Η ισπανική κυβέρνηση έδωσε στην οικογένεια του Φρανσίσκο Φράνκο 15 ημέρες να αποφασίσει πού θα θαφτεί ξανά ο πρώην δικτάτορας, καθώς αγωνίζονται να προλάβουν την εκταφή και τη μετακίνηση των λειψάνων πριν από τις εκλογές της χώρας τον Απρίλιο.

Ο Φράνκο θάφτηκε στην καθολική βασιλική στην κοιλάδα των πεσόντων, μνημείο που δημιούργησε ο δικτάτορας για να τιμηθούν εκείνοι που σκοτώθηκαν στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο.

Ο χώρος κατασκευάστηκε εν μέρει από πολιτικούς κρατουμένους του καθεστώτος του Φράνκο και ο τάφος του έχει αποτελέσει επί μακρόν αντικείμενο έντονου διαλόγου στην Ισπανία, μια χώρα πικρά διαχωρισμένη για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να θυμούνται τον εθνικιστικό κυβερνήτη.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αντιμετωπίζοντας τον Φράνκο ως έναν άγριο φασιστικό δικτάτορα του οποίου το καθεστώς επέβλεπε δεκάδες χιλιάδες εκτελέσεις, έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να μεταφέρει τα λείψανα του σε μια πιο λιτή θέση.

«Η οικογένεια έχει λάβει διορία 15 ημερών για να αποφασίσει πού θέλει να θάψει τα λείψανα του δικτάτορα», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας Ντολόρες Ντελγάδο στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει μια τοποθεσία εάν η οικογένεια του Φράνκο δεν καταφέρει να συμφωνήσει.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την εκταφή τον περασμένο Αύγουστο, αλλά η οικογένεια του Φράνκο αντιτίθεται τις προσπάθειες και οι ομάδες που συμπάσχουν με τον ηγέτη απειλούν να προβούν σε νομικές ενέργειες για να αποτρέψουν τη διαδικασία.