Τα επτά χρόνια που έλειπε από την ελληνική αγορά η Mazda δεν ήταν δυνατά να την βγάλουν από την καρδιά των Ελλήνων οδηγών –και φυσικά τη δική μας. Πέρυσι η ιαπωνική φίρμα επέστρεψε στη χώρα μας και αμέσως φρόντισε να οργανωθεί και μια πανευρωπαϊκή παρουσίαση, αυτή του νέου Mazda 2. Φαίνεται πως τα αισθήματα είναι αμοιβαία.

Νέο Mazda 2

Σχεδόν απαράλλαχτο αισθητικά

Η Mazda δεν είχε λόγο να αλλάξει την ιδιαίτερη και εμφάνιση του μοντέλου της και κράτησε τα βασικά σχεδιαστικά στοιχεία, προσθέτοντας μόνο μερικές λεπτομέρειες, όπως οι ζάντες και η νέα εντυπωσιακή μάσκα. Στο εσωτερικό υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές επιλογές σχετικά με τις επενδύσεις και τους χρωματισμούς, όμως οι σημαντικές προσθήκες έγιναν στον εξοπλισμό ασφαλείας. Τα νέα LED φωτιστικά σώματα έχουν τη δυνατότητα να φωτίζουν ακόμη πιο μακριά στις υψηλές ταχύτητες, χαρίζοντας μεγαλύτερη ασφάλεια και προσαρμόζονται αυτόματα, ώστε να μην τυφλώνουν τους οδηγούς που έρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση. Άλλη μια νέα προσθήκη, το σύστημα παρκαρίσματος 360° με τις τέσσερις κάμερες γύρω από το αυτοκίνητο για τέλειο έλεγχο σε κάθε περίπτωση και πλέον, το 2 εξοπλίζεται με σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας (Traffic Sign Recognition System).

Νέο Mazda 2

Οδηγώντας στα λημέρια μας

Κινηθήκαμε το αυτοκίνητο σε πολύ γνώριμες διαδρομές, από τη Βουλιαγμένη έως και το Σούνιο. Από την επαφή μας με το 2, διαπιστώσαμε ότι η Mazda προσεγγίζει πολύ διαφορετικά την κατηγορία των supermini. Δίνει μεγάλη έμφαση στην premium αίσθηση και τον πολυτελή εξοπλισμό, αφού υπάρχουν στοιχεία που βρίσκεις συνήθως σε ακριβότερα μοντέλα: Head-Up Display, τέσσερις κάμερες περιμετρικά του αμαξώματος για εύκολο παρκάρισμα, θερμαινόμενα καθίσματα και τιμόνι, αυτόματος κλιματισμός και άλλα πολλά. Η ποιότητα της καμπίνας βρίσκεται επίσης σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Νέο Mazda 2

Οι δερμάτινες επενδύσεις στο ταμπλό ανεβάζουν την αντιληπτή ποιότητα και η συναρμογή των πλαστικών είναι εξαιρετική, ενώ απροβλημάτιστη κρίνεται και η εργονομία. Το περιστροφικό χειριστήριο ελέγχου στην κεντρική κονσόλα, για την οθόνη αφής, αποτελεί ένα πολύ εύχρηστο συν καθώς χειρίζεσαι το σύστημα πολυμέσων χωρίς να χρειάζεται να πάρεις τα μάτια σου από το δρόμο, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα συστήματα που τα χειρίζεσαι μόνο δια της αφής.

Νέο Mazda 2

Φυσικά, σαν ένα Mazda, δεν θα μπορούσε να μην είναι ευχάριστο στην οδήγηση. Το νέο 2 στη Νότια Αττική κινείται ανάλαφρα, απολαμβάνοντας τις στροφές στους άδειους χειμωνιάτικους δρόμους. Η ανάρτηση δίνει κάποιες κλίσεις στο αμάξωμα, αλλά έχει ρυθμιστεί έτσι προκειμένου να ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στην πρόσφυση και την άνεση, ενώ το τιμόνι παρέχει ανά πάσα στιγμή πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στους εμπρός τροχούς. Εξαιρετικός σε αίσθηση ο επιλογέας του χειροκίνητου σασμάν, με γρήγορες διαδρομές και σαφέστατα κουμπώματα και πάντα στο ύψος των περιστάσεων τα φρένα. Κάτω από το καπό του κόκκινου 2 που οδηγούσαμε, υπήρχε ένας κινητήρας βενζίνης των 1.5 λίτρων.

Νέο Mazda 2

Τετρακύλινδρος και ατμοσφαιρικός, κρατά τις ιαπωνικές παραδόσεις και στοχεύει στην εξαιρετική αξιοπιστία και την αντοχή στο χρόνο. Η απόδοσή του φτάνει στους 90 ίππους με 148 Nm ροπή στρέψης και συνδυάζεται με εξάρι σασμάν πλέον, με αποτέλεσμα να έχει ακόμη καλύτερη οικονομία καυσίμου. Η Mazda ανακοινώνει 4,1 λίτρα αμόλυβδης ανά 100 χιλιόμετρα και συνδυάζεται με ένα ήπιο υβριδικό σύστημα των 48V. Σύμφωνα με το εργοστάσιο, τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 9,8 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 183 χλμ./ώρα, στην περίπτωση του κινητήρα με τους 90 ίππους που οδηγήσαμε.

Ιδιαίτερη και πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση

Χωρίς καμία αμφιβολία πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που έχει διαφορετική προσέγγιση από τον ανταγωνισμό, προσφέροντας κάτι μοναδικό. Στο νέο Mazda 2 η εξαιρετική αισθητική συνοδεύεται και από κορυφαία ποιότητα για τα δεδομένα της κατηγορίας, πολύ καλή εργονομία και έναν εξοπλισμό που με τίποτα δεν συναντάς σε άλλα supermini! Κερασάκι στην τούρτα, η πολύ ενδιαφέρουσα οδική συμπεριφορά που σε κάνει να απολαμβάνεις τα χιλιόμετρα πίσω από το τιμόνι του. Όπως μας τόνισαν και στην παρουσίαση, μιλάμε για ένα Made in Japan αυτοκίνητο, που κατασκευάζεται στην Ιαπωνία, με ότι αυτό συνεπάγεται στην αντοχή στο χρόνο και την αξιοπιστία. Σίγουρα έχει όλα τα φόντα για να κερδίσει τον αγοραστή που δεν θέλει απλώς ένα supermini, αλλά ένα διαφορετικό μοντέλο με προσωπικότητα!

Νέο Mazda 2

Να σημειώσουμε τέλος ότι η παρουσίαση συνέπεσε με την έναρξη των εορτασμών για τα 100 χρόνια της Mazda, τα οποία χαρακτηρίζονται  από την καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία, όπως αποδεικνύει και το σχετικό video στη συνέχεια.