Σε χιονοστιβάδα εξελίσσεται ο κοροναϊός για τους Κινέζους εμπόρους αυτοκινήτων, οι οποίοι είδαν τις διελεύσεις υποψήφιων αγοραστών από τα καταστήματά τους να μειώνονται εκθετικά εξαιτίας της ταχείας εξάπλωσής του. Σε παρέμβασή τους, επιδιώκουν προσωρινή οικονομική στήριξη για να ξεπεράσουν την απρόσμενη αυτή κρίση.

Η κινεζική αγορά αυτοκινήτου αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκοσμίως, ενώ αντίστοιχα με τις πωλήσεις έχει πληγεί και η παραγωγή αυτοκινήτων.

Πολλά εργοστάσια έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους τουλάχιστον έως τα μέσα Φεβρουαρίου, τόσο στη Γουχάν, την πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται σε καραντίνα, όσο και σε 11 ακόμα επαρχίες της Κίνας.

Αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Hyundai Motor, η Tesla, η Ford, η PSA , η Nissan και η Honda έχουν πληγεί σημαντικά, ενώ τα αρνητικά αποτελέσματα αναμένεται να εξαπλωθούν σταδιακά σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά σε ότι αφορά στα οικονομικά μεγέθη.

Η εξάπλωση του κοροναϊού

Ο κοροναϊός έχει σκοτώσει περισσότερους από 600 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα και περισσότεροι από 30.000 έχουν επιβεβαιωμένα νοσήσει. Η κεντρική διοίκηση προτρέπει τις τοπικές κυβερνήσεις να παρατείνουν τις διακοπές τους λόγω της πρωτοχρονιάς -η οποία στην Κίνα εορτάζεται την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο- και να πάρουν μέτρα για τη μείωση των μετακινήσεων και των ταξιδιών, ώστε να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.

Απελπιστική η κατάσταση των Κινέζων εμπόρων αυτοκινήτων

Σε επιστολή που απεύθυνε στην Επιτροπή Ρύθμισης Τραπεζών και Ασφαλίσεων η Ένωση Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων της Κίνας (CADA) ζήτησε από τις τράπεζες να επεκτείνουν χρονικά τις δανειακές υποχρεώσεις των εμπόρων και να χορηγήσουν προσωρινή υποστήριξη ρευστότητας.

Έκθεση αυτοκινήτων Chevrolet στην Κίνα
Από το τέλος Ιανουαρίου, οι πελάτες είναι είδος υπό εξαφάνιση στα καταστήματα πώλησης αυτοκινήτων της Κίνας.
 

Τονίζει δε ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων αλλά και οι διελεύσεις από τα συνεργεία "δείχνουν μια πτώση που μοιάζει με γκρεμό" λόγω της επέκτασης των διακοπών της σεληνιακής πρωτοχρονιάς.

Τα στελέχη της βιομηχανίας δήλωσαν ότι η επιδημία του κοροναϊούείναι πιθανό να προκαλέσει όλεθρο στις πωλήσεις και την παραγωγή αυτοκινήτων κατά το πρώτο τρίμηνο. Η CADA, μετά από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε μεταξύ των μελών της, προβλέπει ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα θα μειωθούν κατά 50-80% αυτό το μήνα σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2019. Περίπου το 70% των εμπόρων που ερωτήθηκαν από την CADA δήλωσαν ότι δεν εξυπηρέτησαν σχεδόν κανένα πελάτη από το τέλος Ιανουαρίου.

Προώθηση των online πωλήσεων

Online πώληση αυτοκιν΄΄ητων
Οι online πωλήσεις αυτοκινήτων προωθούνται από τους Κινέζους εμπόρους αλλά και μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, ως λύση στο πρόβλημα της ανυπαρξίας πελατών.

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα, οι έμποροι αυτοκινήτων αλλά και οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ψάχνουν τρόπους αντίδρασης. Μια από αυτές είναι η προώθηση των πωλήσεων μέσω internet, ώστε να αποφευχθούν οι μετακινήσεις και η φυσική επαφή των αγοραστών με τους πωλητές. Διεθνείς μάρκες όπως η Tesla και η Mercedes – Daimler, αλλά και τα τοπικά δίκτυα των China Grand Automotive και Yongda προωθούν πλέον τις online πωλήσεις αυτοκινήτων, ως λύση στο πρόβλημα της εξάπλωσης του κοροναϊού.