Τον ιστορικό χαρακτήρα της συμφωνίας των Πρεσπών για την ονομασία των Σκοπίων υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, κ. Ζόραν Ζάεφ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα του διασφάλισε «πλήρη αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας». Ο κ. Ζάεφ μίλησε αποκλειστικά στην Deutsche Welle για τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ το 2019 και για τη συμφωνία της χώρας του με την Ελλάδα στο ονοματολογικό. Πέρα από τη συμφωνία με την Ελλάδα, ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε και στη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας τον Ιούνιο του 2019.

Ειδικότερα, ο κ. Ζάεφ τόνισε: «πήραμε την ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων: τον Ιούνιο του 2019. Μέχρι τότε, μαζί με τους φίλους και εταίρους μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εργαστούμε για να εκπληρώσουμε τα κριτήρια ή, με άλλα λόγια, για να υλοποιήσουμε τις φάσεις που προβλέπει η συμφωνία με την Ελλάδα και να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά στον στόχο μας να φθάσουμε τις προδιαγραφές της ΕΕ».

Αναφορικά με την την υπό όρους πρόσκληση της ΕΕ, ο κύριος Ζάεφ τόνισε ότι παραμένει εξαιρετικά αφοσιωμένος στο σκοπό να πείσει την αντιπολίτευση να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών. «Παραμένω εξαιρετικά αφοσιωμένος στον σκοπό. Με όλα τα διαθέσιμα επιχειρήματα θα παρουσιάσω και θα αποδείξω ότι αυτή η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ιστορική και ότι η ημερομηνία που μας δόθηκε για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ήταν κάτι που αξίζαμε πλήρως και θα υλοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019. (…) Με όλες μου τις δυνάμεις παραμένω σταθερά και απόλυτα αφοσιωμένος στο να αποδείξω το γεγονός ότι αυτή η συμφωνία με την Ελλάδα επιλύει το μεγαλύτερο πρόβλημά μας, το οποίο απέτρεπε την εξέλιξή μας από την ανεξαρτησία μας (28 χρόνια πριν). Λάβαμε μια απόλυτα ξεκάθαρη επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας εντός και εκτός συνόρων. Μεταφράσιμοι όροι, χωρίς κανέναν περιορισμό, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Μια ταυτότητα για γενική χρήση. Οι πολιτικοί παράγοντες που δεν μπορούν να το δουν αυτό, δημιουργούν νέους διχασμούς. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν το χρειάζεται πλέον αυτό»., τόνισε, χαρακτηριστικά, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ, «το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες εναντιώνονται στη συμφωνία (…) δείχνει ότι έχει επιτευχθεί ένας καλός συμβιβασμός ανάμεσα στους πολίτες των δύο χωρών. Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχουν λάβει πλήρη αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας και οι πολίτες της Ελλάδας έχουν λάβει αναγνώριση της ελληνικής κληρονομιάς από την αρχαία ιστορία».

Όπως τόνισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, «τα κόμματα και στις δύο χώρες είχαν ευκαιρία να επιλύσουν αυτή τη διαμάχη επί δεκαετίες, αλλά δεν έκαναν τίποτα. Αντιθέτως, μόνον ενίσχυαν τις διαφορές. Τώρα, αντιμέτωπα (σ.σ. τα κόμματα) με το γεγονός ότι μια λύση είναι εφικτή και ότι αυτή η λύση είναι αμοιβαία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, επέλεξαν να την απορρίψουν αντί να δεχθούν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν προς τα εμπρός».

Καταλήγοντας, ο κ. Ζάεφ τόνισε πως βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον «φίλο» του Αλέξη Τσίπρα καθώς και πως «τα ενδεχόμενα για νέες συναντήσεις είναι διαρκώς ανοικτά». «Μέσα από αυτήν τη διαδικασία έχουμε οικοδομήσει μια φιλία που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με διάφορους τρόπους σε κάθε χρονική στιγμή. Δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια στην επικοινωνία μας», τόνισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, κ. Ζόραν Ζάεφ.