Τα ευέλικτα δίτροχα αποτελούν μια ιδανική λύση άμεσης ιατρικής επέμβασης στις μεγαλουπόλεις, όταν η πρόσβαση των ασθενοφόρων χρειάζεται αρκετό χρόνο. Το έχουμε δει και στη χώρα μας με την ειδική υπηρεσία μοτοσικλετιστών του ΕΚΑΒ, στο Παρίσι όμως το ρόλο αυτό αναλαμβάνουν πλέον τα πολύ πιο φθηνά και ταυτόχρονα οικολογικά ηλεκτρικά ποδήλατα.

Το ηλεκτρικό ποδήλατο πρώτων βοηθειών του Παρισιού σχεδιάστηκε από την εταιρεία ανάπτυξης Wunderman Thompson Paris, σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία ηλεκτρικής κινητικότητας Ecox Enterprises. Για την ολοκληρωμένη εξέλιξη του ποδηλάτου πληροφορίες αντλήθηκαν από την UMP (Παροχές έκτακτης ανάγκης του Παρισιού) και τον κατασκευαστή ποδηλάτων μεταφοράς φορτίου Urban Arrow. Η τελευταία παρείχε και το ποδήλατο το οποίο αποτελεί τη βάση του εγχειρήματος.

Το στοιχείο που αμέσως ξεχωρίσει στο ηλεκτρικό ποδήλατο πρώτων βοηθειών είναι το μονωμένο κουτί αποθήκευσης 150 λίτρων για ιατρικά είδη, που είναι τοποθετημένο εμπρός. Επίσης, το ποδήλατο διαθέτει σειρήνα 140 ντεσιμπέλ, ένα μπλε LED φάρο υψηλής έντασης, ιατρικά σύμβολα, ελαστικά ανθεκτικά στη διάτρηση, μια μονάδα GPS και μια θύρα USB για τροφοδοσία φορητών συσκευών.

Ο κινητήρας του ποδηλάτου δίνει απευθείας υποβοήθηση στα πετάλια και τροφοδοτείται από δύο μπαταρίες λιθίου 500 Wh. Σύμφωνα με με τον κατασκευαστή, έχει εμβέλεια έως 160 χιλιόμετρα, αρκετά για ημερήσια κυκλοφορία στην πόλη.

Εκπρόσωπος τη Wunderman Thompson στο Παρίσι δήλωσε ότι τα ποδήλατα παροχής πρώτων βοηθειών είναι προς το παρόν διαθέσιμα "σε οποιαδήποτε υπηρεσία έκτακτης ανάγκης ενδιαφέρεται" και ότι πολλές τέτοιες ομάδες έχουν ήδη ζητήσει ποδήλατα.

Ένας γιατρός που δοκίμασε το πρωτότυπο στο Παρίσι το περασμένο καλοκαίρι, ήταν ο πρώτος που αγόρασε το ποδήλατο παραγωγής και το χρησιμοποιεί καθημερινά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης εντός της πόλης.

Στο video που ακολουθεί, μπορείτε να διαπιστώσετε τη σημαντικότητα της άμεσης επέμβασης του ποδηλάτων πρώτων βοηθειών, στη διάσωση ασθενών εντός των πόλεων.