Η κατάρρευση της τουρκικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Turk Telekom», λόγω της μεγάλης πτώσης που έχει σημειωθεί και εξακολουθεί να σημειώνεται στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας, προκαλεί ανησυχία για την εκδήλωση φαινομένων ντόμινο στην οικονομία της γειτονικής χώρας και φόβους πως κι άλλες εταιρείες πρόκειται να ακολουθήσουν τη μοίρα του τουρκικού «ΟΤΕ».

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας έδωσε χθες το πράσινο φως για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Turk Telekom σε κοινοπραξία των πιστωτριών τραπεζών.

Η πρώην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας έχει ιδιωτικοποιηθεί από το 2005 και ανήκει στην σαουδαραβική Oger Telecom, συμφερόντων του Λιβανέζου επιχειρηματία και πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.

Το 2013 η Oger Telecom είχε θέσει ως εγγύηση το 55% των μετοχών της Turk Telekom για ένα δάνειο ύψους 4,75 δισ. δολαρίων.

Έπειτα από αδυναμία εξυπηρέτησης του δανείου και δύο χρόνια διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, οι τράπεζες αποφάσισαν να προσφύγουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Τουρκίας για να αναλάβουν το ποσοστό των μετοχών που είχε τεθεί ως εγγύηση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το νέο της χρεοκοπίας για προκάλεσε πανικό, καθώς πολλές τουρκικές επιχειρήσεις ακολουθούν τις ίδιες πρακτικές με τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας κι έχουν να αντιμετωπίσουν το μείζον πρόβλημα να εισπράττουν σε τουρκικές λίρες και να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους είτε σε δολάρια είτε σε ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι πως την Πέμπτη η υποτίμηση της τουρκικής λίρας άγγιξε το 4,5%.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές θεωρούν βέβαιο πως μετά την Turk Telekom πρόκειται να ακολουθήσουν κι άλλες εμβληματικές για την οικονομία της Τουρκίας εταιρείες, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, που στο παρελθόν αποτέλεσαν την ατμομηχανή του τουρκικού θαύματος.