Η ψηφοφορία της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων σχετικά με τη συμφωνία του Brexit θα διεξαχθεί την εβδομάδα που ξεκινά στις 14 Ιανουαρίου, όπως επιβεβαίωσε η Τερέζα Μέι τη Δευτέρα.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ελπίζει ότι οι βουλευτές της θα αποδεχτούν σιγά-σιγά στη συμφωνία ως τη μη χειρότερη επιλογή. Μπορεί επίσης να ελπίζει ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα δώσει στους βουλευτές του ελεύθερη ψήφο, οπότε αρκετοί από αυτούς ενδεχομένως να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της ως τρόπο αποφυγής ενός ακόμη δημοψηφίσματος.

Το πιο πιθανό σενάριο συνεχίζει να είναι ότι η Τερέζα Μέι θα χάσει την ψηφοφορία, οπότε το χρονοδιάγραμμα Brexit θα μεταφερθεί περαιτέρω. Στη συνέχεια, πιθανότατα να ζητήσει από το κοινοβούλιο να ψηφίσει εκ νέου αφού απορρίψει τις άλλες επιλογές. Αυτό που είναι ευκολότερο να αποκλειστεί είναι πως η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ακόμη κι αν παρουσιαστεί ως «δεν κατόρθωσε καμία συμφωνία».

Το πιο δύσκολο να αποκλείσει το κοινοβούλιο θα είναι η αναβολή του Brexit και η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος. Ο Κόρμπιν ενδεχομένως να υποστηρίξει ένα τελικό δημοψήφισμα, αλλά εάν η Μέι νικήσει αυτή την επιλογή, τότε θα μπορούσε να ζητήσει από τους βουλευτές να ψηφίσουν και πάλι για τη συμφωνία της.

Αυτό φαίνεται να είναι το σχέδιό της: να εξαντλήσει το κοινοβούλιο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε τελικά να κερδίσει την ψηφοφορία σε μια δεύτερη προσπάθεια μια εβδομάδα αργότερα, την εβδομάδα που αρχίζει στις 21 Ιανουαρίου - ή ακόμη και αργότερα.

Μέχρι τότε όμως, η Βρετανία δεν θα έχει χρόνο να ολοκληρώσει το Brexit έως τις 29 Μαρτίου.

Το πρόβλημα είναι ότι μια ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας, αν και είναι σημαντική, είναι μόνο ένα από τα πράγματα που πρέπει να γίνουν για να βγει η Βρετανία από την ΕΕ. Μόλις εγκριθεί η συμφωνία, το κοινοβούλιο πρέπει επίσης να εγκρίνει νομοθεσία για την εφαρμογή της συμφωνίας απόσυρσης στο βρετανικό δίκαιο.

Αυτό θα ονομάζεται νομοσχέδιο της ΕΕ (Συμφωνία απόσυρσης) - ακόμα ένα νομοσχέδιο που ακούγεται παρόμοιο με όλα τα υπόλοιπα, αλλά δεν είναι. Θα είναι ένα περίπλοκο και αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που θα είναι δύσκολο να περάσει κανείς από ένα «ταλαιπωρημένο» κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει έναν μηχανισμό για την εδραίωση των τμημάτων της συμφωνίας απόσυρσης στο βρετανικό δίκαιο και θα καταστήσει δύσκολο για τα μελλοντικά κοινοβούλια να τα αλλάξουν.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει πει ακόμα ποιος θα είναι αυτός ο μηχανισμός, αλλά ο Raphael Hogarth του Ινστιτούτου Κυβέρνησης έχει σκεφθεί ότι θα μπορούσε να είναι ένα δημοψήφισμα, μια πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή των Κοινοτήτων, ή μια ρήτρα που θα απαιτεί την κατάργηση ολόκληρης της πράξης, εάν ένα μελλοντικό κοινοβούλιο θέλει να το τροποποιήσει.

Υπάρχουν κι άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ενόψει του Brexit, αν και τα περισσότερα από αυτά δεν χρειάζεται να περάσουν μέχρι τις 29 Μαρτίου, διότι - αν υπάρξει συμφωνία - το Ηνωμένο Βασίλειο θα τεθεί τότε σε μεταβατική περίοδο όταν θα αντιμετωπίζεται ως Μέλος της ΕΕ για τους περισσότερους σκοπούς.

Εν τω μεταξύ, οι κυβερνητικές υπηρεσίες πιέζουν για να αποκτήσουν μικρές νομοθετικές πράξεις μέσω του κοινοβουλίου πριν φύγουν από την ΕΕ. Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι εξακολουθούν να επιμένουν ότι αυτά βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Το τελικό στάδιο της διαδικασίας Brexit είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο απαιτείται από το δίκαιο της ΕΕ να δώσει την έγκρισή του στη συμφωνία απόσυρσης. Κανείς δεν περιμένει από τους ευρωβουλευτές να καταψηφίσουν τη συμφωνία, διότι έχει ήδη υπογραφεί από τους ηγέτες της ΕΕ και την Επιτροπή. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαθέτει διαδικασίες και επιτροπές για τη διερεύνηση της συμφωνίας και ο χρόνος εξαντλείται - σε μια περίοδο κατά την οποία οι ευρωβουλευτές όλο και περισσότερο εστιάζουν την προσοχή τους στις προετοιμασίες για τις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο του 2019.

Μπορεί να γίνει εγκαίρως; Το πρόβλημα είναι, όπως το έθεσε ο Ed Conway του Sky News, «για τους περισσότερους συμμετέχοντες είναι απολύτως λογικό να μας οδηγήσει στο χείλος». Ειδικότερα, η Μέι πρέπει να ασκήσει πίεση στους αντάρτες του κόμματος της και στους βουλευτές του DUP και στις εργατικές τάξεις, πείθοντας τους ότι δεν υπάρχει χρόνος για να διαπραγματευτεί τίποτα άλλο.

Αλλά αυτό κινδυνεύει να αφήσει πολύ λίγο χρόνο για να περάσει το νομοσχέδιο μέσω του βρετανικού κοινοβουλίου και να διεξαγάγει την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τότε ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν για την Τερέζα Μέι να ζητήσει από την ΕΕ να αναβάλει το Brexit - που οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προτείνει ότι θα είναι έτοιμοι να κάνουν, για μερικές εβδομάδες, ώστε να ολοκληρώσουν μια συμφωνία που είχε ήδη συμφωνηθεί.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι στοιχηματικές εταιρείες θεωρούν ότι είναι απίθανο να εγκαταλείψει η Βρετανία την ΕΕ στις 29 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: Independent.co.uk