Η Γουχάν είναι η πόλη από την οποία ξεκίνησε η εξάπλωση του θανατηφόρου κοροναϊού. Αυτό είναι ήδη γνωστό παγκοσμίως γνωστό, ωστόσο μια “παράπλευρη” απώλεια που θα έχει σημαντική επίδραση στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, όχι: Η πόλη αυτή είναι το “Ντιτρόιτ της Κίνας”, καθώς φιλοξενεί πολυάριθμες αυτοκινητοβιομηχανίες. Ταυτόχρονα, η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων του πλανήτη.

Πιθανό ένα εμπορικό κραχ

Οι εταιρείες General Motors, Nissan, Renault, Honda και η γαλλική PSA είναι μεταξύ πολλών άλλων, που διαθέτουν μεγάλες μονάδες παραγωγής στη Γουχάν. Ο όμιλος PSA δήλωσε ότι θα επαναπατρίσει το προσωπικό και τις οικογένειές τους από την περιοχή. Ο επαναπατρισμός αφορά 38 Γάλλους υπηκόους και η πρωτοβουλία θα προχωρήσει σε πλήρη συνεργασία με τις κινεζικές αρχές και το γαλλικό γενικό προξενείο. Οι Γάλλοι εργαζόμενοι και τα μέλη των οικογενειών τους θα παραμείνουν σε καραντίνα στο Τσανγκσά, πριν ταξιδέψουν πίσω στις χώρες καταγωγής τους.

PSA plant at Wuhan
Το εργοστάσιο της PSA (Peugeot, Citroen, DS, Opel, Vauxhall), στην πόλη Γουχάν της Κίνας. 

Τα προβλήματα που δημιουργεί η καραντίνα λόγω του κοροναϊού στην περιοχή αλλά και οι εκατοντάδες απουσίες εργατών, λόγω φόβου ή πραγματικής νόσου, θα πλήξουν σημαντικά την παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων. Για τις περισσότερες από τις μάρκες αυτοκινήτων που έχουν εργοστάσια στη Γουχάν, η κινεζική αγορά είναι η σημαντικότερη ή από τις σημαντικότερες όσο αφορά στις παγκόσμιες πωλήσεις τους και μια σημαντική πτώση στην παραγωγή, θα επηρεάσει αρνητικά τόσο στις επιδόσεις τους στην τοπική αγορά, όσο και την κερδοφορία τους συνολικά.

Υπό αίρεση και το GP της F1 στην Κίνα

Το κινεζικό Grand Prix, ο τέταρτος αγώνας του πρωταθλήματος της F1 για το 2020, υπάρχει πιθανότητα να τεθεί εκτός του ημερολογίου, καθώς οι Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την αναστολή όλων των εκδηλώσεων μηχανοκίνητου αθλητισμού στη χώρα μέχρι τον Απρίλιο λόγω της επιδημίας του κοροναϊού.

Το Grand Prix της Κίνας είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 17-19 Απριλίου στην πόλη της Σαγκάης. Αν ο ιός δεν τεθεί σύντομα υπό έλεγχο και η περίοδος καραντίνας πρέπει να επεκταθεί, τότε ο αγώνας θα πρέπει να αλλάξει ημερομηνία ή απλώς να ματαιωθεί για όλο το 2020.

Πίστα F1 στη Σανγκάη
Η πίστα που πραγματοποιείται το κινεζικό GP της F1, στη Σανγκάη της Κίνας

Η Liberty Media, η αμερικανική εταιρεία που διαχειρίζεται το πρωτάθλημα της F1, δεν έχει επίσημα ανακοινώσει κάτι σχετικό μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης του ρεπορτάζ, θέλοντας προφανώς να αφήσει το χρόνο να δείξει κατά πόσο η εξάπλωση του ιού θα συνεχιστεί ή θα ανακοπεί.

Περιορισμοί σε 56 εκατομμύρια ανθρώπους

Η Γουχάν είναι μια πόλη των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων υπό καραντίνα, αφού το αεροδρόμιο και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί έκλεισαν. Όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες στην πόλη έχουν ανασταλεί, όπως και η κυκλοφορία σε μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

Επίσης πέντε ακόμα πόλεις στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας προστέθηκαν στις 13 που είχαν ήδη επηρεαστεί από τα μέτρα που περιλαμβάνουν κυρίως την αναστολή λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και το κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών.

Τουλάχιστον 10 πόλεις και σχεδόν 56 εκατομμύρια άνθρωποι στην κεντρική συνοικία Χουέι της Κίνας αντιμετωπίζουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Το Πεκίνο και η Σαγκάη βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.