Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, στον Μπόρις Τζόνσον τονίζοντας πως δεν έχει να προτείνει τίποτα νέο αναφορικά με το Brexit αφότου ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει πως η Μεγάλη Βρετανία δεν πρόκειται να αποκομίσει απολύτως τίποτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το σχέδιο της πρωθυπουργού για αποχώρηση από την Ε.Ε.

O Μπόρις Τζόνσον είχε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο σχέδιο ως «καταστροφή για τη Βρετανία», ενώ είχε δηλώσει πως ήταν εκείνο που τον ώθησε στην παραίτηση.

Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, απαντώντας στις δηλώσεις Τζόνσον, σχολίασε πως ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε εξαιτίας του σχεδίου για το Μπρέξιτ και πως δεν υπάρχει κάποια καινούρια πρόταση στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών.

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ένα σοβαρό πρωθυπουργό κι αυτό ακριβώς είναι που έχουμε σήμερα με την Τερέζα Μέι», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Μετά την παραίτησή του, ο Μπόρις Τζόνσον παρουσιάζεται ως σοβαρός υποψήφιος για την ηγεσία ενώ φαίνεται να λαμβάνει βοήθεια από τον εκλογικό γκουρού Λίντον Κρόσμπι και ενδεχομένως από τον Στιβ Μπάνον, τον Αμερικανό ακροδεξιό στρατηγιστή που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζόνσον κυριάρχησε στους τίτλους των ΜΜΕ στις αρχές του καλοκαιριού, όταν χαρακτήρισε τις μουσουλμάνες με μπούργκα σαν γραμματοκιβώτια, σε μια απόπειρα να προσεγγίσει την άκρα δεξιά.

Να σημειώσουμε πως οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο αποκαλούμενο σχέδιο του Τσέκερς για το Brexit συμφωνήθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο στο εξοχικό της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ως η πρωτιμώμενη προσέγγιση της Μεγάλης Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε γενικές γραμμές, το σχέδιο προέβλεπε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμισμένο με την ΕΕ σε ορισμένους τομείς, με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να συνεχίζει να ερμηνεύει τους κανόνες της ΕΕ που το Ηνωμένο Βασίλειο είχε συμφωνήσει να συμορφώνεται.

Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές του σχεδίου λένε ότι κρατήσει τη Μεγάλη Βρετανία στενά συνδεδεμένη με τους κανόνες της ΕΕ, εμποδίζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει τις δικές του συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου στο μέλλον. 

Εντωμεταξύ, η Ντάουνινγκ Στριτ επιμένει ότι δεν θα υπάρξουν πλέον άμεσοι συμβιβασμοί από τη βρετανική πλευρά στις διαπραγματεύσεις.

«Αυτό που είπε πολύ καθαρά ο πρωθυπουργός είναι ότι έχουμε κάνει τη δική μας κίνηση και τώρα είναι για την ΕΕ να κάνει τις δικές τους», κατέληξε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού.