Από το 2005 έως και σήμερα, ως θυγατρική πλέον εταιρεία της Renault, η Dacia έχει διαθέσει περισσότερα από 6.000.000 μοντέλα της. Πρόκειται για την πιο επιτυχημένη περίπτωση αναβίωσης μιας ιστορικής μάρκας, με την οποία η Renault διατηρούσε δεσμούς συνεργασίες επί δεκαετίες.

Νέα Dacia Sandero & Sandero Stepway

Η Dacia αποκάλυψε την τρίτη γενιά των πιο δημοφιλών της μοντέλων, των Sandero, Sandero Stepway και Logan. Το τελευταίο ωστόσο -που αποτελεί την τετράθυρη sedan εκδοχή του μοντέλου- δεν θα διατίθεται στη χώρα μας όπως και σε αρκετές ακόμα, όπου η κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων τριών όγκων έχει σχεδόν ανύπαρκτο μερίδιο αγοράς.

Νέα Dacia Sandero & Sandero Stepway

Με εξαιρετική σχέση αξίας/τιμής, το Sandero έχει αναδειχθεί σε best seller της Dacia και από το 2017 είναι το μοντέλο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη. Η νέα γενιά, διαθέτει στοιχεία σύγχρονης τεχνολογίας και προσεγμένης αισθητικής, ενώ θα διατηρήσει το εξαιρετικό value for money με στόχο να συνεχίσει τη μεγάλη επιτυχία της προκατόχου της.

Τα νέα Sandero και Sandero Stepway θα φιλοξενούν τα νέα και προηγμένα κινητήρια σύνολα βενζίνης της εταιρείας, καταργώντας όμως το μοτέρ πετρελαίου dCi των 1.5 λίτρων.

Σύγχρονα και κομψά

Τόσο το Sandero όσο και η crossover εκδοχή του, το Sandero Stepway, βασίζονται στο νέο πλαίσιο CMF Modular με αποτέλεσμα να διαθέτουν πολύ αναβαθμισμένα οδικά χαρακτηριστικά. Πιο πλατιά, πιο χαμηλά, με μεγαλύτερο μεταξόνιο και αυξημένο μήκος, εξασφαλίζουν αναβαθμισμένη ευρυχωρία για πέντε επιβάτες και χώρο αποσκευών 328 λίτρων. Το μόνο που έχει μείνει ίδιο και στα δύο μοντέλα είναι η απόσταση από το έδαφος, στα 13,3 και 17,4 εκατοστά αντίστοιχα.

Νέα Dacia Sandero & Sandero Stepway

Από τις εικόνες είναι προφανές ότι τα δύο μοντέλα διαθέτουν πολύ πιο κομψά, αισθητικά σύγχρονα και πολύ πιο θελκτικά αμαξώματα, με μήκος 4,088 μέτρα και για το Sandero και 4,099 μέτρα για το Sandero Stepway. Με χαμηλότερο ύψος και φαρδύτερα μετατρόχια, τα μοντέλα έχουν πολύ πιο δυναμική παρουσία. Την αίσθηση της στιβαρής παρουσίας εντείνουν τα φαρδιά και στενά φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω, καθώς και να νέα φώτα ημέρας που εκτείνονται σε όλο το πλάτος τους και είναι τεχνολογίας LED.

Ειδικότερα το Sandero Stepway διαθέτει ένα πολύ χρήσιμο και πρακτικό χαρακτηριστικό. Οι διαμήκεις μπάρες οροφής μπορούν αφαιρεθούν και να τοποθετηθούν εγκάρσια, αποτελώντας τη βάση για κάθε σχάρα ή roof box, χωρίς την ανάγκη επιπλέον μπαρών στήριξης, όπως μπορείτε να δείτε και στο video που ακολουθεί.

Εντελώς νέο να είναι και το εσωτερικό, με πιο σύγχρονα συστήματα πολυμέσων -διατίθενται τρία διαφορετικά με το κορυφαίο να ενσωματώνει και πλοήγηση- και πολύ πιο εργονομικούς διακόπτες και χειριστήρια.

Νέα Dacia Sandero & Sandero Stepway

Σύμφωνα με τη Dacia, οι νέες βάσεις κινητήρα, το νέο πιο στιβαρό πλαίσιο και η συνολικά καλύτερη στήριξη των μηχανικών μερών (νέες είναι και οι εμπρός αναρτήσεις), αποφέρουν μεγάλη αναβάθμιση στον τομέα της ποιότητας κύλισης και των θορύβων.

Νέα Dacia Sandero & Sandero Stepway

Βελτιωμένη ασφάλεια

Πολύ αναβαθμισμένος είναι και ο εξοπλισμός ασφάλειας, καθώς πλέον περιλαμβάνονται, ανάλογα με την έκδοση, συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης όπως η αυτόματη πέδηση, ειδοποίηση για όχημα στη νεκρή γωνία του καθρέφτη, υποβοήθηση στάθμευσης και υποβοήθηση εκκίνησης στην ανηφόρα, πλέον φυσικά του συστήματος ελέγχου της δυναμικής συμπεριφοράς και των έξι αερόσακων.

Νέα Dacia Sandero & Sandero Stepway

Κινητήρες βενζίνης και διπλού καυσίμου

Σε επίπεδο κινητήρων, καταργείται όπως ήδη αναφέρθηκε η προσφορά μοτέρ πετρελαίου και τα δύο μοντέλα θα διαθέτουν τρικύλινδρους κινητήρες βενζίνης ή διπλού καυσίμου, βενζίνης/υγραερίου (LPG). Βασικός θα είναι ο κινητήρας Sce 65 των 999 κ.εκ. με ατμοσφαιρική τροφοδοσία και ισχύ 65 ίππων, διαθέσιμος μόνο στο Sandero. Με το crossover αδελφάκι του, το Sandero θα μοιράζεται τα turbo σύνολα TCe των 998 κ.εκ. με ισχύ 90 ίππων και TCe 100 ECO-G, με ισχύ 100 ίππων και καύσιμο βενζίνη/υγραέριο.

Νέα Dacia Sandero & Sandero Stepway

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση TCe 100 ECO-G διαθέτει μεγαλύτερο δοχείο LPG καθαρής χωρητικότητας 40 αντί 32 λίτρων της απερχόμενης έκδοσης και δοχείο βενζίνης 50 λίτρων, με αποτέλεσμα μια συνολική εμβέλεια που μπορεί να φτάσει έως και τα 1.300 χιλιόμετρα.

Προαιρετικά τα νέα Sandero και Sandero Stepway θα μπορούν, εκτός του χειροκίνητου κιβωτίου, να εξοπλιστούν και αυτόματο CVT συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων, το οποίο εξασφαλίζει ακόμα χαμηλότερους ρύπους και κατανάλωση.

Πότε έρχονται

Τα δύο νέα μοντέλα αναμένεται να λανσαριστούν εμπορικά στη χώρα μας την άνοιξη του 2021 σε τιμές και επίπεδα εξοπλισμού, που ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί. Σήμερα, οι τιμές του Sandero ξεκινούν από τις μόλις 10.280 ευρώ, ενώ το Sandero Stepway από τις 10.950 ευρώ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ελληνική αντιπροσωπεία προσφέρει δωρεάν 5ετή εργοστασιακή εγγύηση και 3 χρόνια οδική βοήθεια.