Η Citroen διαχρονικά έχει την τάση να δημιουργεί αυτοκίνητα με προχωρημένη σχεδίαση, προκαλώντας το ενδιαφέρον τόσο του κοινού όσο και του ανταγωνισμού. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του νέου C5 Aircross, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά, ταξιδεύοντας μέχρι τα χιονισμένα Τρίκαλα Κορινθίας και το πανέμορφο «Πλειάδων Γη Mountain Resort & Spa», για την επίσημη παρουσίαση του στη χώρα μας.

Το νέο SUV της γαλλικής φίρμας, σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Με μήκος που αγγίζει τα 4,5 μέτρα, διαθέτει επιβλητική σιλουέτα και δυναμική εμφάνιση, με τις κλασικές πινελιές φινέτσας που διέπουν όλα τα σύγχρονα μοντέλα της Citroen, όπως για παράδειγμα τα χαρακτηριστικά «Airbumps». Από όποια πλευρά και αν παρατηρήσεις το νέο C5 Aircross, είναι δεδομένο ότι δεν θα βρεις σχεδιαστικό «ψεγάδι» και μαζί μας συμφώνησε και ο κόσμος, ο οποίος δεν σταμάτησε να δείχνει το ενδιαφέρον του για το εντυπωσιακό γαλλικό SUV, κατά την διάρκεια του συγκεκριμένου ταξιδιού.

H ίδια ευχάριστη εικόνα επικρατεί και στα ενδότερα του νέου C5 Aircross, με το τρίπτυχο τεχνολογία, εξατομίκευση και άνεση, να βρίσκει την εφαρμογή του κατά μήκος της καμπίνας των επιβατών. Τα καθίσματα θυμίζουν σε φιλοσοφία εκείνα του C4 Cactus, στα οποία αισθάνεσαι ότι κάθεσαι σε πολυθρόνα, ενώ την παράσταση κλέβουν τα τρία ανεξάρτητα πίσω καθίσματα, ειδικά για όσους έχουν αντίστοιχο αριθμό παιδιών και δεν θα ταλαιπωρηθούν στην τακτοποίηση τους. Επιπροσθέτως, ο χώρος των αποσκευών αποτελεί εκ των κορυφαίων στην κατηγορία, με χωρητικότητα από 580 έως 720 λίτρα.

Στην κεντρική κονσόλα δεσπόζει η οθόνη αφής των 8 ιντσών του συστήματος infotainment, ενώ ο ψηφιακός πίνακας οργάνων διαθέτει οθόνη 12,3 ιντσών και αποτελεί μία ιδιαίτερα χρήσιμη προσθήκη για κάθε οδηγό, γεγονός το οποίο διαπιστώσαμε και στην πράξη κατά την μετάβαση μας στα Τρίκαλα Κορινθίας. Να σημειωθεί επίσης ότι διατίθενται μεταξύ άλλων συστήματα όπως τα Active Safety Brake, Active Blind Sport Monitoring System, Active Lane Keeping Assist, Adaptive Cruise Control με Stop & Go, Collision Risk Alert, Coffee Break Alert, Driver Attention Alert, Traffic Sign Recognition και φυσικά το Highway Driver Assist.

Σε ότι αφορά στα μηχανικά σύνολα με τα οποία εφοδιάζεται το νέο C5 Aircross, συναντάμε τους κινητήρες βενζίνης 1,2 και 1,6 λίτρων με απόδοση 130 και 180 ίππους αντίστοιχα, ενώ ως diesel επιλογές έχουμε επίσης δύο, 1,5 και 2,0 λίτρων, με ισχύ 130 και 180 ίππους σε κάθε περίπτωση. Παράλληλα, θα διατίθεται για πρώτη φορά και υβριδική εκδοχή, με ηλεκτρική αυτονομία έως και 60 χιλιομέτρων. Οι πιο ισχυροί κινητήρες συνδυάζονται και με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 8 σχέσεων, ενώ τετρακίνηση δεν υφίσταται, ωστόσο το γαλλικό SUV εξοπλίζεται με την τελευταία γενιά του Grip Control, το οποίο βοηθά τους εμπρόσθιους τροχούς να βρουν καλύτερη πρόσφυση σε συνθήκες εκτός δρόμου μέσα από διάφορα προφίλ εδάφους.

Στο δρόμο, το νέο C5 Aircross αποτέλεσε ένα από τα πιο άνετα και ευχάριστα μοντέλα της κατηγορίας που έχουμε οδηγήσει, τόσο στο εθνικό οδικό δίκτυο, όσο και στο επαρχιακό, ωστόσο αναμένουμε με ανυπομονησία την πιο εκτεταμένη δοκιμή του για να έχουμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε περισσότερο. Όσο για το πόσο κοστίζει το νέο SUV της Citroen, oι τιμές που ανακοίνωσε η ελληνική αντιπροσωπεία της γαλλικής φίρμας ξεκινούν από τα 22.550 ευρώ και ανάλογα με την έκδοση κινητήρα, καθώς και το επίπεδο εξοπλισμού μπορούν να αγγίξουν έως και τα 42.500 ευρώ.