Οι πρώτες επίσημες εικόνες του νέου Opel Mokka αποκαλύπτουν ένα συνολικά πολύ ενδιαφέρον SUV μοντέλο της κατηγορίας B. Όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει ούτε pixel που να θυμίζει το παλιό αλλά και διότι το νέο Mokka ενσωματώνει πολλά νέα στοιχεία σχεδίασης και αισθητικού ύφους, που θα δούμε να αντιγράφονται από όλα τα μελλοντικά Opel.

Νέο Opel Mokka

Κατ' αρχάς να θυμίσουμε ότι το Mokka έρχεται να αντικαταστήσει το... Mokka, που παρουσιάστηκε το 2012. Μάλιστα το 2016, στο απαραίτητο facelift του μέσου της ζωής του, απέκτησε και επίθετο. Έγινε το Mokka X.

Αυτό συνέβη διότι η γκάμα των SUV της Opel αποφασίστηκε να φέρει το γράμμα X, με την παρουσίαση των Crossland και Grandland, που αποτελούσαν και τους πρώτους κλώνους της συνεργασίας της γερμανικής μάρκας με το γερμανικό όμιλο της PSA.

Νέο Opel Mokka

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε την παροχή επιπλέον άχρηστων πληροφοριών, θα πρέπει να σημειώσουμε την απουσία πλέον του γράμματος X από το όνομα του νέου Mokka, κάτι που ίσως μας προϊδεάζει για σκέτο Grandland στο μέλλον. Όσο για το Crossland...

Απόλυτη ρήξη με το παρελθόν

Οπτικά τίποτα δεν συνδέει το νέο με το παλιό Mokka. Ακόμα και οι διαστάσεις αλλάζουν, προς το πιο... συμπαγές, γεγονός σπάνιο στα αυτοκινητικά ειωθότα. Το νέο Mokka είναι 12,5 εκατοστά μικρότερο από το μοντέλο που αντικαθιστά, με μεγαλύτερο όμως κατά 2,0 εκατοστά μεταξόνιο.

Νέο Opel Mokka

Σχεδιαστικά το νέο Mokka αποτελεί μεγάλη -και θετική τολμούμε να προβλέψουμε- έκπληξη. Είναι το πρώτο μοντέλο που αποτυπώνει το καινούριο «πρόσωπο» της μάρκας, το οποίο έχει και όνομα: Opel Vizor. Mia κομψή μάσκα εκτείνεται σε όλο το εμπρός τμήμα κάτω από το καπό και πλαισιώνει τους προβολείς IntelliLux LED® matrix και τα χαρακτηριστικά φώτα ημέρας LED σε σχήμα φτερού, ενώ στο κέντρο κυριαρχεί το σήμερα της μάρκας.

Στο εσωτερικό η Opel ακολούθησε μια επίσης high tech προσέγγιση. Υπάρχει, φυσικά, ψηφιακός πίνακας οργάνων με οθόνη που φτάνει έως και τις 12 ίντσες και ακριβώς δίπλα, μια οθόνη αφής για το σύστημα πολυμέσων η οποία φτάνει έως και τις 10 ίντσες. Αυτό το σημείο της καμπίνας θυμίζει λίγο Mercedes-Benz, τη μάρκα που στην ουσία μας έβαλε σε αυτή τη λογική, όμως αυτό το σχόλιο μόνο για καλό μπορεί να προσμετρηθεί.

Νέο Opel Mokka

Οι χώροι θα επαρκούν για τη φιλοξενία τεσσάρων ενηλίκων, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Opel και ο χώρος αποσκευών θα έχει όγκο 350 λίτρων. Η τεχνολογία του νέου Mokka θέτει νέα δεδομένα για τη φίρμα καθώς ενσωματώνονται όλα τα κορυφαία της συστήματα. Εκτός των κλασικών, όπως το ενεργό cruise control, την υποβοήθηση διατήρησης της λωρίδας κυκλοφορίας και άλλων, υπάρχει σύστημα που αναλαμβάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου σε μποτιλιάρισμα (αυτόματη επιβράδυνση-επιτάχυνση) και ημιαυτόνομη οδήγηση.

Με απ' όλα αλλά πρωτίστως ηλεκτρικό

Η Opel δίνει μεγάλη σημασία στον εξηλεκτρισμό της γκάμας της και το δείχνει ανακοινώνοντας στοιχεία, προς το παρόν, μόνο για την ηλεκτρική έκδοση τμπαταρίας ου νέου Mokka. Φυσικά θα υπάρχουν και εκδόσεις με μοτέρ εσωτερικής καύσης. Το σύστημα κίνησης του ηλεκτρικού Mokka είναι το ίδιο με εκείνο του Corsa-e, του Peugeot e-208 και του e-2008. Αποτελείται από έναν ηλεκτροκινητήρα ισχύος 136 ίππων και 260 Nm ροπής και μια μπαταρία των 50 kWh. Η αυτονομία μπορεί να φτάσει έως τα 322 χιλιόμετρα με μία φόρτιση και η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 χλμ./ώρα. Με τη λειτουργία της γρήγορης φόρτισης, μπορεί να γεμίσει έως το 80% μέσα σε μισή ώρα. 

Νέο Opel Mokka

Το νέο Opel Mokka θα είναι διαθέσιμο για παραγγελία στο τέλος του καλοκαιριού του 2020 και αναμένεται στα καταστήματα των εμπόρων της μάρκας από τις αρχές του 2021.