Σε κάποιον ιερέα κι όχι σε κάποιον βασιλιά ή κάποιον αυτοκράτορα ανήκει η τεράστια, βάρους άνω των 30 τόνων, γρανιτένια σαρκοφάγος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην πόλη της Αλεξάνδρειας, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς δε φέρει επάνω της ανάλογες επιγραφές που θα έπρεπε σε ανάλογη περίπτωση να έχει.

Συγκεκριμένα, βάσει όσων αποκάλυψε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του τοποθέτησης ο γγ του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μουστάφα Ουαζίρι, το άνοιγμα αυτού του μυστηριώδους νεκρικού αποθετήριου δεν πρόκειται να επιφέρει την κατάρα των Φαραώ, όπως διατείνονταν τις προηγούμενες ημέρες τα διεθνή και κυρίως τα βρετανικά ΜΜΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ουαζίρι, ο εν λόγω τάφος χρονολογείται από το 4.000 ή το 3.000 π.Χ. και ότι θα ανοιχτεί από τους αρχαιολόγους την προσεχή περίοδο και τα μέσα ενημέρωσης θα κληθούν να καλύψουν το γεγονός. Στον τάφο βρέθηκε και μια ημιτελής αλαβάστρινη προτομή. Σύμφωνα με το υπουργείο, το πιθανότερο είναι να ανήκει στον ιδιοκτήτη της σαρκοφάγου.

 
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών το αιγυπτιακό υπουργείο Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε την ανακάλυψη της ασυνήθιστα μεγάλης και άθικτης σαρκοφάγου στην πόλη της Αλεξάνδρειας που χρονολογείται στην πτολεμαϊκή περίοδο. Ο τάφος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών για την θεμελίωση ενός νέου κτιρίου.

Προκειμένου να κατασκευαστεί ένα νέο οικοδόμημα, στις περισσότερες περιοχές της Αλεξάνδρειας χρειάζεται να είναι παρών ένας αξιωματούχος του υπουργείου Αρχαιοτήτων προκειμένου να παρακολουθεί τις εργασίες εκσκαφής. Σε αυτή την περίπτωση, μια από τις μεγαλύτερες σαρκοφάγους που ανακαλύφθηκε ποτέ στην πόλη βρέθηκε σε βάθος περίπου 5 μέτρων.

Η σπάνια σαρκοφάγος από μαύρο γρανίτη έχει ύψος περίπου 1,8 μέτρα, πλάτος 1,5 μέτρα και μήκος 2,6 μέτρα. Ανάμεσα στο καπάκι και το σώμα της σαρκοφάγου, υπάρχει ένα στρώμα κονιάματος, το οποίο υποδηλώνει ότι δεν έχει ανοιχτεί από τότε που σφραγίστηκε, σύμφωνα με τον Δρα Αϊμάν Ασμαουί, επικεφαλής του κλάδου Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, σε ανακοίνωση του υπουργείου.