Τα apps που θα πάνε την οδηγική εμπειρία σου σε άλλο επίπεδο.

Ότι ζούμε στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης είναι γνωστό. Σχεδόν τα πάντα πλέον συνδέονται με το internet και όλες οι συσκευές μπορούν να ελεγχθούν από τα κινητά μας τηλέφωνα. There is an app for that! 

Ρωτήσαμε τους experts του insurancemarket.gr τις  5 πιο έξυπνες εφαρμογές στα αυτοκίνητα που ήδη εφαρμόζονται ή θα εφαρμοστούν και που θα μπορούσαν κάλλιστα να αντικαταστήσουν τον «εξυπνάκια» οδηγό αλλά και να βοηθήσουν έναν ευσυνείδητο και σας τις παρουσιάζουμε.

1. Επικοινωνία μεταξύ οχημάτων 

Φανταστείτε το όχημα σας να μπορεί επικοινωνεί με τα υπόλοιπα αμάξια στο δρόμο και να εντοπίζει εμπόδια. Να μπορεί να κρατάει αποστάσεις, να γνωρίζει αν σε εκείνη τη νεκρή γωνία υπάρχει διερχόμενο όχημα ή ακόμα καλύτερα να μπορούν όλα μαζί να συνεννοηθούν προκειμένου να αποφευχθεί κίνηση στον δρόμο. Σας φαντάζει μακρινό σενάριο; Δεν είναι. Μερικές αυτοκινητοβιομηχανίες το έχουν ήδη εγκαταστήσει στα νέα τους μοντέλα τα οποία και επικοινωνούν μεταξύ τους. Ο στόχος τώρα είναι να αρχίζουν να επικοινωνούν και μοντέλα από διαφορετικές εταιρείες κάτι που μπορεί να επιτευχθεί εύκολα με έναν σχετικό νόμο.  

2. Ενσωμάτωση του smartphone στις λειτουργίες του αυτοκινήτου 

Φανταστείτε να μπορείτε να συνδέσετε τις εφαρμογές του κινητού σας wireless στο αυτοκίνητό σας. Όχι μόνο για να ακούσετε μουσική αλλά για να μεταφέρετε όλα σας τα data και στο αυτοκίνητό σας. Λίστα επαφών, αγαπημένοι προορισμοί στο GPS και οποιαδήποτε άλλη φωνητική εντολή θέλετε να δώσετε προκειμένου να κάνετε χρήση όλων των εφαρμογών στο κινητό σας για να μην χρειάζεται ποτέ ξανά να το πιάσετε στα χέρια σας την ώρα που οδηγείτε.   

3. Παρμπρίζ επαυξημένης πραγματικότητας 
 
Οι εταιρείες θραύσης κρυστάλλων πέρα από την ειδίκευση τους στην άμεση αντικατάσταση κρυστάλλων έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια και την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον η ορατότητα και οδική συμπεριφορά του οδηγού ενισχύεται με χρήσιμες πληροφορίες για την οδήγησή του ακόμα και με εισερχόμενες κλήσεις στο κινητό του τηλέφωνο.  

4. Αυτοκινούμενα οχήματα 

Μια τεχνολογία που δεν θα συναντήσεις ακόμα σε πολλά μοντέλα εταιρειών και που εισήγαγε μαζικά πρώτη η αυτοκινητοβιομηχανία Tesla. Ο «αυτόματος πιλότος» διατηρεί σταθερή πορεία εντοπίζοντας όλα τα πιθανά εμπόδια στον δρόμο. Στην ουσία το αυτοκίνητο κινείται μόνο του αυξάνοντας και μειώνοντας ταχύτητα ανάλογα τα όρια και την κίνηση στον δρόμο κινούμενο προς τον επιθυμητό προορισμό. Ο οδηγός σημειώνουμε έχει το δικαίωμα να επέμβει και να αποκτήσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου ανά πάσα ώρα και στιγμή.     

5. Συσκευές παρακολούθησης οδικής συμπεριφοράς

Πως θα σας φαινόταν αν το αυτοκίνητο δεν έπαιρνε μπροστά σε περίπτωση που προσπαθούσατε να το οδηγήσετε μεθυσμένος; Αν θα μπορούσε να σας δώσει συμβουλές για το πως να οδηγήσετε καλύτερα για εξοικονόμηση καυσίμων και αν στο τέλος του χρόνου η ασφαλιστική σας, σας έκοβε λεφτά από τα ασφάλιστρά σας γιατί ήσασταν ένας ευσυνείδητος οδηγός. Οι συσκευές παρακολούθησης της οδικής συμπεριφοράς καταγράφουν τις συνήθειες σας στο τιμόνι προσπαθώντας να τις βελτιώσουν ή δίνοντάς σας χρήσιμα tips σε περιπτώσεις που οι συνθήκες δυσκολέψουν. (π.χ. σε έντονα καιρικά φαινόμενα). 

Μέχρι όμως να αποκτήσεις τις παραπάνω έξυπνες εφαρμογές υπάρχει και κάτι άλλο πολύ έξυπνο που μπορείς να κάνεις για το αυτοκίνητό σου!

Σύγκρινε τις τιμές ασφάλισης σε πάνω από 20 ασφαλιστικές εταιρείες και βρες την καλύτερη ασφάλεια αυτοκινήτου για εσένα εύκολα και γρήγορα!