Περίπου στις 2 μ.μ. την Τρίτη, η πόλη της Νέας Υόρκης βυθίστηκε σε μαύρο σκοτάδι. Άνοιξαν οι ουρανοί, η καταιγίδα ξεκίνησε και κεραυνοί έσκισαν τον ορίζοντα.

Η αιτία όλων βρίσκεται στις εξαιρετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που κατακαίνε τη Νέα Υόρκη το τελευταίο διάστημα.

Οι αρχές της πόλης έβγαλαν έκτακτο δελτίο υψηλών θερμοκρασιών και άνοιξε στο κοινό τις δημόσιες κλιματιζόμενες αίθουσες. Η θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 30 βαθμούς κελσίου, ενώ η υγρασία σκαρφάλωσε πάνω από το 70%. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ατμόσφαιρα της Γης θερμαίνεται και όλος ο ζεστός αέρας δεν έχει άλλη διέξοδο παρά προς τα επάνω.

Οι καταιγίδες σχηματίζονται όταν όλος αυτός ο αέρας ανεβαίνει και ενώνεται με τον κρύο αέρα στις παρυφές της ατμόσφαιρας, εξηγεί η ιστοσελίδα της Πανεπιστημιακής Εταιρείας Ατμοσφαιρικών Ερευνών (UCAR).

Καθώς περισσότερος από τον θερμό αέρα χτυπά τα ανώτερα ψυχρά στρώματα, και δημιουργεί σταγονίδια νερού. Ο ψυχρός αέρας με τη σειρά του κινείται προς τα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, θερμαίνεται και δημιουργεί ένα δυναμικό σύστημα που αποτελεί εξαιρετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη καταιγίδας με αστραπές: ένα μείγμα υγρασίας και ασταθούς αέρα.

Αυτό το φαινόμενο μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονο σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, οι οποίες είναι γεμάτες από μαύρη θερμή άσφαλτο και μεγάλα μαύρα κτίρια.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι χειρότερες θύελλες του καλοκαιριού θα αρχίσουν να γίνονται πιο βίαιες καθώς ο πλανήτης θα συνεχίζει να ζεσταίνεται και μέχρι στιγμής έχουν δίκιο.

Καθώς οι άνθρωποι θα δημιουργούν και περισσότερους ρύπους, αυτά τα αέρια θερμοκηπίου θα παγιδεύουν ολοένα και περισσότερη από τη θερμότητα του ήλιου, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του πλανήτη.

Οι αυξημένες βροχοπτώσεις είναι μία από τις συνέπειες αυτού του φαινομένου. Όσο πιο θερμή γίνεται η ατμόσφαιρα, τόσο αυξάνεται η εξάτμιση από την επιφάνεια της Γης. Ο θερμός αέρας όσο μεγαλύτερη θερμοκρασία έχει τόσο περισσότερο νερό μπορεί να συγκρατήσει, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ισχυρότερες βροχές και καλοκαιρινές πλημμύρες.

Δείτε στη φωτό παρακάτω πόσο πιο υγρές έχουν γίνει οι καταιγίδες στις ΗΠΑ για τα χρόνια από το 1958 κι έπειτα