Η Opel παρουσίασε το πρώτο της Plug-in SUV και δείχνει μεγάλη αυτοπεποίθηση, καθώς πρόκειται για το δυνατότερο και συνάμα ακριβότερο μοντέλο της τρέχουσας γκάμας της. Το Opel Grandland X Hybrid4 ξεκινά στη χώρα μας από τις 49.900 ευρώ στην τετρακίνητη εκδοχή των 300 ίππων ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2020 αναμένεται και η προσθιοκίνητη με 224 άλογα.

Opel Grandland X Hybrid4

Opel Grandland X Hybrid4

Η κατηγορία των Plug-in υβριδικών μοντέλων θεωρείται πολύ σημαντική και θα λειτουργήσει ως γέφυρα για το πέρασμα από τις συμβατικές τεχνολογίες βενζίνης ή πετρελαίου στην αμιγή ηλεκτροκίνηση. Καθίσαμε λοιπόν με μεγάλο ενδιαφέρον στο τιμόνι του Opel Grandland X Hybrid4 προκειμένου να το δοκιμάσουμε στις συνοριακές περιοχές της Ελβετίας με τη Γερμανία.

Πολλοί οι κινητήρες

Το αυτοκίνητο που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν τετρακίνητο και διέθετε έναν τούρμπο βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρων με 200 ίππους και δύο ηλεκτρικά μοτέρ, με το πρώτο να αποδίδει 110 ίππους και να είναι ενσωματωμένο στο αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων και το δεύτερο να κατανέμει άμεσα τους 113 ίππους του στον πίσω άξονα. Έτσι υλοποιείται ένα καινοτόμο σύστημα τετρακίνησης, το οποίο μας ενθουσίασε με τη σπιρτάδα του και την εξαιρετική του οδηγική αίσθηση.

Opel Grandland X Hybrid4

Opel Grandland X Hybrid4

Σύμφωνα με την Opel μπορεί να διανύσει το υβριδικό SUV της έως 59 χιλιόμετρα μόνον με τη μπαταρία του. Στην πράξη διαπιστώσαμε μία ηλεκτρική αυτονομία γύρω στα 35 χιλιόμετρα, υπό έντονη πίεση ωστόσο. Υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να κυμαίνεται η ηλεκτρική αυτονομία του γερμανικού μοντέλου κάπου μεταξύ 40 και 50 χιλιομέτρων.

Η κατανάλωση καυσίμου ανέρχεται με βάση τις τυποποιημένες μετρήσεις σε 1,4 λίτρα βενζίνης ανά 100 χλμ. Όταν κινηθήκαμε σχεδόν αποκλειστικά με τον βενζινοκινητήρα επειδή είχε εξαντληθεί η ενέργεια από τη μπαταρία, ξεπέρασε τα οκτώ λίτρα ανά 100 χλμ. Ο υπολογιστής ταξιδιού του αυτοκινήτου της δοκιμής μας, που είχε γράψει γύρω στις 3.000 χιλιόμετρα, έδειχνε μία μέση κατανάλωση 6,1 λίτρων την οποία θεωρούμε και πιο ρεαλιστική.

Opel Grandland X Hybrid4

Opel Grandland X Hybrid4

Μπαίνει στην πρίζα

Το δυνατότερο μοντέλο της Opel εμφανίζει λοιπόν το χαμηλότερο κόστος καυσίμου, όταν χρησιμοποιείται για καθημερινές μετακινήσεις εντός πόλης. Σύμφωνα με έρευνες, των 80% των οδηγών στις αστικές περιοχές δεν διανύει περισσότερα από 50 χιλιόμετρα την ημέρα. Με αυτό το δεδομένο χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο οι ηλεκτροκινητήρες του και πολύ λιγότερο ο βενζινοκινητήρας τούρμπο, οπότε έχουμε θεαματικότατη μείωση της κατανάλωσης ή ακόμη και μηδένισή της.

