To Toyota Yaris έμελλε να εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον σημαντικά μοντέλα της Toyota στην Ευρώπη. Το μοντέλο της πρώτης γενιάς κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία της ιαπωνικής εταιρείας τον τίτλο του “Αυτοκινήτου της Χρονιάς”, αυτό της δεύτερης γενιάς ήταν το πρώτο μοντέλο της κατηγορίας που απέσπασε κορυφαία αξιολόγηση από τον Euro NCAP, ενώ αυτό της τρίτης γενιάς το πρώτο υβριδικό μοντέλο στην κατηγορία Β.

Νέο Toyota Yaris 2020

Νέο Toyota Yaris 2020

Ειδικότερα στην Ελλάδα, το Yaris διακρίθηκε στον εμπορικό στίβο, κόβοντας εδώ και μια δεκαετία περίπου πρώτο το νήμα των ταξινομήσεων, ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Είκοσι ένα χρόνια μετά από την παρουσίαση του πρώτου Yaris, το μοντέλο 4ης γενιάς αλλάζει σε όλα, διαθέτοντας ένα νέο πλαίσιο, νέους κινητήρες και υβριδικό σύστημα 4ης γενιάς, το οποίο εξασφαλίζει εξαιρετικές επιδόσεις και πολύ χαμηλή κατανάλωση.

Νέο πλαίσιο για απολαυστική οδήγηση

Με το νέο πλαίσιο GA-B που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στο Yaris και στο μέλλον σε όλα τα συμπαγή μοντέλα της Toyota, αλλάζει σημαντικά ο χαρακτήρα του, από ένα αυτοκίνητο πόλης σε ένα ικανό all rounder συμπαγών διαστάσεων. Με αύξηση της στιβαρότητας κατά 37%, το Yaris μπορεί πλέον να διαχειριστεί με άνεση πολύ μεγαλύτερες ιπποδυνάμεις -η έκδοση GR είναι η απόδειξη- ενώ προσφέρει καλύτερη χωροταξία και γεωμετρία ανάρτησης.

Νέο Toyota Yaris 2020

Νέο Toyota Yaris 2020

Με αυτά τα δεδομένα, η Toyota όχι μόνο δεν αύξησε, αλλά αντίθετα μείωσε το μήκος του νέου Yaris κατά μισό πόντο (3.945mm έναντι 3.950). Ταυτόχρονα, το μεταξόνιο αυξήθηκε κατά 5 ολόκληρου πόντους, όπως και το πλάτος. Τέλος, 57 χιλιοστά είναι αυξημένο και το μετατρόχιο.

Νέο Toyota Yaris 2020

Νέο Toyota Yaris 2020

Με τα παραπάνω δεδομένα, το νέο Toyota Yaris έχει γίνει πολύ πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο, με όγκο χώρου αποσκευών στα 286 λίτρα, ενώ έχει βελτιωθεί κατά πολύ και η κατανομή του βάρους. Παράλληλα, ο πίσω ημιάκαμπτος άξονας είναι 80% πιο στιβαρός, ενώ η νέα γεωμετρία της ανάρτησης μειώνει τις τριβές κατά τη λειτουργία ελατηρίων και αμορτισέρ.

Νέο Toyota Yaris 2020

Νέο Toyota Yaris 2020

Το αποτέλεσμα στο δρόμο σύμφωνα με την Toyota είναι εξαιρετικό, καθώς παρά τα πιο μαλακά ελατήρια, πλέον οι κλίσεις στις στροφές είναι μικρότερες, η ευελιξία χαρακτηριστική και η αμεσότητα στις εντολές του οδηγού κορυφαία.

Υβριδική τεχνολογία 4ης γενιάς

Δίχως αμφιβολία το “βαρύ πυροβολικό” στη γκάμα του Yaris είναι πλέον η υβριδική έκδοση και σε αυτή η Toyota έδωσε ιδιαίτερη έμφαση.

Στο υβριδικό Yaris λοιπόν τα πάντα έχουν αλλάξει όσον αφορά στη γραμμή κίνησης. Νέα συστοιχία μπαταριών κατά 12 κιλά ελαφρύτερη, έχει τοποθετηθεί κάτω από το πίσω κάθισμα για καλύτερη κατανομή του βάρους και μηδενική επιβάρυνση του μεγέθους του χώρου αποσκευών. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης είναι εντελώς νέος, τρικύλινδρος 1.5 λίτρων με ατμοσφαιρική τροφοδοσία και κορυφαία θερμοδυναμική απόδοση που φτάνει στο 40%. Νέοι είναι οι δύο ηλεκτρικοί κινητήρες -ένας για την παραγωγή ρεύματος και την εκκίνηση του μοτέρ εσωτερικής καύσης και ένας για τη μετάδοση της κίνησης στους τροχούς.

