν εξυπηρετήσει δεκάδες ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ηλεκτρική BMW i3 στα Τρίκαλα

Τέλος ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, (δωρεά της εταιρείας Γκοργκόλης ΑΕ), χρησιμοποιείται από την Διεύθυνση Καθαριότητας του δήμου για την επίβλεψη των εργασιών στην πόλη.