Αν είσαι millennial το ξέρεις. Γουστάρεις να κάνεις τα πράγματα διαφορετικά, να σκέφτεσαι out of the box & να είσαι community friendly. Είναι στο DNA σου! Αν πάλι είσαι παλιός… μαθαίνεις. Βλέπεις ότι ο κόσμος δεν είναι όπως τον γνώριζες. 

Κάνεις online ασφάλεια αυτοκινήτου, κλείνεις δωμάτια μέσω Airbnb και καλείς taxi από το κινητό σου. Είσαι μοντέρνος! Στην ίδια λογική είναι και το car sharing, carpooling ή στα απλά ελληνικά «μοιράσου, ρε ψηλέ, το αυτοκίνητό σου αφού έχεις άδειες θέσεις».

Στην ουσία με το car pooling κάποιος βάζει το αυτοκίνητο και οι υπόλοιποι «τσοντάρουν» στα έξοδα, μοιράζοντας τα κόστη για βενζίνη, διόδια, ασφάλιση κ.λπ. Πώς πήγαινες παλιά με τους φίλους Σαλόνικα για το τριημεράκι; Αυτό ακριβώς! Μόνο που πλέον έχουν σχεδιαστεί πλατφόρμες και applications ειδικά για αυτόν το σκοπό.   

Αυτή την υπηρεσία μπορείς να την βρεις σε applications όπως το carpoolworld.com και το carky.gr, το κάθε ένα στη δική του λογική. Μπορείς να νοικιάσεις αυτοκίνητο, να κάνεις hitchhiking με στιλ για να πας στη δουλειά σου το πρωί ή να μοιραστείς τα έξοδα για ένα μεγάλο μακρινό ταξίδι. Σκέψου πόσο χρήσιμο μπορεί να σου φανεί στην ελληνική πραγματικότητα! Όταν τα ΜΜΜ κάνουν απεργία και δεν μπορείς να πας στη δουλειά σου, όταν θες να πας Θεσσαλονίκη οδικώς και τα διόδια σού αδειάζουν το πορτοφόλι.  

Μπορεί η τεχνική να έχει αλλάξει και να έχει γίνει tech friendly αλλά η λογική του να μοιράζεσαι το όχημά σου κρατάει από παλιά. Συγκεκριμένα στις περιόδους οικονομικής κρίσης! Στην Αμερική υπήρξαν «καμπάνιες» που προσπαθούσαν να προσανατολίσουν τον κόσμο στο ride-sharing τόσο το 1914 όσο και στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μία μάλιστα από τις αφίσες που έχει ενδιαφέρον να δείτε –και θα την βρείτε εύκολα στο google– είναι το έργο του ζωγράφου Pursell για την αμερικανική κυβέρνηση που έδειχνε έναν οδηγό και δίπλα του τη φιγούρα του Χίτλερ, αναγράφοντας πως “When you ride ALONE you ride with Hitler.”

Και κάπως έτσι σήμερα αλλάζουμε τον κόσμο και σίγουρα και την αυτοκινητοβιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί στο μέλλον οι περισσότεροι δεν θα έχουν αυτοκίνητο αλλά θα μοιράζονται.
Στην Κίνα πάντως ήδη η Didi Chuxing διαχειρίζεται έναν στόλο 20 εκατ. οχημάτων και έχει 300 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες, στις ΗΠΑ η Google επεκτείνει γεωγραφικά το Waze Carpool επιτρέποντας στους χρήστες να επιλέξουν τους συνεπιβάτες τους, στο Λονδίνο το Zipcar που ξεκίνησε το 2000 διαθέτει 10.000 οχήματα, τα οποία ξεκλειδώνουν με κωδικό από την εφαρμογή και κοστίζουν από 3 λίρες την ώρα μέχρι 33 λίρες την ημέρα και ο χρήστης δεν είναι υποχρεωμένος να το αφήσει εκεί που το βρήκε.

Εσείς έχετε σκεφτεί αν θα μοιραζόσασταν το όχημά σας και πόσα χρήματα θα μπορούσατε να κερδίσετε; Κι αν ναι, πού θα το ασφαλίζατε και το κόστος ποιο θα ήταν; Το insurancemarket.gr πάντως μπορεί να σας βρει την καλύτερη τιμή ασφάλισης για το όχημά σας είτε το μοιράζεστε είτε όχι!