Νέο Toyota Yaris 2020

Νέο Toyota Yaris 2020

Το πρακτικό όφελος των παραπάνω είναι ότι πλέον το υβριδικό σύστημα αποδίδει 116 ίππους ισχύος, με αποτέλεσμα 15% βελτιωμένη επιτάχυνση 0-100 χλ,/ώρα, που ολοκληρώνεται σε 9,7 δεύτερα. Οι αμιγώς ηλεκτρικές ικανότητες του αυτοκινήτου έχουν επίσης βελτιωθεί πολύ. Το νέο Toyota Yaris μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα έως 130 km/h και η ηλεκτρική αυτονομία του σε συνθήκες πόλης έχει αυξηθεί. Οι εκπομπές CO 2 έχουν μειωθεί στα 64 γραμμάρια/χιλιόμετρο και στο μικτό κύκλο , η κατανάλωση καυσίμου είναι 2,9 λίτρα/100 χλμ., βελτίωση 20%.

Νέο Toyota Yaris 2020

Νέο Toyota Yaris 2020

Το νέο Yaris διατίθεται επίσης με ένα βενζινοκινητήρα 1.5 λίτρων που συνδυάζεται με 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ή W-CVT με συνεχώς μεταβαλλόμενη σχέση και ευρεία κλιμάκωση (Wide range). Είναι ουσιαστικά παρόμοιος με ον κινητήρα του υβριδικού Yaris, ενώ συγκριτικά με τους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες μικρού κυβισμού του ανταγωνισμού, προσφέρει εξαιρετικές τιμές εκπομπών ρύπων και κατανάλωσης.

Διαθέσιμος τέλος στο νέο Toyota Yaris θα είναι και ο τρικύλινδρος κινητήρας βενζίνης του λίτρου, με ισχύ 69 ίππων.

Νέο Toyota Yaris 2020

Νέο Toyota Yaris 2020

Για πρώτη φορά, κεντρικός αερόσακος

Η Toyota δημιούργησε το νέο Yaris ώστε να πρωτοστατήσει στους τομείς της παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας. Το μοντέλο λανσάρει για πρώτη φορά έναν τρίτο, κεντρικό εμπρόσθιο αερόσακο, που αναλαμβάνει να προστατεύει τους δύο εμπρός επιβάτες από μεταξύ τους επαφή σε περίπτωση σφοδρής πλευρικής σύγκρουσης.

Νέο Toyota Yaris 2020

Νέο Toyota Yaris 2020

Ταυτόχρονα, από τη βασική του έκδοση του νέο Yaris θα διαθέτει το πακέτο Toyota Safety Sense, που πλέον προσφέρει περισσότερα χαρακτηριστικά από κάθε άλλο μοντέλο Toyota και είναι πιο πλήρες από οποιοδήποτε αντίστοιχο του ανταγωνισμού στην κατηγορία B. Πιο συγκεκριμένα, το πακέτο Toyota Safety Sense του βασικού εξοπλισμού περιλαμβάνει:

• Pre-Collision System με ανίχνευση οχήματος, ανίχνευση πεζού (ημέρα/νύχτα),

ανίχνευση δικυκλιστή (ημέρα), Intersection Turn Assistance (ανίχνευση οχήματος και

πεζού) και Emergency Steering Assistance

• Intelligent Adaptive Cruise Control (σε όλο το εύρος ταχυτήτων στο Yaris Hybrid)

• Road Sign Assist

• Lane Departure Alert με Steering Control & Lane Trace Assist

• Automatic High Beam - Αυτόματη λειτουργία μεγάλης σκάλας φώτων

Νέο Toyota Yaris 2020

Νέο Toyota Yaris 2020

Κορυφαίο αλλά και προσιτό

Τόσο αισθητικά όσο και τεχνολογικά, το νέο Toyota Yaris αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μοντέλο στη δημοφιλέστερη κατηγορία μεγέθους της ελληνικής αγοράς, την B. Έτσι το μοντέλο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα δυσκολευτεί να κρατήσει τη θέση του best seller.

Νέο Toyota Yaris 2020

Νέο Toyota Yaris 2020

Προφανώς το κόστος παίζει επίσης ένα σημαντικό ρόλο και προφανώς αυτό το γνωρίζει η Toyota, που συνεχίζει να προσφέρει και τις εκδόσεις της νέας γενιάς σε ιδιαίτερα λογικές τιμές. Με 13.600 ευρώ για τη βασική 1.0 των 69 ίππων, 15.380 ευρώ για τη βασική 1.5 των 121 ίππων και μόλις 17.170 ευρώ για το υβριδικό, το νέο Yaris είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα διατηρήσει τον τίτλο του πιο πετυχημένου εμπορικά μοντέλου στη χώρας μας, για πολλά χρόνια ακόμα.

Διαβάστε ακόμα

https://www.reader.gr/news/aytokinito/327366/yaris-cross-apokalypsi-gia-mikro-suv-tis-toyota-pics-vid?utm_source=rdrArticles&utm_medium=ReadMore&utm_campaign=bottom_1

https://www.reader.gr/news/aytokinito/328655/apoktiste-online-neo-sas-toyota-vid?utm_source=rdrArticles&utm_medium=ReadMore&utm_campaign=bottom_2