Με ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 5.000.000 ευρώ, οι Volkswagen και Siemens ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν το ανθρωπιστικό έργο για την υποστήριξη των προσφύγων, μετά την καταστροφή της δομής φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου.

Τα χρήματα θα διατεθούν στον γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος μέσω των δομών του θα φροντίσει ώστε να παρασχεθούν τα πρώτα απαραίτητα για τη σίτιση και την ασφαλή διαβίωση των προσφύγων στις νέες δομές.

Το χρονικό της καταστροφής

Η καταστροφή της δομής φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της 8ης προς 9η Σεπτεμβρίου 2020, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό (35 άτομα) ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων (περισσότεροι από 90), αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση.

Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήρε διαστάσεις.

Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική, το νησί της Λέσβου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και 13.000 περίπου πρόσφυγες βρέθηκαν κυριολεκτικά στο δρόμο. Η προσπάθεια για προσωρινή φιλοξενία τους σε σκηνές στην τοποθεσία Καρά Τεπέ αλλά και σε πλοία του πολεμικού ναυτικού δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Καρά Τεπέ
Καρά Τεπέ

Η νέα προσωρινή δομή φιλοξενίας των προσφύγων από την κατεστραμμένη Μόρια, βρίσκεται στην περιοχή Καρά Τεπέ της Λέσβου.

Άμεση η αντίδραση Volkswagen και Siemens

«Έχουμε δει τις συγκλονιστικές εικόνες από τη Μόρια και το νησί της Λέσβου. Οι συνθήκες για τους πρόσφυγες είναι δραματικές, η πλειονότητα των οποίων έχουν χάσει ακόμα και τα ελάχιστα που είχαν. Υπάρχει έλλειψη βασικών αγαθών. Σε αυτήν την κατάσταση, πιστεύουμε ότι είναι ανθρωπιστική μας ευθύνη να βοηθήσουμε τους χειμαζόμενους πρόσφυγες, τους ενήλικες και όλα τα παιδιά, γρήγορα και με όσο το δυνατόν λιγότερη γραφειοκρατία. Δεδομένης της κατάστασης, έμπειροι οργανισμοί βοήθειας όπως ο Ερυθρός Σταυρός θα διασφαλίσουν ότι η βοήθειά μας θα φτάσει γρήγορα σε εκείνους που έχουν ανάγκη και ότι παρέχεται κατάλληλη φροντίδα και υποστήριξη», δήλωσαν από κοινού οι CEO των Voklswagen και Siemens, Χέρμπερτ Ντις και Τζο Κέσερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο, ο όμιλος Volkswagen έχει ήδη δωρίσει ένα εκατομμύριο ευρώ για άμεση βοήθεια και βοήθεια έκτακτης ανάγκης για πρόσφυγες στη Συρία, την Τουρκία και την Ελλάδα που απειλούνται από την πανδημία του κορονοϊού.

Νωρίτερα, από το 2015, το Volkswagen Group Refugee Support είχε ξεκινήσει προγράμματα ένταξης στη Γερμανία για να προετοιμάσει τους νέους πρόσφυγες για επαγγελματική κατάρτιση και την αγορά εργασίας. Από αυτό το πρόγραμμα έχουν ήδη βοηθηθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι. Η επέκταση της υποστήριξης των προσφύγων σε διεθνή κλίμακα είναι ένα σημαντικό στοιχείο της συμμετοχής του Ομίλου Volkswagen στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την ανακούφιση των ανθρώπων αυτών.

Διαβάστε ακόμα

Φωτιά στη Μόρια: Εικόνες ντροπής με γυναικόπαιδα να κοιμούνται στους δρόμους (vids)