Ένας ακήρυχτος εμπορικός πόλεμος για την επικράτηση στη νέα εποχή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μαίνεται εδώ και χρόνια, με την Tesla, παρά τη νεότητά της και τα πολύ μικρά μεγέθη των πωλήσεών της έως σήμερα, να κερδίζει τις μάχες.

Συγκεκριμένα η Tesla προηγείται στις πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, το προπύργιο της Volkswagen, χάρη στο προσιτό Model 3, το οποίο είναι το απόλυτο εμπορικό hit.

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου της VW, Χέρμπερτ Ντις, αυτό θα αλλάξει σύντομα: “Είναι ένας συνεχής αγώνας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα χάσουμε την επαφή μας με την Tesla και σε κάποιο σημείο μάλιστα θα την ξεπεράσουμε”

Το θαύμα της Tesla

Σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων παγκοσμίως, που μετρούν δεκάδες και εκατοντάδες χρόνια παρουσίας στην αγορά, η Tesla ιδρύθηκε μόλις το 2003 με αντικείμενο εξ' αρχής την παραγωγή αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σε λιγότερα από 20 χρόνια έκανε τους πάντες να μιλούν για αυτή, τόσο λόγω της επικοινωνιακής δεινότητας του ιδρυτή της και CEO Έλον Μασκ, όσο και λόγω της εμπορικής και χρηματιστηριακής της επιτυχίας.

Tesla Model 3
Με περισσότερες από 70.000 ταξινομήσεις το 2019, το Tesla Model 3 είναι το πρώτο σε πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην ευρωπαϊκή αγορά. 

Μόλις προ ημερών, η χρηματιστηριακή αξία της Tesla, με παραγωγή μόλις 112.000 αυτοκινήτων το 2019, ξεπέρασε τα 100 δις δολάρια, αφήνοντας πίσω της ακόμα και αυτή της VW, που έχει παγκόσμια παραγωγή μεγαλύτερη των 10.330.000 αυτοκινήτων το 2019.

Παράλληλα, στο τέλος του 2019, ο Μασκ ανακοίνωσε ότι η δημιουργία του ευρωπαϊκού εργοστασίου της Tesla, θα γίνει στο Βερολίνο, χτυπώντας στο μαλακό υπογάστριο την VW ακόμα μια φορά.

Η αντεπίθεση του Volkswagen Group

Με μια πλειάδα νέων ηλεκτρικών και υβριδικών μοντέλων που θα παρουσιάσει με τα σήματα των VW, Audi, Skoda και Seat μέσα στο 2020, ο γερμανικός όμιλος φιλοδοξεί να καλύψει το πλεονέκτημα της Tesla και να αποκτήσει ηγετική θέση στην αγορά των ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων.

Αιχμή του δόρατος της προσπάθειας της VW θα αποτελέσει το αναμενόμενο VW ID.3, το οποίο είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της μικρής – μεσαίας κατηγορίας, με τιμή λιανικής που δεν θα ξεπερνά τις 30.000 ευρώ και μεγάλη αυτονομία που ξεκινά από 330 χιλιόμετρα και φτάνει έως τα 550, ανάλογα με τη χωρητικότητα της μπαταρίας του. Το πλαίσιο του νέου αυτού μοντέλου θα αποτελέσει τη βάση για μοντέλα μεγαλύτερου αλλά και μικρότερου μεγέθους, που θα προσφέρονται από όλες τις μάρκες του Ομίλου.

VW ID.3
Το ηλεκτρικό VW ID.3 έρχεται το 2020 για να αναχαιτίσει το Tesla 3 στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια αγορά.

Επίσης μέσα στο 2020, η VW έχει ανακοινώσει και το λανσάρισμα ενός αμιγώς ηλεκτρικού SUV, ενώ πλέον θα προσφέρει το μικρότερο μοντέλο της, το up! μόνο ως ηλεκτροκίνητο.