«Η έρευνα των αμερικανικών αρχών για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 είναι μια καταστροφή για τις ΗΠΑ» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Δεν γνωρίζω τον πρόεδρο για να συνεργήσω μαζί του», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ, διαψεύδοντας την ύπαρξη οποιασδήποτε «συμπαιγνίας» στην αμερικανική προεδρική εκστρατεία. «Κέρδισα εύκολα τη Χίλαρι Κλίντον. Διεξάγαμε μια εξαιρετική εκστρατεία και για αυτό είμαι πρόεδρος», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με τις συνομιλίες που είχαμε» τόνισε από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Οι θέσεις μας δεν συμφωνούν επί όλων των θεμάτων», επιβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε καλό κλίμα». «Ελπίζω ότι πλέον κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλο» επεσήμανε ο πρόεδρος Πούτιν.

Συγκεκριμένα, οι συνομιλίες των δύο ισχυρότερων ηγετών του πλανήτη πραγματοποιήθηκαν σε 2 γύρους και διήρκησαν περισσότερο από τέσσερις ώρες. Οι συνομιλίες τετ-α-τετ των δύο προέδρων διήρκεσαν περισσότερο από δύο ώρες, ενώ εν συνεχεία στο γεύμα εργασίας που επακολούθησε συμμετείχαν και άλλα μέλη των δύο αντιπροσωπειών.

Από ρωσική πλευράς συμμετείχαν ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σύμβουλος του ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, ο σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπόλτον. Οι συνομιλίες αυτές διήρκεσαν περίπου δύο ώρες.

 

Πούτιν: Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ΗΠΑ και Ρωσία δεν μπορούν να επιλύσουν όλα τα προβλήματα αλλά κάναμε ένα πρώτο βήμα.

Υπάρχουν οι συνθήκες για μια αποτελεσματική συνεργασία στο θέμα της Συρίας, πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης.

Αναφορικά με τις εξελίξεις με τη Βόρεια Κορέα, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους δήλωσε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ασφάλειας του Ισραήλ.

Σχετικά με το Ιράν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει τη θέση μας για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ για την Ουκρανία τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να πείσει το Κίεβο να συμμορφωθεί με την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.

Πούτιν και Τραμπ συζήτησαν και το θέμα της φερόμενης ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές. Ο πρόεδρος της Ρωσίας υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν αναμείχθηκε ποτέ.

Τραμπ:  Πιστεύουμε στην ειρήνη, τη συνεργασία και τον διάλογο 

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, με τη σειρά του, ότι είχε έναν πολύ παραγωγικό διάλογο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ καλές. Ο εποικοδομητικός διάλογος με τη Ρωσία ανοίγει νέους δρόμους για την ειρήνη, τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά «η σχέση μας έχει αλλάξει».

Όπως δήλωσε, μίλησε για αρκετή ώρα με τον Πούτιν για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, Η διπλωματία, η συνεργασία είναι προτιμότερες από τη σύγκρουση και την εχθρότητα, πρόσθεσε.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση με τον Πούτιν ήταν το ξεκίνημα μιας µακρόχρονης διαδικασίας με ισχυρό διάλογο με τη Ρωσία. Όπως είπε, «έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάποια σπουδαία πράγματα μαζί με τη Ρωσία», σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες ευθύνονται για την κατάσταση της σχέσης τους.

Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία άσκησης πίεσης ενάντια στο Ιράν και δήλωσε βέβαιος ότι ο Πούτιν και η Ρωσία επιθυμούν να δώσουν ένα τέλος στη ταχεία εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Εισβολή διαδηλωτή στη συνέντευξη Τύπου

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι ανδρες των υπηρεσιών ασφαλείας απομάκρυναν έναν διαδηλωτή από την αίθουσα όπου επρόκειτο να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου οι ηγέτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Λίγα λεπτά πριν μπουν στην αίθουσα ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ, ένας διαδηλωτής ύψωσε ένα πανώ που έγραφε "Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών". Οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας τον απομάκρυναν αμέσως από την αίθουσα.