Δικαίως η Ford διακηρύσσει προς κάθε κατεύθυνση και σε όλους τους τόνους ότι η τρίτη γενιά του Ford Kuga που μόλις έφτασε και στη χώρα μας είναι ακριβώς αυτό το αυτοκίνητο που ζήτησαν οι δυνητικοί αγοραστές του. Μάλιστα δεν πρόκειται για ένα μόνο αυτοκίνητο, καθώς οι διάφορες εκδόσεις του έχουν διακριτές διαφορές όχι μόνο σε αισθητικό, αλλά και σε μηχανολογικό επίπεδο, για να καλύπτουν έτσι και κάθε “γκρίζα ζώνη” απαιτήσεων.

Νέο Ford Kuga

Ταυτόχρονα, το νέο Ford Kuga είναι το πρώτο μοντέλο της μάρκας που διατίθεται όχι σε μια αλλά σε τρεις υβριδικές εκδόσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με αυτές που διαθέτουν συμβατικούς κινητήρες βενζίνης και diesel, συνθέτουν μια διευρυμένη γκάμα επιλογών.

Το κυρίαρχο ωστόσο χαρακτηριστικό του νέου Ford Kuga είναι η αφετηρία του: το μοντέλο βασίστηκε πάνω στις απαιτήσεις χιλιάδων οδηγών, έτσι όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από έρευνες της Ford. Σχεδιαστές και τεχνικοί άκουσαν τους αγοραστές και τους έδωσαν ακριβώς ότι τους ζήτησαν -αλλά όχι μόνο.

Νέο Ford Kuga

Πλαίσιο C2 με πολλές καινοτομίες

Το νέο Ford Kuga βασίζεται στο πλαίσιο C2 που πρώτο χρησιμοποίησε το νέο Focus, με άμεσο αποτέλεσμα την καλύτερη ακαμψία, το μικρότερο κατά 80 κιλά βάρος και τη δυνατότητα χρήσης όλων των νέων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης αλλά και υβριδικών συστημάτων κίνησης.

Αναφορικά με τις διαστάσεις, το νέο Kuga είναι πιο μακρύ, πιο φαρδύ και πιο κοντό, με αποτέλεσμα μια πιο σπορ παρουσία, ενώ το κέντρο βάρους έχει μεταφερθεί ένα εκατοστό χαμηλότερα, για ακόμα καλύτερη οδική συμπεριφορά.

Νέο Ford Kuga

Το νέο πλαίσιο φιλοξενεί νέες αναρτήσεις που εδράζονται σε υποπλαίσια, με γόνατα McPhesron εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, ενώ στοιχεία της ανάρτησης υλοποιούνται με αλουμίνιο για μείωση του βάρους. Από το ίδιο υλικό και για τον ίδιο λόγο, είναι και το εμπρός καπό του μοντέλου.

Το προηγμένο πλαίσιο του νέου Kuga έχει τεράστια συμβολή και στην κορυφαία ασφάλεια που προσφέρει το μοντέλο, με απόδειξη την ανώτατη διάκριση πέντε αστέρων που απέφεραν οι δοκιμές του ανεξάρτητου φορέα αξιολόγησης Euro NCAP. Στο νέο Kuga ενσωματώνονται επίσης προηγμένα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, τα οποία επιτρέπουν αυτόνομη κίνησης επιπέδου 2 και είναι εντυπωσιακά, τόσο σε πλήθος όσο και σε απόδοση. Αξίζει να σημειωθεί το νέο σύστημα αυτόματης στάθμευσης Active Park Assist 2 στο οποίο ο οδηγός πλέον δεν επιλέγει καν τη σχέση στο αυτόματο κιβώτιο, ούτε ενεργεί στο γκάζι, όπως επίσης τα Intersection Assist 1 και Adaptive Cruise Control (ACC) με Stop & Go, Speed Sign Recognition και Lane-Centring.

Νέο Ford Kuga

Στόχος η κορυφαία άνεση και ευρυχωρία

Με μήκος 4,62 μέτρα κατά μέσο όρο -καθώς κάθε έκδοση εξοπλισμού έχει και ελαφρές διαφορές- πλάτος 1,883 μέτρα και μεταξόνιο 2,71 μέτρα, το νέο Ford Kuga είναι ένα μεγάλο πλέον SUV της κατηγορίας C. Το γεγονός αυτό έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στους χώρους για επιβάτες και αποσκευές. Χάρη στο συρόμενο κατά 150 χιλιοστά πίσω κάθισμα ο όγκος του πορτμπαγκάζ με τα καθίσματα στη θέση του μπορεί να φτάσει έως και τα 645 λίτρα, ενώ η Ford υποστηρίζει ότι ο χώρος για τα πόδια των πίσω επιβατών είναι από τους μεγαλύτερους στην κατηγορία.

Νέο Ford Kuga

Εκτός από την κορυφαία ευρυχωρία και την πρακτικότητα -χάρη στο συρόμενο πίσω κάθισμα, το μεγάλο χώρο αποσκευών, την εύκολη αναδίπλωση των καθισμάτων και την ενσωματωμένη στην πίσω πόρτα εταζέρα- η Ford φρόντισε ώστε το νέο Kuga να έχει κορυφαίες επιδόσεις και στους τομείς της άνεσης και της ποιότητας κύλισης.

