Παρότι όλοι οι έμποροι αυτοκινήτων ήταν έτοιμοι χθες να κατεβάσουν ρολά, η δημοσίευση της λίστας των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται έως τις 31 Μαρτίου 2020, δεν περιελάμβανε τις εμπορίες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Η σχετική λίστα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων , περιελάμβανε όλες τις δραστηριότητες που υποχρεούνται να αναστείλουν τη λειτουργία τους, με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Καθώς σε αυτές δεν περιλαμβάνονταν οι εκθέσεις οχημάτων, άρχισε ένας αγώνας δρόμου διευκρινήσεων σχετικά με τη λειτουργία τους η μη.

Ο κλάδος, έως χθες αργά το απόγευμα, δεν είχε λάβει ξεκάθαρες διευκρινήσεις. Την κατάσταση ήρθε να εξομαλύνει σχετική ενημέρωση από το Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων χθες, 17 Μαρτίου 2020, το βράδυ. Τελικά, μαζί με τα συνεργεία, ανοιχτές θα είναι και οι εκθέσεις πώλησης οχημάτων.

Auto Repar
Τελικά εκτός από τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, ανοιχτά παραμένουν και τα καταστήματα πώλησής τους. 

Γιατί συνεχίζουν να λειτουργούν

Καθώς συνήθως οι εκθέσεις αυτοκινήτων και μοτοσικλετών είναι μεγάλοι χώροι και οι πελάτες ελάχιστοι μέσα σε αυτούς, δεν δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού.

Ταυτόχρονα, κάποιες εταιρείες έχουν ενεργοποιήσει πρωτόκολλα απομακρυσμένης επικοινωνίας με τους ούτως ή άλλως λιγοστούς πελάτες, ενώ, παράλληλα, προσφέρουν υπηρεσίες απολύμανσης τόσο στα αυτοκίνητα που παραδίδουν στους πελάτες, όσο και στα test drive.

Αναφορικά με τα συνεργεία των αυτοκινήτων, κρίθηκε αναγκαία η λειτουργία τους ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί το κοινό απρόσκοπτα από τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης που διαθέτει. Με στόχο να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πολλά συνεργεία μόνο με ραντεβού

Μεγάλες αλυσίδες εξουσιοδοτημένων συνεργείων, όπως για παράδειγμα η Karenta, ενημερώνουν το κοινό ότι για την προστασία των εργαζομένων αλλά και των πελατών τους από τη μετάδοση του κοροναϊού, θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αποκλειστικά και μόνο μέσω ραντεβού.

Την ίδια πρακτική αναμένεται να ακολουθήσουν και πολλά ακόμα συνεργεία επίσημων αντιπροσώπων ή μεμονωμένα, ενώ ήδη κάποια δίκτυα εξουσιοδοτημένων συνεργείων έχουν ενεργοποιήσει και υπηρεσίες παραλαβής – παράδοσης των αυτοκινήτων στο χώρο των πελατών τους. Προσφέροντας, ταυτόχρονα, και απολύμανση του αυτοκινήτου πριν την παράδοση.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν είναι καλό να επικοινωνείτε πρώτα με το συνεργείο της επιλογής σας, πριν ξεκινήσετε να το επισκεφτείτε, ώστε να ενημερωθείτε τι ακριβώς ισχύει.