Opel Grandland X Hybrid4

Opel Grandland X Hybrid4

Εδώ ερχόμαστε στο κεφάλαιο της επαναφόρτισης της μπαταρίας των 13,2 kWh, η οποία διαρκεί επτάμισι ώρες όταν γίνεται από απλή οικιακή πρίζα σούκο. Με την εγκατάσταση ενός Wallbox μειώνεται ο χρόνος φόρτισης στις 1:50' ώρες, απαιτείται ωστόσο παροχή 32 Αmpere. Υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα τοποθέτησης μιας green'up πρίζας, η οποία παρέχει ασφάλεια με χαμηλό κόστος, για φόρτιση έως 14Α αντί των 10 της απλής οικιακής πρίζας.

Φορτίζει και εν κινήσει

Τα Paddles του τιμονιού για το αυτόματο οκτατάχυτο σαζμάν δεν λειτουργούν όταν κινείται το υβριδικό Grandland X αμιγώς ηλεκτρικά. Μπορείς όμως να ανακτήσεις ενέργεια τραβώντας τον επιλογέα προς τα πίσω. Τότε περνά το σύστημα σε ένα μονοφασικό πρόγραμμα ανάκτησης ενέργειας, το οποίο λειτουργεί στην περίπτωση του μοντέλου της Opel εξαιρετικά μαλακά. Στον επιλογέα ταχυτήτων επίσης υπάρχει η ένδειξη D+, η οποία επιτρέπει τη μέγιστη ανάκτηση ενέργειας κατά την κίνηση του αυτοκινήτου χωρίς γκάζι, όχι όμως μέχρι του σημείου ακινητοποίησης του οχήματος, όπως συμβαίνει με άλλους κατασκευαστές.

Opel Grandland X Hybrid4

Opel Grandland X Hybrid4

Ένα χάιλαϊτ αποτελεί το μπλε φωτάκι στον καθρέπτη του οδηγού, που ανάβει πάντα όταν κινείται το Opel Grandland X Hybrid4 αποκλειστικά και μόνον με τους ηλεκτροκινητήρες του. Αυτό αναμένεται να αποδειχθεί χρήσιμο στο μέλλον, εφόσον αρχίσουν να εφαρμόζονται πολιτικές αποκλεισμού των συμβατικών μοντέλων στα κέντρα των πόλεων και επιτρέπεται μόνον η κυκλοφορία ηλεκτροκίνητων οχημάτων μηδενικών ρύπων.

Προγράμματα οδήγησης

Στα ηλεκτροκίνητα μοντέλα είναι αυτονόητη η ύπαρξη διαφορετικών προγραμμάτων οδήγησης. Η Opel προσφέρει τα Electric, Hybrid, AWD 4X4 και Sport. Στο πρόγραμμα Electric ενεργοποιούνται μόνον οι ηλεκτροκινητήρες και εμπλέκεται ο κινητήρας βενζίνης, όταν τον απαιτεί συνειδητά ο οδηγός πατώντας δυνατά το γκάζι. Ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο αποδεικνύεται το Grandland X Hybrid 4 ευχάριστα σπιρτόζο και μόνον πάνω από τα 100 χλμ./ώρα θα αναζητήσεις ίσως λίγο περισσότερη δύναμη. Ο βενζινοκινητήρας μπαίνει υποχρεωτικά στο παιχνίδι το αργότερο από τα 135 χλμ./ώρα και πάνω.

Opel Grandland X Hybrid4

Opel Grandland X Hybrid4

Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει επίσης το πρόγραμμα Hybrid, οπότε αποφασίζει το λογισμικό για τον συνδυασμό κινητήρων. Στο πρόγραμμα AWD 4X4 ενεργοποιούνται πάντα οι δύο ηλεκτροκινητήρες για τη δημιουργία συνθηκών τετρακίνησης, όποτε κινείται το όχημα σε ολισθηρό οδόστρωμα.

