Διαχρονικά οι παρουσιάσεις νέων ελαστικών είναι αρκετά δημοφιλείς, καθώς το πρόγραμμα τους περιλαμβάνει φουλ οδήγηση (συνήθως σε πίστα) και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μοντέλα. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, όταν πρόκειται για το νέο ελαστικό υπερ-υψηλών επιδόσεων της Michelin, το οποίο γνωρίσαμε στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών, εν μέσω του εντυπωσιακού Speedsector Racetrack Experience. 

Το Michelin Pilot Sport 4 S μας σύστηθηκε με κάθε επισημότητα, ενώ χάρη στη «Spanos SA» είχαμε την ευκαιρία να το τεστάρουμε με την βοήθεια δύο ταιριαστών για την περίσταση μοντέλων: BMW M2 και Jaguar F-Type έκλεψαν την παράσταση και συνδυάστηκαν άψογα με το νέο ελαστικό. Άλλωστε, η Michelin συνεργάζεται στενά με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων παγκοσμίως για να παρέχει τα πιο κατάλληλα ελαστικά που συμπληρώνουν τις επιδόσεις των πιο exclusive μοντέλων τους. Έτσι, το Michelin Pilot Sport 4 S έχει αναπτυχθεί για να καλύψει τις ανάγκες των οδηγών με αυτοκίνητα από εταιρείες, όπως η BMW M, Ferrari, Mercedes-AMG και Porsche. 

Αρχικά, το Pilot Sport 4 S σχεδιάστηκε για να αποδίδει άριστα, χάρη στη χρήση της τεχνολογίας «bi-compound». Στο εξωτερικό μέρος της γόμας, χρησιμοποιείται ένα υβριδικό μείγμα, το οποίο βοηθά την πρόσφυση στο στεγνό οδόστρωμα, ενώ στο εσωτερικό μέρος χρησιμοποιείται μία νέα γόμα με πυρίτιο και λειτουργικά ελαστομερή, τα οποία επιτρέπουν στο ελαστικό να έχει σταθερή πρόσφυση στο βρεγμένο οδόστρωμα. Οι υψηλές επιδόσεις σε στεγνές και βρεγμένες επιφάνειες, αποτελούν συχνά αντικρουόμενα χαρακτηριστικά στον κόσμο των σπορ ελαστικών, όχι όμως και στο Michelin Pilot Sport 4 S, όπου συνεργάζονται αρμονικά.

Παράλληλα, το Michelin Pilot Sport 4 S είναι το αποτέλεσμα μίας τεχνογνωσίας που αναπτύχθηκε από μηχανικούς της εταιρείας. Προσαρμοσμένο για οδήγηση υψηλού επιπέδου στο δρόμο και στην πίστα, θεωρείται ήδη το κορυφαίο στην κατηγορία του. Στις δοκιμές που διεξήγαγε ο ανεξάρτητος οργανισμός TÜV SÜD στη Γερμανία, το Michelin Pilot Sport 4 S ξεπέρασε τους 5 βασικούς ανταγωνιστές του στα διάφορα εργαστήρια και έγινε το πρώτο ελαστικό υπερ-υψηλών επιδόσεων που κατέλαβε κυρίαρχη θέση σε πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους, βασικά κριτήρια των δοκιμών, ταυτόχρονα. 

Επίσης το νέο Michelin Pilot Sport 4 Sχρειάζεται μόλις 33,66 μέτρα για να φρενάρει από τα 100 χλμ/ώρα μέχρι την πλήρη ακινητοποίηση, όταν το δεύτερο καλύτερο ανταγωνιστικό προϊόν χρειάζεται σχεδόν 1 μέτρο παραπάνω (+0,89 μ.). Σε βρεγμένη πίστα, 27,73 μέτρα είναι αρκετά για να φρενάρει από τα 80 χλμ/ώρα μέχρι την πλήρη ακινητοποίηση. Αυτό το κατατάσσει ξανά πρώτο στην κατηγορία του, καθώς για να φρενάρει χρειάζεται σχεδόν 2,5 μ. (2,41μ.) λιγότερα από το ανταγωνιστικό προϊόν με τη χειρότερη επίδοση.

Σε πίστα των 2,6 χλμ, το Michelin Pilot Sport 4 S αποδείχθηκε ότι είναι από 0,4 έως 1,39 δευτερόλεπτα ταχύτερο, ανά γύρο. Κατά μέσο όρο, είναι σχεδόν κατά 1 δευτερόλεπτο γρηγορότερο, σε αυτήν τη σχετικά μικρή απόσταση. Και αν 1 δευτερόλεπτο μπορεί φαινομενικά να μην κάνει τη διαφορά, ωστόσο η συνολική εμπειρία οδήγησης είναι εντελώς διαφορετική. Την ίδια στιγμή, δοκιμές για τη φθορά που διεξήχθησαν από το κέντρο δοκιμών Dekra Test Center έδειξαν ότι το νέο Michelin Pilot Sport 4 S διαθέτει την καλύτερη διάρκεια ζωής στην κατηγορία του, ενώ είναι το μοναδικό ελαστικό που ξεπέρασε το φράγμα των 50.000 χιλιομέτρων. 

Επιπλέον, το Michelin Pilot Sport 4 S είναι ανάμεσα στα πρώτα ελαστικά της κατηγορίας που αξιολογήθηκαν με «Α» στην Ευρωπαϊκή Ετικετογράφηση (σε ελαστικό με ζάντα 19 ιντσών) στην απόσταση φρεναρίσματος σε βρεγμένο οδόστρωμα. Αυτή η ετικέτα έχει στόχο να ενημερώσει τους αγοραστές ελαστικών για τις επιδόσεις των προϊόντων που σχεδιάζουν να αγοράσουν και τους δίνει επίσης πληροφορίες για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα ενός ελαστικού αλλά και για το επίπεδο θορύβου. 

Όλα τα παραπάνω είχαμε την ευκαιρία να τα διαπιστώσουμε στην πράξη κατά την διάρκεια της εμπειρίας οδήγησης στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών, τόσο με την Jaguar F-Type, όσο και με την BMW M2, που είχαμε στη διάθεση μας. Το Michelin Pilot Sport 4 S δικαίωσε τις προσδοκίες οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί εξ αρχής και αποτέλεσε εγγύηση ασφάλειας και οδηγικής απόλαυσης, σε τέτοιο βαθμό, που δεν μας αρκούσαν οι προβλεπόμενοι γύροι της δοκιμής και επιθυμούσαμε άλλους τόσους! Για την ιστορία, το νέο Michelin Pilot Sport 4 S είναι διαθέσιμο σε 34 διαστάσεις, για 19 και 20 ιντσών ζάντες, στα σημεία πώλησης ελαστικών σε όλη την Ελλάδα.