Στα χέρια του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, παρέδωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, την πρόσκληση της Βορειοατλαντικής συμμαχίας στην ΠΓΔΜ για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, δίνοντάς του, ταυτόχρονα, συγχαρητήρια για την επίλυση του ονοματολογικού της γείτονος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια μιας σεμνής τελετής, Ζόραν Ζάεφ και Γενς Στόλτενμπεργκ υπέγραψαν την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών.

Ειδικότερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας ήρε το εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών και τώρα η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ προσέθεσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για την ονομασία είναι προς το καλύτερο συμφέρον για την πΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή και συνεχάρη τον πρωθυπουργό Ζάεφ για το πολιτικό του σθένος.

Οστόσο, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, η ΠΓΔΜ θα γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας.

«Είναι μια σημαντική και περήφανη μέρα για τη χώρα και την περιοχή», ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η Συμμαχία επιθυμεί να δει τη χώρα στην καρδιά μιας «σταθερής, δημοκρατικής και ευήμερης περιοχής», κάτι που σήμερα επιτυγχάνεται.

Ο κ. Ζάεφ, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ για την πρόσκληση που απηύθυναν στη χώρα του, λέγοντας ότι είναι μια «ιστορική απόφαση για τη χώρα μου και τους πολίτες της», μετά από δύο δεκαετίες προσπαθειών.

Ο Ζ.Ζάεφ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ που βοήθησαν στο όραμα της πΓΔΜ.

Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη σταθερότητα στα Βαλκάνια, στο μέλλον, προσέθεσε ο Ζ. Ζάεφ και ευχαρίστησε τον γγ του ΝΑΤΟ για τη στήριξή του στις προσπάθειες της χώρας του.

Τέλος, ο Ζ. Ζάεφ κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να γιορτάσουν το ιστορικό αυτό γεγονός στις 14 Ιουλίου.