“Ας ανακαλύψουμε πάλι το αυτοκίνητο” σκέφτηκε η γαλλική μάρκα και εγένετο Citroen AMI. Μην φανταστείτε όμως ότι η “επανάσταση” σταματά σε αυτό. Διότι το μικρό, ζουμπουρλό, πάμφθηνο, ηλεκτρικό, διθέσιο AMI μπορεί να οδηγηθεί σε πολλές περιπτώσεις χωρίς δίπλωμα, ενώ δεν χρειάζεται να το αγοράσει κανείς καταβάλλοντας του ούτως ή άλλως πολύ χαμηλό αντίτιμο των 6.000 ευρώ: μπορεί να το χρησιμοποιεί για δύο χρόνια με 20 ευρώ το μήνα και ένα αρχικό ποσό της τάξης των 2.644 ευρώ.

Φυσικά θα είναι διαθέσιμο και για κοινή χρήση, μέσω της πλατφόρμας Free2Move, όπου αυτή είναι διαθέσιμη, με κόστος 0.26 ευρώ ανά λεπτό. Αν ήδη σκέφτεστε να τηλεφωνήσετε στην ελληνική αντιπροσωπεία για παραγγελίες μην το κάνετε, προς το παρόν, καθώς το Citroen AMI και οι επαναστατικοί τρόποι απόκτησής του δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμα στη χώρα μας.

Αυτό κι αν είναι “έξυπνο”

Μετρά μόλις 2,41 μέτρα μήκους, 1,39 μέτρα πλάτος και 1,52 μέτρα ύψος, σημαντικά μικρότερο δηλαδή από το σημερινό Smart ForTwo. 

Το βάρος του από την άλλη, περιορίζεται μόλις στα 485 κιλά! Είναι διθέσιο, έχει μια μπαταρία χωρητικότητας 5,5 kWh και προσφέρει αυτονομία 70 χιλιομέτρων. Αν γη αυτονομία σας φαίνεται μικρή, ανατρέξτε στις διεθνείς έρευνες που δείχνουν ότι των 80% των οδηγών στα αστικά κέντρα, πραγματοποιούν διαδρομές μικρότερες των 50 χιλιομέτρων την ημέρα με το αυτοκίνητό τους.

Citroen AMI

Ακόμα όμως και αν τα χιλιόμετρα που κάνετε είναι περισσότερα, η μπαταρία του Citroen AMI φορτίζει μέσα σε μόλις 3 ώρες από οικιακή παροχή, ενώ διατίθεται και με ταχυφορτιστή Wall Box για ακόμα πιο άμεση φόρτιση. Βλέπετε το χαμηλό βάρος αλλά και ο ηλεκτροκινητήρας των μόλις 8 ίππων, απαιτούν ελάχιστη ενέργεια. 

Citroen AMI

Το μοντέλο δεν εμπίπτει στην κατηγορία των αυτοκινήτων, αλλά των τετράτροχων μοτοποδηλάτων, γι' αυτό και μπορεί να οδηγηθεί χωρίς δίπλωμα, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό νόμο. Ωστόσο η μέγιστη ταχύτητά του είναι περιορισμένη από το ίδο νόμο στα 45 χλμ./ώρα. Αρκετά και πάλι, αν σκεφτείτε ότι, πάντα σύμφωνα με έγκυρες μελέτες, η μέση ταχύτητα κίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν ξεπερνά τα 10 χλμ./ώρα.