Εκεί, όπου σταματούν τα τετρακίνητα μοντέλα, αναλαμβάνουν υπηρεσία τα σκληροπυρηνικά οχήματα εκτός δρόμου με τρεις άξονες και μετάδοση κίνησης στους έξι τροχούς!

Καλά είναι τα μοντέλα 4Χ4, όμως για τις πραγματικά βρώμικες δουλειές συνιστώνται τα οχήματα 6Χ6 με τρεις άξονες και μετάδοση κίνησης σε έξι τροχούς. Πρόκειται για μία συνταγή, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος μεταξύ των σκληροπυρηνικών φίλων της εκτός δρόμου οδήγησης, καθώς τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα δεν τα σταματά τίποτα. Ας δούμε τρεις χαρακτηριστικούς εκπροσώπους του είδους.

Hennessey Goliath 6X6

Aυτός ο γίγαντας από το Τέξας βασίζεται στο τζιπ Chevrolet Silverado και προέρχεται από την εταιρεία Hennessey Performance. Kάτω από το μπροστινό καπό του φωλιάζει ένας V8 βενζινοκινητήρας 6,2 λίτρων με 705 ίππους ισχύ, χάρη στον οποίο επιταχύνει από στάση έως 100 χλμ./ώρα σε περίπου 4,5 δευτερόλεπτα.

Ο Αμερικανός Goliath εφοδιάζεται με χωμάτινα ελαστικά 37 ιντσών και στα κύρια χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται προβολείς LED, ρόλμπαρ στο ανοιχτό μέρος της καρότσας και ειδικοί προφυλακτήρες μάσκας. Η Hennessey το πωλεί στην τιμή των 375.000 δολαρίων, δηλαδή περίπου 320.000 ευρώ, με τρία χρόνια ή 36.000 μίλια εγγύησης. Αν σας αρέσει, βιαστείτε, γιατί θα κατασκευαστούν συνολικά μόλις 24 τέτοια αυτοκίνητα.

Lada Niva 6X6

Η ιδέα ενός τριαξονικού Lada Niva με έξι τροχούς υλοποιήθηκε από τους τρελορώσους του στούντιο μετατροπών Garage 54 και κάπως έτσι προέκυψε το σκληροτράχηλο τζιπ με μακρύ μεταξόνιο και πέντε πόρτες.

Οι μηχανικοί του Garage 54 προσέθεσαν μία απλά, αλλά τεχνικά ενδιαφέρουσα, πίσω ανάρτηση με αντιστρεπτικές ράβδους και έβγαλαν το αυτοκίνητο στο δρόμο, όπου εντυπωσίασε με τις «αναρριχητικές» του ικανότητες. Πάντως, θα πρέπει να πούμε, ότι οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει παράδοση με τα οχήματα εκτός δρόμου 6Χ6, χρησιμοποιώντας ως «πρώτη ύλη» κυρίως μοντέλα Wolga και Lada Niva.

Mercedes G 63 AMG 6X6

Πρόκειται για μία ειδική έκδοση, η οποία εξελίχθηκε κυρίως για τους ζάπλουτους σεΐχηδες των Αραβικών χωρών. Το σκληροπυρηνικό pick up διαθέτει κίνηση 6Χ6, κοντές σχέσεις, πέντε μπλοκέ διαφορικά,  ειδικές αναρτήσεις και δυνατότητα ρύθμισης της πίεσης των ελαστικών, ενώ κινείται. Ταυτόχρονα προσφέρει στους επιβάτες του την αναμενόμενη πολυτέλεια ενός οχήματος εκτός δρόμου από τη Mercedes.

Για κινητήρας χρησιμεύει ένας V8 Βiturbo της AMG με 544 ίππους ισχύ και 760 Nm μέγιστη ροπή στρέψης, που συνδυάζεται με αυτόματο σαζμάν επτά σχέσεων. Οι τροχοί του θηριώδους ημιφορτηγού είναι 37 ιντσών, ενώ χάρη στη μεγάλη απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος, μπορεί να περνά άνετα από ποτάμια και λίμνες βάθους έως ενός μέτρου.