Μπορεί ο κορονοϊός να μας έχει τρομάξει, ωστόσο τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν τη νούμερο ένα αιτία θανάτων και μάλιστα “θερίζουν” στις μικρές ηλικίες.

Άσχημα μπήκε το 2020

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Ιανουάριο του 2020 συνέβησαν στη χώρα μας 788 τροχαία ατυχήματα, δηλαδή 16,6% περισσότερα σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Στα ατυχήματα αυτά έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι, ενώ 46 ήταν βαριά τραυματίες. Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019, τα παραπάνω νούμερα είναι αυξημένα κατά 11,4% και 35.3% αντίστοιχα.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα περισσότερα τροχοία ατυχήματα συμβαίνουν προφανώς στην Αττική, όπου κατοικεί πλέον του μισού πληθυσμού της Ελλάδας.

Τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2020

Ωστόσο έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι περισσότεροι νεκροί από τροχαία τον Ιανουάριο του 2020 καταγράφηκαν στην Κεντρική Μακεδονία, όπου ανήκει και το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Νεκροί από τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2020

Το πιο ανησυχητικό με τα τροχαία ατυχήματα δεν είναι ο μεγάλος αριθμός νεκρών -το 2019 έφτασαν στους 700 στη χώρα μας. Αλλά ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά νέους ανθρώπους. Βάσει των στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 5-29 ετών.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι για μια πλειάδα λόγων, που έχουν να κάνουν με την βελτίωση της ενημέρωσης του κοινού, τη δημιουργία νέων και ασφαλών αυτοκινητοδρόμων και τις τεχνολογίες παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας των οχημάτων νέας γενιάς, από το 2005 και μετά παρατηρείται μια σταθερά καθοδική τάση τόσο των ατυχημάτων, όσο και των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους σε αυτά. Στον πίνακα που ακολουθεί, αποτυπώνεται η σχετική τάση.

Τροχαία ατυχήματα 30 ετών στην Ελλάδα

Τα παραπάνω στοιχεία δεν πρέπει προφανώς να επιφέρουν εφησυχασμό, καθώς ο στόχος πρέπει να είναι η μείωση των ατυχημάτων στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο και ο μηδενισμός των απώλειας ζωών από αυτά που αναπόφευκτα θα συμβούν.

Ένα τεράστιο, παγκόσμιο πρόβλημα

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την οδική ασφάλεια και τα τροχαία ατυχήματα, κάθε χρόνο χάνονται κατά μέσο όρο 1,35 εκατ. ζωές στους δρόμους του πλανήτη μας εξαιτίας τροχαίων δυστυχημάτων. Επίσης τραυματίζονται σοβαρά 20 έως 50 εκατ. πολίτες, πολλοί από τους οποίους αποκομίζουν ως αποτέλεσμα μία μόνιμη αναπηρία.

Οποιαδήποτε πανδημία, σημερινή ή ιστορική, ωχριά εμπρός στο φόρο αίματος που πληρώνουμε στους δρόμους, ο οποίος είναι διαρκής και πλήττει ειδικότερα τα νεότερα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού.