Ο Σάσι Φερνάντο έπεσε θύμα κλοπής και μάλιστα δύο φορές μέσα σε ένα μήνα. Ομάδα ληστών με… χειρουργικές κινήσεις αφαίρεσε από το αυτοκίνητό του εξαρτήματα που του κόστισαν 1.410 ευρώ.

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε έξω από το σπίτι του την ώρα που εκείνος κοιμόταν. Οι ληστές κρύφτηκαν κάτω από το αυτοκίνητό του και ανενόχλητοι απέσπασαν τον καταλυτικό μετατροπέα του αυτοκινήτου του. Τη δεύτερη φορά, έπεσε θύμα κλοπής ενώ βρισκόταν σε ένα εστιατόριο κοντά στο σπίτι του.

Είχε παρκάρει σε έναν πολυσύχναστο δρόμο και παρόλα αυτά, μέσα σε λίγα λεπτά οι ληστές κατάφεραν να πάρουν αυτό που ήθελαν.

Οι καταλυτικοί μετατροπείς, οι οποίοι καθαρίζουν τα επιβλαβή αέρια προτού εξέλθουν από την εξάτμιση του οχήματος, είναι πιο πολύτιμοι στα υβριδικά αυτοκίνητα, επειδή συχνά περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις πολύτιμων μετάλλων και είναι γενικά λιγότερο διαβρωμένα, δεδομένου ότι τα οχήματα αυτά δουλεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα με την ισχύ της μπαταρίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Daily Mail, οι κλοπές καταλυτικών μετατροπέων έχουν εκτοξευτεί σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτά τα μέταλλα - πλατίνα, παλλάδιο και ρόδιο - χρησιμοποιούνται σε μετατροπείς για να εγκλωβίσουν επιβλαβή αέρια που ρέουν μέσω του συστήματος εξάτμισης ενός οχήματος.

Οι ποσότητες είναι μικρές, αλλά η αξία τους υψηλότερη από τον χρυσό και το ασήμι.

Ειδικότερα, το παλλάδιο έχει εκτιναχθεί σε αξία λόγω της αυξημένης ζήτησης μεταποιητών από κατασκευαστές αυτοκινήτων στην Κίνα και την Ινδία, οι οποίοι μειώνουν τις εκπομπές για την καταπολέμηση της ακραίας ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεγάλες πόλεις τους.

Εξαιτίας αυτών οι ληστές έχουν βρει τρόπους και μέσα σε λίγα λεπτά μπορούν να αποσύρουν έναν μετατροπέα από ένα όχημα.

Μόλις κλαπεί, οι μεταποιητές προσφέρονται στους αδίστακτους μεταπωλητές παλιοσίδερων για 234 ευρώ ή και περισσότερα.

Στη συνέχεια αποσυναρμολογούνται και τα εξαγόμενα μέταλλα πωλούνται υπό μορφή σκόνης σε διυλιστήρια σε όλο τον κόσμο για ανακύκλωση.

Εναλλακτικά, οι κλεμμένοι μεταποιητές μπορούν να πωληθούν στην ηλεκτρονική αγορά μεταχειρισμένων, μια ελκυστική επιλογή για τους αυτοκινητιστές που δεν μπορούν να αγοράσουν καινούργιους.

Οι βολβοειδείς μετατροπείς μπορούν απλά να αποσυνδεθούν ή, αν χρειαστεί, να αφαιρεθούν με εργαλεία κοπής υψηλής ισχύος όπως οι γωνιακοί τροχοί, μερικές φορές όμως προκαλούν σοβαρές ζημιές στα οχήματα.

Πηγή: Daily Mail