Στο πρόγραμμα Sport έχουμε τη μέγιστη ισχύ διαθέσιμη και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 235 χλμ./ώρα. Όποιος δεν επιθυμεί να κινηθεί ηλεκτροκίνητα από την αρχή της διαδρομής του, αλλά θέλει να το κάνει αυτό μόλις προσεγγίσει κάποιο αστικό κέντρο, επιλέγει το πρόγραμμα ‘’e-Save’’που αποθηκεύει ενέργεια για χρήση της αργότερα. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για 10 χιλιόμετρα, για 20 χιλιόμετρα ή για ‘’Max’’, δηλαδή κινείσαι μόνον με τη βενζίνη, ώστε να έχεις μετά όλη την ενέργεια της μπαταρίας στη διάθεσή σου.

Opel Grandland X Hybrid4

Opel Grandland X Hybrid4

Εντυπώσεις στον δρόμο

Το ευρύχωρο SUV μας ικανοποίησε με την άνεση οδήγησης που προσφέρει ακόμη και σε δρόμους με όχι ιδιαίτερα ποιοτικό οδόστρωμα, ωστόσο εμφανίζει σχετικά αυξημένες κλίσεις στις στροφές και νιώθεις το βάρος των σχεδόν 1,9 τόνων του αμαξώματος. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευχάριστο αυτοκίνητο, ιδιαίτερα στο πρόγραμμα Sport όπου συνεργάζονται τέλεια ο βενζινοκινητήρας και οι δύο ηλεκτροκινητήρες. Σε αυτές τις συνθήκες επιταχύνει το Opel Grandland X Hybrid4  σε μόλις 6,1 δευτερόλεπτα από στάση έως 100 χλμ./ώρα και οι προσπεράσεις γίνονται σβέλτα και με ασφάλεια.

Opel Grandland X Hybrid4

Opel Grandland X Hybrid4

Το σύστημα πολυμέσων μας ικανοποίησε, αν και θα το θέλαμε πιο αναβαθμισμένο για ένα μοντέλο τέτοιου τιμολογιακού επιπέδου. Για παράδειγμα η οθόνη αφής των οκτώ ιντσών θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, αν και μας άρεσε η ύπαρξη κανονικών διακοπτών για τη ρύθμιση λειτουργιών όπως του συστήματος κλιματισμού. Να επισημάνουμε επίσης, ότι οι μπαταρίες μειώνουν τον όγκο του χώρου αποσκευών κατά 120 λίτρα σε σχέση με τα Opel Grandland X βενζίνης και πετρελαίου. Έτσι έχουμε ένα πορτ μπαγκάζ με χωρητικότητα μεταξύ 390 και 1.528 λίτρων, που κρίνεται αποδεκτό, αν και όχι κορυφαίο.

Συμπέρασμα

Το Opel Grandland X Hybrid 4 αποτελεί ένα απολύτως λειτουργικό SUV, το οποίο δεν απαιτεί συμβιβασμούς από τον οδηγό του. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς μπορεί να κινηθεί σε πιο σπορτίφ ρυθμούς και με αισθητά χαμηλότερο κόστος χρήσης από τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αδελφάκια του. Αυτά έχουν και υψηλότερο όμως τίμημα, καθώς η τετρακίνητη έκδοση που αναμένεται το Μάιο στη χώρα μας, με φουλ ωστόσο εξοπλισμό, θα κοστίζει 49.900 ευρώ. Το αυτοκίνητο θα συνοδεύεται επίσης από εγγύηση 8 ετών ή 180.000 χιλιομέτρων για τις μπαταρίες του, οι οποίες στο τέλος του κύκλου ζωής τους που υπολογίζεται στα 10-12 χρόνια, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά, για παράδειγμα σε οικιακά συστήματα φωτοβολταϊκών για την αποθήκευση ενέργειας.