Είναι γνωστό, ότι οι μέσες τιμές των καινούριων αυτοκινήτων αυξάνονται χρόνο με χρόνο. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη μοντέλα προσιτά σε ένα ευρύτερο αγοραστικό κοινό, που κοστίζουν λιγότερο από 10.000 ευρώ. Κοινό χαρακτηριστικό τους γνώρισμα αποτελεί ο κινητήρας, καθώς και στις επτά περιπτώσεις που ανακαλύψαμε, εφοδιάζονται με ένα μικρό μοτέρ βενζίνης χωρητικότητας ενός λίτρου, που δεν προσφέρεται βέβαια για γρήγορες επιδόσεις, ωστόσο επαρκεί για οικονομικές μετακινήσεις σε καθημερινή βάση.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε, ότι ακόμη και τα φτηνότερα μοντέλα της ελληνικής αγοράς πληρούν τα υψηλά ευρωπαϊκά στάνταρ ασφαλείας και εφοδιάζονται υποχρεωτικά με συστήματα, όπως το ABS, το σύστημα ευστάθειας ESP και αερόσακους οδηγού και συνοδηγού.  

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα επτά μοντέλα, που νοιάζονται περισσότερο για την τσέπη μας.

  1. SEAT Mii, από 8.640 ευρώ

Πρόκειται για το φτηνότερο καινούριο Ι.Χ. αυτή την εποχή στην Ελλάδα. Στη βασική του έκδοση εφοδιάζεται με τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα ενός λίτρου και 60 ίππους ισχύ, ενώ διαθέτει τέσσερις αερόσακους, ESP, κλπ.

  1. Dacia Sandero, από 9.490 ευρώ

Είναι το μόνο μοντέλο της επτάδας, που ανήκει στη μεγαλύτερη κατηγορία των supermini και όχι στη μικρότερη των mini. Διατίθεται με πέντε χρόνια εγγύηση και με χιλιάρη βενζινοκινητήρα 75 ίππων.

  1. Skoda Citigo, από 9.600 ευρώ

Πρόκειται για ένα από τα τρίδυμα αδελφάκια του ομίλου VW, μαζί με το SEAT Mii και το VW Up! Και εδώ έχουμε ένα μίνι με τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα 60 ίππων και επαρκέστατες προδιαγραφές ασφαλείας.

  1. Volkswagen Up!, από 9.620 ευρώ

Μόλις 20 ευρώ ακριβότερα κοστίζει το VW Up! από το ομογάλακτο Skoda Citigo. Μηχανικά μέρη και εξοπλισμοί είναι ταυτόσημοι, αν και το Up! διαθέτει το πλεονέκτημα της ελαφρά πιο φρέσκιας εμφάνισης λόγω της πρόσφατης ανανέωσής του.

  1. Suzuki Celerio, από 9.780 ευρώ

Χαμηλό κόστος συντήρησης, άνετοι χώροι, ευελιξία και ιαπωνική αξιοπιστία αποτελούν τα μυστικά της επιτυχίας του Celerio, που πωλείται με κινητήρα βενζίνης ενός λίτρου και 68 άλογα.

  1. Ηyundai i10, από 9.990 ευρώ

Μοντέρνος σχεδιασμός, αποδεκτοί χώροι, καλός εξοπλισμός ασφαλείας και πέντε χρόνια εγγύηση με απεριόριστα χιλιόμετρα είναι μερικά από τα όπλα του κορεάτικου μίνι, που κυκλοφορεί με βενζινοκινητήρα ενός λίτρου και απόδοση 66 ίππους.

  1. Μitsubishi Space Star, από 9.990 ευρώ

Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10.000 ευρώ βρίσκεται το ευρύχωρο και αξιόπιστο Space Star. Στη βασική του έκδοση διατίθεται με ατμοσφαιρικό μοτέρ ενός λίτρου και 71 ίππους μέγιστη ισχύ.