Η βάρους άνω των 30 τόνων γρανιτένια σαρκοφάγος που πρόσφατα βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια είναι πλέον ανοιχτή. Οι αρχαιολόγοι του Αιγυπτιακού Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων την άνοιξαν και σύμφωνα με τη σχετική ανάρτησή τους στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο Facebook είναι γεμάτη λύματα ή όμβρια ύδατα, από διαρροή στο δίκτυο αποχέτευσης της περιοχής, καθώς και τρεις σκελετούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Shaaban Abdel-Moneim, αυθεντία στις μούμιες και τους σκελετούς, η αρχική προεπισκόπηση των ευρημάτων, μάλλον, παραπέμπει σε ανώτερους αξιωματικούς του στρατού.

«Η σαρκοφάγος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο»

«Η σαρκοφάγος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο». Τη δήλωση αυτή έκανε απόψε στην «Αλ Αχράμ», ο Γενικός Γραμματέας Αρχαιοτήτων Αιγύπτου Μουστάφα Ουαζίρι, λίγες ώρες μετά το σημερινό άνοιγμα της τεράστιας σαρκοφάγου βάρους 30 τόνων, που ανακαλύφθηκε στην περιοχή Σίντι Γκάμπερ της Αλεξάνδρειας.

Όπως γράφει η εφημερίδα, μία Επιτροπή του Υπουργείου Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι η σαρκοφάγος περιέχει τρεις σκελετούς πολεμιστών που φαίνεται να έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της μάχης.

Ο Γενικός Γραμματέας προσέθεσε ότι η ημερομηνία της σαρκοφάγου δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αν δηλαδή ανήκει στην Πτολεμαϊκή περίοδο (332-30 π.Χ.) ή στη Ρωμαϊκή περίοδο (30 π.Χ. - 642 μ.Χ.).

Ένας από τους παρεβρισκόμενους επιστήμονες δήλωσε ότι το κρανίο ενός εκ των τριών σκελετών, φέρει τραύμα από βέλος.

Οι σκελετοί και η σαρκοφάγος θα μεταφερθούν στην αποθήκη όπου στεγάζονται τα αρχαία ευρήματα της Αλεξάνδρειας, για περαιτέρω μελέτη.

Δείτε τις φωτό: