Για πρώτη φορά συμμετέχουν στον σκληρότερο μαραθώνιο αγώνα των μηχανοκίνητων σπορ δύο γυναίκες στην ηρωική κατηγορία «Οriginal», όπου οι αγωνιζόμενοι δεν υποστηρίζονται από μηχανικούς, αλλά βασίζονται μόνον στις δυνάμεις τους και στην αλληλοβοήθεια μεταξύ τους.

Το 41ο Ράλι Ντακάρ, που ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 17 Ιανουαρίου 2019, θα περάσει στην ιστορία ως το φεμινιστικότερο όλων, καθώς παίρνουν μέρος σε όλες τις κατηγορίες του 17 γυναίκες. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό εκπροσώπων του ωραίου φύλου, που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στον φημισμένο αγώνα αντοχής, όμως υπάρχουν δύο συμμετοχές που εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα, η Ισπανίδα Σάρα Γκαρθία και η Ρωσίδα Αναστάζια Νιφόντοβα έσπασαν στο εφετινό Ράλι Ντακάρ μία ισχυρή παράδοση, καθώς έγιναν οι δύο πρώτες γυναίκες, που τρέχουν με μοτοσικλέτα στην κατηγορία «Original». Στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν έχουν οι αγωνιζόμενοι κάποια ομάδα ούτε μηχανικούς, για να τους βοηθούν σε περιπτώσεις βλάβης ή ατυχήματος. Κατά την εκκίνηση λαμβάνουν από τους διοργανωτές ένα κουτί με συγκεκριμένα εργαλεία και ένα αντίσκηνο και από εκεί και μετά πρέπει να αντεπεξέλθουν χωρίς τεχνική υποστήριξη σε κάθε δυσκολία. Οι μόνοι, που επιτρέπεται να παρέχουν βοήθεια στους ηρωικούς αγωνιζόμενους, είναι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην κατηγορία «Οriginal», η οποία παραπέμπει στα αρχικά χρόνια του Ράλι Ντακάρ, όταν έτρεχαν κυρίως ιδιώτες και όχι πανίσχυρες και καλά εξοπλισμένες εργοστασιακές ομάδες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Γκαρθία σε δηλώσεις της, «πιστεύω, ότι αλλάζουν τα πράγματα σιγά – σιγά. Το Ντακάρ είναι ο δυσκολότερος αγώνας και εγώ είμαι υπερήφανη, που αλλάζει κάτι και δεν αποτελεί πλέον αποκλειστικά ανδρικό άθλημα».

Εμείς, απλά βγάζουμε το καπέλο στα δύο κορίτσια και τις θεωρούμε ήδη νικήτριες, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα στον αγώνα.