Στην απόφαση να αντικαταστήσει τα πλαστικά καλαμάκια με χάρτινα σε όλα τα εστιατόριά της σε Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία προχώρησε η McDonald's, αρχής γενομένης από τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Μ΄ αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρει το BBC σε σχετικό δημοσίευμά του, η περίφημη εταιρεία εστιατορίων γρήγορης εστίασης έρχεται να προστεθεί στη διαρκώς αυξανόμενη λίστα επιχειρήσεων που επιλέγουν να αποκλείσουν τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, που χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθούν μόνα στη φύση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η γνωστή αλυσίδα εστιατορίων χρησιμοποιεί 1,8 εκατ. καλαμάκια την ημέρα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Συμμετέχοντας στην ευρύτερη δημόσια συζήτηση, οι πελάτες μας τόνισαν πως ήρθε η ώρα να καταργηθούν τα πλαστικά καλαμάκια, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Η συγκεκριμένη απόφαση της McDonald's  έρχεται σε συνέχεια μιας επιτυχημένης δοκιμής που πραγματοποιήθηκε σε επιλεγμένα εστιατόρια νωρίτερα φέτος. 

Ο Βρετανός υπουργός περιβάλλοντος, Μάικλ Γκοβ,  σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη απόφαση, τη  χαρακτήρισε ως «σημαντική συμβολή» στην ευρύτερη προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζοντας πως, ταυτόχρονα, δίνει και το καλό παράδειγμα και σε άλλες ανάλογου μεγέθους επιχειρήσεις.

Η συγκεκριμένη κατάργηση στα πλαστικά καλαμάκια δεν πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα και στα εστιατόρια της εταιρείας στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, αλλά πρόκειται να εφαρμοστεί πειραματικά σε επιλεγμένα εστιατόρια σε Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία και Νορβηγία.

Να θυμίσουμε πως τον περασμένο Απρίλη, η Βρετανική κυβέρνηση πρότεινε την απαγόρευση για τα πλαστικά καλαμάκια και τις μπατονέτες καθαρισμού αυτιών, με αρκετές εταιρείες να έχουν ήδη αναλάβει δράση σχετικά.

Ειδικότερα, αρκετές παμπ στη Μεγάλη Βρετανία σταμάτησαν να χρησιμοποιήσουν καλαμάκια ήδη από την αρχή του 2017, ενώ αρκετά μουσικά φεστιβάλ θα ακολουθήσουν την ίδια στάση.

Ο αντίλογος σ' όλα τα παραπάνω είναι πως τα πλαστικά καλαμάκια επιτρέπουν σε πολλά άτομα με ειδικές ανάγκες να πίνουν ανεξάρτητα, ενώ σύμφωνα με αρκετούς υποστηρικτές αυτής της άποψης οι εναλλακτικές λύσεις από χαρτί δε χαρακτηρίζονται πάντοτε κατάλληλες ή ασφαλείς.

Τα πλαστικά καλαμάκια επιτρέπουν σε πολλά άτομα με ειδικές ανάγκες να πίνουν ανεξάρτητα, δήλωσε η βαρόνη Tanni Gray-Thompson. Είπε ότι οι εναλλακτικές λύσεις χαρτιού δεν ήταν πάντα κατάλληλες ή ασφαλείς.

Από την πλευρά της η εταιρεία συσκευασιών τροφίμων Tetra Pak, σημειώνει πως τα καλαμάκια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των χάρτινων συσκευασιών και δεν πρέπει να απαγορευτούν. Αν' αυτού προτείνει να τοποθετούνται μέσα στις συσκευασίες, ώστε όλα μαζί να ανακυκλώνονται.