Όπως αναμενόταν, η ετήσια συνέλευση των μετόχων της Tesla ή οποία συνέπεσε με την εκδήλωση Battery Day, έφερε στο φως σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των μπαταριών τους.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, τον πασίγνωστο Έλον Μασκ, στα επόμενα τρία χρόνια η εταιρεία θα κατασκευάσει το δικό της τύπο μπαταρίας, με τον κωδικό 4680, ο οποίος λόγω του χαμηλού του κόστους και της μεγάλης ενεργειακής πυκνότητας, θα δώσει στη μάρκα τη δυνατότητα κατασκευής ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου με κόστος μόλις 25.000 ευρώ, ταυτόσημο δηλαδή με αυτό των αυτοκινήτων που διαθέτουν συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης.Σήμερα, το πιο προσιτό μοντέλο της μάρκας είναι το Model 3, το οποίο στη χώρα μας κοστίζει από 45.990 ευρώ χωρίς την επιδότηση.

Tesla
Tesla

Τρία χρόνια απέχει σύμφωνα με τον Έλον Μασκ το ηλεκτρικό αυτοκίνητο των 25.000 δολαρίων. Ας ελπίσουμε ότι το χρονοδιάγραμμα δεν θα πέσει δύο χρόνια έξω όπως στο Model 3. 

Ταυτόχρονα με αυτή τη σημαντική ανακοίνωση, ο Μασκ δεσμεύτηκε για την εξάλειψη του κοβαλτίου στις μπαταρίες της Tesla, παρουσίασε την έκδοση Plaid για το Model S, με ισχύ 1.100 ίππων και μέγιστη ταχύτητα πλέον του 320 χλμ./ώρα, καθώς και τα σχέδια της εταιρείας για νέα μοντέλα και παραγωγική ικανότητα.

Εκδήλωση... Drive In

Η Battery Day που φιλοξενούσε και τη συνέλευση των μετόχων, πραγματοποιήθηκε φέτος με έναν πραγματικά ευφυή τρόπο. Λόγω Covid, οι μέτοχοι αλλά και οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν την εκδήλωση είχαν παραταχθεί με τα αυτοκίνητά τους εμπρός από μια τεράστια σκηνή σε ένα... parking. Μάλιστα, οι μέτοχοι χρησιμοποιούσαν την κόρνα του αυτοκινήτου τους αντί για χειροκρότημα, κάθε φορά που ήθελαν να επευφημήσουν ή απλά να δηλώσουν την υποστήριξή τους στο... αφεντικό.

Tesla
Tesla

Αντί καθισμάτων, οι συμμετέχοντες στη Battery Day και οι μέτοχοι της Tesla χρησιμοποίησαν τα αυτοκίνητά τους. Άλλωστε οι Αμερικανοί ξέρουν από Drive In. 

Το μεγάλο νέο

Το Tesla των 25.000 δολαρίων θα γίνει πραγματικότητα χάρη στη νέα τεχνολογία των μπαταριών με τον κωδικό 4680, τις οποίες η εταιρεία θα είναι σε θέση να παράξει περίπου σε τρία χρόνια από σήμερα. 

Η κυψέλη μπαταρίας που πήρε την ονομασία της από το πλάτος των 46 χιλιοστών και το μήκος των 80 χιλιοστών θα διαθέτει ενεργειακή πυκνότητα κατά πέντε φορές μεγαλύτερη αυτής των σημερινών μπαταριών ιόντων λιθίου, θα αυξήσει την εμβέλεια των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατά 16% και θα έχει τη δυνατότητα απόδοσης ισχύος εξόδου έξι φορές μεγαλύτερη.

Tesla
Tesla

Τα χαρακτηριστικά των νέων μπαταριών που θα κατασκευάσει η Tesla σε 3 χρόνια, θα επιτρέψουν την παραγωγή του ηλεκτρικού αυτοκινήτου των 25.000 δολαρίων. 

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα δώσουν τη δυνατότητα χρήσης λιγότερων και επομένως χαμηλότερου κόστους μπαταριών, για την επίτευξη επαρκούς αυτονομίας που θα ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα, μειώνοντας σημαντικά το συνολικό κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το «τέρας» Model S Plaid

Με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, ισχύ 1.100 ίππων, αυτονομία που θα ξεπερνά τα 800 χιλιόμετρα και επιδόσεις hypercar, το Model S στην κορυφαία του έκδοση Plaid που θα παραχθεί εντός του 2021 θα κοστίζει 139.990 δολάρια -ούτε καν 140.000 δολάρια.

Τα λεφτά είναι πολλά, αλλά κλάσμα αυτών που απαιτούν οι κατασκευαστές μοντέλων με αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Για να έχετε μια εικόνα, μια νέα BMW M3 με «μόλις» 510 ίππους στην έκδοση Competition, θα κοστίζει περίπου τα ίδια χρήματα με λιγότερη από τη μισή ισχύ.

Tesla Model S Plaid
Tesla Model S Plaid

Tesla Model S Plaid.
Image credit: Teslarati.
 

Ταυτόχρονα, οι επιδόσεις του νέου Model S Plaid μπορούν να στείλουν στα τάρταρα της ντροπής κάθε κάτοχο Porsche 911 Turbo των 250.000 και πλέον δολαρίων. Σημειώστε τη μέγιστη ταχύτητα η οποία θα ξεπερνά τα 320 χλμ./ώρα, και την επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα σε 2 δευτερόλεπτα. Και μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μια πενταθέσια λιμουζίνα μήκους περίπου 5 μέτρων και βάρους 2,5 τόνων!!!

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε όλη την εκδήλωση Battery Day της Tesla, η οποία συνδυάστηκε με  την ετήσια συνέλευση των μετόχων της.

Διαβάστε ακόμα

Τα 10 πιο προσιτά και αποδοτικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς

Στην Ελλάδα η Tesla – Οι τιμές των μοντέλων της