Tο μικρό – μεσαίο μοντέλο της κατηγορίας C που εγκαινίασε το όνομα Leon για τη Seat το 1998 έφτασε πλέον στην τέταρτη γενιά του. Αποτέλεσε για την ισπανική μάρκα μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές της επιτυχίες, με 2,2 εκατομμύρια συνολικές πωλήσεις έως σήμερα.

Μεγαλύτερο, ωριμότερο και συνδεδεμένο

Το νέο Seat Leon τέταρτης γενιάς έχει μεγαλώσει σημαντική σε όλες τις διαστάσεις, με το μήκος και το μεταξόνιο να έχουν κερδίσει 8,6 και 5,0 εκατοστά αντίστοιχα. Το αμάξωμα, που έχει φτάσει στα 4,368 μέτρα έχει παραμείνει από τα πιο συμπαγή της κατηγορίας, ενώ το μεταξόνιο των 2,686 μέτρων υπόσχεται άνετους χώρους για επιβάτες. Το πορτ μπαγκάζ έχει όγκο 380 λίτρων στην πεντάθυρη hatch έκδοση, ακριβώς την ίδια με το προηγούμενο μοντέλο.

Όπως και στο παρελθόν το νέο Seat Leon θα διατίθεται σε hatchback πεντάθυρη και station διαμόρφωση, η δεύτερη με την ονομασία Sportstourer. Η μεγάλη διαφορά εντοπίζεται φυσικά στο χώρο αποσκευών, που στη δεύτερη περίπτωση έχει όγκο 617 λίτρα, 30 περισσότερα από το απερχόμενο μοντέλο.


Νέο Seat Leon Hatchback.

Η απέριττη και δυναμική σχεδίαση του αμαξώματος του νέου Seat Leon συνεχίζεται και στο εσωτερικό, με ένα οπτικά λιτό αλλά ποιοτικά εξαιρετικό ταμπλό, στο οποίο δεσπόζει η οθόνη των 8,25 - 10'' του συστήματος πολυμέσων. Στην κορυφαία του έκδοση αυτό προσφέρει 3D συνδεδεμένη πλοήγηση, φυσική αναγνώριση φωνής καθώς και λειτουργίες μέσω χειρονομιών. Το σύστημα Full Link επιτρέπει στους χρήστες να συνδέουν τις κινητές συσκευές τους μέσω Android Auto ή Apple CarPlay και το προαιρετικό Connenctivity Box προσφέρει επαγωγική φόρτιση τηλεφώνου που πληροί τα πρωτόκολλα Qi. Τέλος η Online Connecitvity Unit με ενσωματωμένη κάρτα SIM σημαίνει ότι το νέο Leon δεν θα χάσει ποτέ τη σύνδεσή του με τον ψηφιακό κόσμο.

seat Leon 2020
Νέο Seat Leon Sportstourer.

Το νέο seat Leon θα διαθέτει και εντυπωσιακό ψηφιακό πίνακα οργάνων με την ονομασία Seat Digital Cockpit, με διαγώνιο 10.25'' και δυνατότητα παραμετροποίησης ανάλογα με τις ανάγκες του οδηγού.

Κινητήρες “τα πάντα όλα”

Το νέο Seat Leon προσφέρει μια τεράστια γκάμα επιλογών μονάδων ισχύος. Συμβατικούς κινητήρες βενζίνης και diesel από 1.0 έως και 2.0 λίτρα, που αποδίδουν από 90 έως 190 ίππους, ήπιους υβριδικούς κινητήρες βενζίνης, κινητήρα διπλού καυσίμου βενζίνης/φυσικού αερίου και plug in hybrid έκδοση, με ισχύ 204 ίππων και αυτονομία κίνησης αποκλειστικά με τον ηλεκτρικό κινητήρα, που φτάνει στα 60 χιλιόμετρα. Χειροκίνητα κιβώτια έξι σχέσεων και αυτόματα DSG 7 σχέσεων συμπληρώνουν την εξαιρετικά εικόνα και προσφέρουν δεκάδες διαφορετικές δυνατότητες συνδυασμού κινητήρων/μετάδοσης στους υποψήφιους οδηγούς.

Προηγμένα συστήματα ασφαλείας

Η χρήση του νέου πλαισίου MQB Evo εξασφάλισε στο νέο Seat Leon τη δυνατότητα εξηλεκτρισμού, αλλά και την ταυτόχρονη ικανότητα ενσωμάτωσης προηγμένων συστημάτων παθητικής ασφάλειας και υποβοήθησης της οδήγησης. Εκτός πολλών άλλων, σε αυτά περιλαμβάνεται το predictive adaptive cruise

control, το emergency assist και το travel assist. Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του το Dynamic Chassis Control, μέσω του οποίου επιλέγει ανάλογα με τις συνθήκες διαφορετικά προγράμματα απόδοσης και λειτουργίας. Τέλος η τεχνολογία adaptive chassis διαβάζει συνεχώς τις συνθήκες του δρόμου, ενώ παράλληλα λαμβάνει υπόψη τις πληροφορίες του συστήματος διεύθυνσης, την πέδηση και την επιτάχυνση και προσαρμόζει την ανάρτηση σε κάθε τροχό για να παρέχει άνεση και κορυφαία οδική συμπεριφορά.