Μετά το πρώτο σοκ, το οποίο έζησε ολόκληρος πλέον ο πλανήτης, έγινε κατανοητό ότι πρέπει να επιστρατευτούν όλες οι δυνάμεις της κοινωνίας για την πάταξη του κορονοϊού.

Οι βιομηχανίες αυτοκινήτου, παρότι είναι από τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο και άμεσα σε περιόδους κρίσεων, αντέδρασε δυναμικά και έθεσε τα εργοστάσια, τις γνώσεις της και το ανθρώπινο δυναμικό της στη μάχη κατά της επιδημίας του κορονοϊού.

Στο reader παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και σας παρουσιάζουμε με ποιον τρόπο το σύνολο σχεδόν των κατασκευαστών αυτοκινήτων βοηθά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και μάλιστα σε πολλά μέτωπα.

 • Ο όμιλος PSA (Peugeot, Citroen, DS, Opel, Vauxhall) συνεργάζεται με μια γαλλική κοινοπραξία, με στόχο την κατασκευή 10.000 αναπνευστήρων μέχρι το τέλος Μαΐου. Ταυτόχρονα, ο όμιλος έχει δωρίσει πάνω από 400.000 προστατευτικές μάσκες παγκοσμίως σε νοσοκομεία, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τοπικές αρχές. Παράλληλα, η θυγατρική της εταιρεία Free2Move, η οποία διαθέτει μεγάλο στόλο αυτοκινήτων κοινής χρήσης, τον έχει διαθέσει δωρεάν στα νοσοκομεία και σε άλλα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης στο Παρίσι, στη Μαδρίτη και στη Λισαβόνα.

Free2Move
Free2Move

Ο όμιλος PSA διαθέτει εκατοντάδες αυτοκίνητα δωρεάν, μέσω της υπηρεσίας κοινής χρήσης οχημάτων Free2Move σε Παρίσι, Μαδρίτη και Λισαβόνα.

 • H Opel προσέφερε έως σήμερα 50.000 μάσκες σε νοσοκομεία και μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας σε όλη τη Γερμανία.
 • Η Ford και η Rolls-Royce συμπράττουν στη Βρετανία, για την κατασκευή 10.000 αναπνευστήρων. Ταυτόχρονα, η Ford δημιούργησε το COVID-19 Donation Match, το οποίο θα συνεισφέρει με κεφάλαια ύψους 500.000 – 1.000.000 δολαρίων σε προγράμματα συγχρηματοδότησης κατά του COVID-19.
 • Η Fiat, με τη βοήθεια της Ferrari, άρχισε να παράγει ηλεκτροβαλβίδες, ένα βασικό μέρος για τους αναπνευστήρες που χρειάζονται οι βαριά άρρωστοι από τον κορονοϊό, στο εργοστάσιό της στο Τσέντο της βόρειας Ιταλίας.
 • Η Jaguar Land Rover διάθεσε πρόσφατα 57 οχήματα στον βρετανικό Ερυθρό Σταυρό για να διανέμει φάρμακα και τρόφιμα σε ανθρώπους που βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους. Συνολικά, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει διαθέσει 160 οχήματα στους εργαζομένους σε κοινωνικές δομές σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Γαλλία, η Νότια Αφρική και η Ισπανία. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας την εκτυπωτική μονάδα 3-D στην κεντρική Αγγλία, κατασκευάζει 5.000 πλαστικές μάρκες εβδομαδιαίως για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας.

Land Rover Defender
Land Rover Defender

Δεκάδες Land Rover Defender διατίθενται δωρεάν σε υπηρεσίες υγείας.

 • Η Renault προσφέρει 300 ηλεκτρικά Zoe α στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην περιοχή του Παρισιού. Επιπλέον, 1.000 οχήματα του ομίλου, έχουν παραχωρηθεί σε κρατικές μονάδες φροντίδας σε ολόκληρη τη Γαλλία.
 • Οι εργαζόμενοι της VW στη Γερμανία που ανήκουν στο υγειονομικό της προσωπικό, θα λαμβάνουν πλήρη αμοιβή έως και 15 εργάσιμες ημέρες εάν προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Στους παραπάνω εργαζομένους περιλαμβάνονται παραϊατρικό προσωπικό, νοσηλευτές και γιατροί. Ο όμιλος VW άρχισε να παράγει εξαρτήματα για υγειονομικό υλικό με περισσότερους από 50 εκτυπωτές 3-D στα εργοστάσια VW, Audi, Bentley, Bugatti, Porsche, αλλά και των φορτηγών MAN.


Εργαζόμενες στην VW παράγουν εξαρτήματα πλαστικών μασκών για ιατρική χρήση.

 • Η Audi έχει διαθέσει 15.000 μάσκες προσώπου στα γερμανικά νοσοκομεία και έχει δωρίσει 600.000 ευρώ σε νοσοκομεία σε Heilbronn και Ingolstadt.
 • Η Lamborghini μετέτρεψε μέρος του εργοστασίου της στο Sant'Agata Bolognese για να παράγει 1.000 χειρουργικές μάσκες την ημέρα και προστατευτικές ασπίδες για νοσοκομείο στην Μπολόνια.

Lamborghini
Lamborghini

Εργάτριες στη Lamborghini ράβουν μάσκες.

 • Η πλατφόρμα ενοικίασης αυτοκινήτων HoppyGo της Skoda θα διαθέσει 200 ​​οχήματα και 150 ηλεκτρικά σκούτερ σε εθελοντές και δήμους στην Τσεχία. Ταυτόχρονα αναπτύσσει μια διαδικασία εκτύπωσης 3-D για την παραγωγή αναπnευστήρων.
 • Η Seat μετατρέπει μέρος του κύριου εργοστασίου της στο Martorell για να κατασκευάσει αναπνευστήρες χρησιμοποιώντας ορισμένα εξαρτήματα προσαρμοσμένα από τα οχήματά της.

Seat
Seat

Δοκιμές των αναπνευστήρων που κατασκευάζει η SEAT, πριν την αποστολή τους στα νοσοκομεία. 

 • Η Daimler προσφέρει όλους τους τρισδιάστατους εκτυπωτές της Mercedes-Benz για την παραγωγή μεταλλικών και πλαστικών εξαρτημάτων που χρειάζεται ώστε να κατασκευαστούν ιατρικές και υγειονομικές συσκευές.
 • Στην Ασία, η Toyota προσφέρει μέσω του Ιδρύματος Κινητικότητας που διαθέτει, 10 ειδικά Van για τη μεταφορά προσωπικού που πρέπει να προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε ασθενείς που βρίσκονται σε κατ' οίκον καραντίνα. Στις ΗΠΑ, η εταιρεία διαθέτει τον εξοπλισμό των εργοστασίων της για την κατασκευή εξαρτημάτων για αναπνευστήρες, έχει διαθέτει ποσό 500.000 δολαρίων για αγορά ιατρικού εξοπλισμού, ενώ παράλληλα προσφέρει δωρεάν στόλο εκατοντάδων αυτοκινήτων σε υγειονομικές υπηρεσίες.

Toyota
Toyota

Πλαστικά εξαρτήματα για την κατασκευή ιατρικών μασκών από την Toyota.