Σε μια πόλη που η στάθμευση, ειδικά στις γειτονιές του κέντρου, αποτελεί άσκηση απαράμιλλου θάρρους, η απελευθέρωση τεράστιου χώρου από την απομάκρυνση 2.320 οχημάτων σε ένα χρόνο είναι σημαντική.

Στο δήμο Αθηναίων, οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης έχουν αυξήσει τις δράσεις απομάκρυνσης οχημάτων, που χαρακτηρίζονται ως εγκαταλελειμμένα, για την απελευθέρωση δημόσιου χώρου.

Εκτός όμως από αυτή την παράμετρο, τα οχήματα που επί χρόνια μένουν ακίνητα στην άσφαλτο στερούν πολύτιμες θέσεις στάθμευσης, οι οποίες έχουν ως παρεπόμενο την κυκλοφοριακή επιβάρυνση και φυσικά τη σπατάλη χρόνου και χρημάτων.

Ταυτόχρονα, τα αυτοκίνητα αυτά και οι μοτοσυκλέτες μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης, κυρίως διότι εμποδίζουν το έργο των υπηρεσιών καθαριότητας, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. 

Η  Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης έχει αυξήσει τις δράσεις απομάκρυνσης οχημάτων που χαρακτηρίζονται ως εγκαταλελειμμένα, κυρίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Το αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό, αν κρίνουμε από τους αριθμούς.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχουν απομακρυνθεί από τις γειτονιές της Αθήνας 1.194 δίκυκλα και 1.126 αυτοκίνητα, δηλαδή συνολικά 2.320 οχήματα, δίνοντας σημαντική «ανάσα» στις γειτονιές και το κέντρο της Αθήνας τόσο για περπάτημα στα πεζοδρόμια όσο και με θέσεις στάθμευσης που δημιουργούνται.  

Ωστόσο, επειδή η πρακτική της εγκατάλειψης οχημάτων δυστυχώς δεν σταματά, ελεγκτές και καταγραφείς του δήμου Αθηναίων πραγματοποιούν ελέγχους και αυτοψίες καθημερινά, καταγράφοντας τόσο τα υφιστάμενα εγκαταλελειμμένα οχήματα, όσο και αυτά που προστίθενται σε δρόμους και πεζοδρόμια.

Σημαντική βοήθεια στις υπηρεσίες του δήμου μπορούν να προσφέρουν και οι πολίτες, είτε επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον αριθμό 1595 είτε και μέσω διαδικτύου με την πλατφόρμα novoville, προκειμένου να ενημερώνουν τον Δήμο Αθηναίων για εγκαταλελειμμένα δίκυκλα και αυτοκίνητα στην περιοχή τους.  

«Έχουμε ήδη μπει στην διαδικασία να κλείσουμε μία μεγάλη πληγή που ταλαιπωρεί την Αθήνα εδώ και δεκαετίες. Η πρωτεύουσα έχει ανάγκη κάθε εκατοστό ελεύθερου χώρου αλλά και ακόμη περισσότερο, αυτήν την περίοδο, καθαριότητα. Είναι μία προσπάθεια που δεν σταματάει και γίνεται πράξη σε όλες τις γειτονιές της πόλης» αναφέρει σε δήλωση του για την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. 

Διαβάστε ακόμα

Τα 10+1 φτηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα