Η Lamborghini, η Ferrari, η Brembo, αρκετά εργοστάσια της Fiat (FCA), της Nissan, της Renault, της Seat και της VW, αναστέλλουν τη λειτουργία τους προς το παρόν, τόσο λόγω έλλειψης ανταλλακτικών όσο και στην προσπάθειά τους να προφυλάξουν τους εργαζομένους τους από τη μόλυνση με τον κορονοϊό.

Lamborghini

Lamborghini

Η Lamborghini ανακοίνωσε την Παρασκευή 13 Μαρτίου ότι θα κλείσει προσωρινά το εργοστάσιό της στην Ιταλία, μέχρι τις 25 Μαρτίου. Όλα τα αυτοκίνητα της μάρκας κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της στα προάστια της βόρειας Ιταλικής πόλης Μπολόνια. Η ανακοίνωση ήρθε μετά την προσπάθεια που κάνει όμιλος Volkswagen, όπου ανήκει το ιστορικό ιταλικό brand, να περιορίσει τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις του από την επιδημία του κορονοϊού.

Ferrari

Ferrari

Το κλείσιμο των εργοστασίων σε Μόντενα και Μαρανέλο, είναι μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα σε όλη την Ιταλία και από αυτή δεν εξαιρείται φυσικά και η Ferrari. Η ιταλική εταιρεία δήλωσε το Σάββατο 14 Μαρτίου ότι η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας δύο εργοστασίων της έως τις 27 Μαρτίου, πάρθηκε για την προστασία των εργαζομένων της. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες προχωρεί σε αυτό το μέτρο αναγκαστικά, καθώς οι προμηθευτές της από την γύρω περιοχή έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν σταματήσει την παραγωγή τμημάτων και ανταλλακτικών. Η εταιρεία πληροφορεί τους μετόχους και το κοινό, πως θα καταβάλει κανονικά τις αποδοχές σε όλους τους εργαζομένους της, ενώ δεν θα επηρεαστούν οι μέρες αδείας του προσωπικού.

FCA

Fiat

Η Fiat Chrysler αναστέλλει την παραγωγή έως τις 27 Μαρτίου στην πλειονότητα των μονάδων της στην Ευρώπη μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Η FCA δήλωσε ότι η παραγωγή για τις μάρκες Fiat και Maserati θα σταματήσει τις επόμενες δύο εβδομάδες στα ιταλικά εργοστάσια του Μέλφι, του Πομιλιάνο, του Κασίνο, του Μιραφιόρι, του Γκρουλιάσκο και της Μόντενα.

Τα εργοστάσια της FCA στο Κραγούγιεβατς της Σερβίας και στο Τισί της Πολωνίας θα κλείσουν επίσης, δήλωσε ο αυτοκινητοβιομηχανία.

"Η προσωρινή αναστολή επιτρέπει στην ομάδα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην διακοπή της ζήτησης της αγοράς εξασφαλίζοντας τη βελτιστοποίηση της προσφοράς", δήλωσε η FCA. Η εταιρεία επεσήμανε επίσης ότι το πάγωμα θα την βοηθήσει να επαναλάβει τη δραστηριότητά της, αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.

Τα ιταλικά εργοστάσια της FCA αντιπροσωπεύουν πάνω από το 65% της ευρωπαϊκής παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας και το 18% της παγκόσμιας παραγωγής της.

Ford

Ford

Την Κυριακή 15 Μαρτίου η Ford ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας στο ισπανικό εργοστάσιό της στην ανατολική περιοχή της Βαλένθια για μια εβδομάδα, από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, μετά την μόλυνση τριών εργαζομένων της από τον κορονοϊό.

"Είχαμε τρεις θετικές περιπτώσεις COVID-19 στο εργοστάσιο της Ford Βαλένθια τις τελευταίες 24 ώρες", ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι ακολούθησε πρωτόκολλο απομονώνοντας όλους τους εργαζόμενους που είχαν επαφή με τους μολυσμένους εργάτες.

Το εργοστάσιο, ένα από τα μεγαλύτερα εκτός της Αμερικής, απασχολεί περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους και παράγει πάνω από 400.000 οχήματα ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των Mondeo, Galaxy και S-MAΧ.

Nissan

Nissan

Δύο εργοστάσια της Nissan στη Βαρκελώνη της Ισπανίας σταμάτησαν τη λειτουργία τους το απόγευμα της Παρασκευής 13 Μαρτίου, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και εξαρτημάτων από εξωτερικούς προμηθευτές, των οποίων τα εργοστάσια έκλεισαν λόγω κορονοϊού. Η διακοπή θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, χωρίς όμως να προσδιορίζει το διάστημα πέραν αυτής.

Περίπου 3.000 άτομα εργάζονται στα εργοστάσια της Nissan στη Βαρκελώνη.

Renault

Renault

Τα εργοστάσια της Renault στη βόρεια Ισπανία θα σταματήσουν την παραγωγή για δύο τουλάχιστον ημέρες, Δευτέρα 16 και Τρίτη 17 Μαρτίου, λόγω έλλειψης εξαρτημάτων.

"Πρέπει να σταματήσουμε για δύο ημέρες από τη Δευτέρα στην Παλαϊσία και το Βαγιαδολίδ", δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής μάρκας, εξηγώντας ότι η αλυσίδα εφοδιασμού είχε σταματήσει στην Καταλονία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα εργοστάσια.

Seat

Seat

Tο κεντρικό εργοστάσιο της Seat στο Μαρτορέλ, κοντά στη Βαρκελώνη, αναστέλλει τη λειτουργία του από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου. 7.000 άνθρωποι θα σταματήσουν τη δουλειά για αόριστη χρονική περίοδο, εξαιτίας των προβλημάτων παραγωγής των προμηθευτών της μάρκας στην περιοχή, δήλωσε εκπρόσωπος της Seat.

Ο ίδιος ανάφερε ότι η διάρκεια του κλεισίματος δεν έχει καθοριστεί ακόμη, καθώς συνδέεται άμεση με την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού στην Ισπανία.

Volkswagen

Volkswagen

Ο όμιλος Volkswagen ανέστειλε την παραγωγή σε εργοστάσιο στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, που κατασκευάζει μοντέλα VW, Porsche, Audi, Skoda, Seat και εξαρτήματα Bentley. Η κίνηση της VW έρχεται μετά την κήρυξη της Σλοβακίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνιμ δήλωσε την Κυριακή ότι υπήρχε πιθανή περίπτωση κορονοϊού στο εργοστάσιο της VW, που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του ιδιωτικού τομέα της χώρας.