Μια σειρά από προηγμένες τεχνολογίες ηχομόνωσης, όπως το ειδικό παρμπρίζ SoundScreen, οι νέες ελαστικές τσιμούχες στις πόρτες και ειδικά υλικά στα σημεία στροβιλισμού του αέρα, καθιστούν το νέο Kuga ένα εξαιρετικά ήσυχο για τους επιβάτες αυτοκίνητο.

Νέο Ford Kuga

Στο εσωτερικό,  η κορυφαία ποιότητα κύλισης συνοδεύεται από ένα αφαιρετικό και με μικρό όγκο ταμπλό, που εντείνει την αίσθηση της άνεσης αλλά και της απτής ποιότητας. Από τις εκδόσεις ST-Line το νέο Kuga διαθέτει ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3'' και φυσικά τη μεγάλη οθόνη 8'' με το σύστημα πολυμέσων SYNC3.

Στο νέο Kuga προσφέρεται επίσης η τεχνολογία ενσωματωμένου μόντεμ FordPass Connect, που επιτρέπει στον οδηγό να ελέγχει από απόσταση μία σειρά λειτουργιών του οχήματος από οποιαδήποτε τοποθεσία με σήμα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

Νέο Ford Kuga

Ειδικά στην plug in hybrid έκδοση του μοντέλου, η εφαρμογή απομακρυσμένης επικοινωνίας προσφέρει επιπρόσθετες πληροφορίες που αφορούν τη φόρτιση και την αυτονομία του αυτοκινήτου.

Πλειάδα κινητήρων και συστημάτων μετάδοσης

Κρατήστε την αναπνοή σας και ξεκινάμε. Οι μικρότεροι διαθέσιμοι κινητήρες στη γκάμα του μοντέλου είναι 1.5 λίτρων, βενζίνης και diesel, με τις ονομασίες EcoBoost και EcoBlue. Ο πρώτος είναι τρικύλινδρος, Turbo, με τεχνολογία απενεργοποίησης ενός κυλίνδρου και σύστημα μεταβλητού χρονισμού και των δύο εκκεντροφόρων. Η απόδοσή του είναι 150 ίπποι και συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων. Ο δεύτερος είναι επίσης turbo, τετρακύλινδρος και αποδίδει 120 ίππους. Αυτός συνδυάζεται τόσο με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων, όσο και με αυτόματο 8 σχέσεων.

Επόμενη επιλογή από άποψη κυβισμού είναι δύο δίλιτροι κινητήρες diesel με ισχύ 190 και 150 ίππων, ο δεύτερος με ήπια υβριδική τεχνολογία. Ο πρώτος συνδυάζεται με κίνηση σε όλους τους τροχούς και αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, ενώ ο δεύτερος με κίνηση εμπρός και χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων.

Νέο Ford Kuga

Η επαναφορτιζόμενη υβριδική έκδοση plug in hybrid του νέου Kuga είναι η κορυφαία από άποψη ισχύος, καθώς ένας τετρακύλινδρος κινητήρας 2.5 λίτρων με ατμοσφαιρική τροφοδοσία και κύκλο λειτουργίας Atkinson, συνδυάζεται με ένα ηλεκτρικό και αποδίδουν μαζί 225 ίππους. Το μοντέλο έχει με αυτή τη διαμόρφωση πολύ χαμηλή μέση κατανάλωση μόλις 1,4 λίτρων/100 χλμ., εκπομπή μόλις 26 γρ./χλμ CO2 και φυσικά δυνατότητα αμιγώς ηλεκτρικής λειτουργίας για απόσταση που ποικίλλει από 56 έως και 65 χιλιόμετρα με μια πλήρη φόρτιση των μπαταριών του. Η τελευταία διαρκεί από 4 έως και 6 ώρες, ανάλογα αν η φόρτιση γίνεται μέσω wallbox ή απλής πρίζας. Από τις αρχές του επόμενου έτους θα υπάρχει διαθέσιμη και μια υβριδική έκδοση του μοντέλου, με τον κινητήρα των 2,5 λίτρων βενζίνης και ηλεκτρικό.

Νέο Ford Kuga

Πλούσια εξοπλισμένο και σε λογικό κόστος

Από την βασική έκδοση Trend, το νέο Ford Kuga είναι πλήρως εξοπλισμένο διαθέτοντας όλα τα συστήματα ασφαλείας, ηλεκτρικές ευκολίες, κλιματισμό και το προηγμένο σύστημα πολυμέσων SYNC 3. Οι πιο πλούσιες εκδόσεις Titatium, ST-Line, ST-Line X και Vignale, διαθέτουν όχι μόνο διαφορετικό επίπεδο εξοπλισμού αλλά και διαφορετικό χαρακτήρα, πιο σπορ ή πολυτελή κατά περίσταση, που υποστηρίζεται από διαφορετικές επιλογές και σε μηχανολογικό επίπεδο. Όλες οι εκδόσεις διατίθενται με 5 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση, πολύ συμφέροντα χρηματοδοτικά προγράμματα με επιτόκιο από 1% και οι τιμές τους ξεκινούν από τις 26.272 ευρώ.