Φαίνεται πως οι Βρετανοί ψηφοφόροι σε ένα πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν περισσότερο προσεχτικοί από την 1η φορά και κατά πάσα πιθανότητα θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. κι όχι υπέρ της αποχώρησης, σύμφωνα με όσα καταγράφει στα συμπεράσματά της πρόσφατη έρευνα.

Συγκεκριμένα, ο κυριότερος λόγος γι' αυτήν την αλλαγή στάσης είναι ένας διαρκώς αυξανόμενος φόβος μεταξύ των πρώην υποστηρικτών του Brexit πως η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται τελικά να βλάψει τη βρετανική οικονομία, όπως σημειώνει στην έκθεσή του το κορυφαίο ινστιτούτο κοινωνικών ερευνών NatGen. 

«Το 59 τοις εκατό δήλωσαν ότι σε άλλο δημοψήφισμα θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής, ενώ μόνο το 41 τοις εκατό δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν ξανά την έξοδο από την ΕΕ», ανέφερε η έκθεση. «Αυτό είναι μακράν το υψηλότερο επίπεδο υποστήριξης για την παραμονή που έχουμε καταγράψει.», σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας.

Η έρευνα βασίστηκε σε επαναλαμβανόμενες συνεντεύξεις με τους ίδιους 2.048 ανθρώπους και συγκρίνει τις απαντήσεις τους σε ερωτήσεις για τα ίδια θέματα τα τελευταία δύο χρόνια. Τα ευρήματα δεν αποκλείεται να ενισχύσουν την εκστρατεία εντός του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος, αναφορικά με τους τελικούς όρους του διαζυγίου.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, έχει υποσχεθεί να μην κάνει δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά η μείζονα αντιπολίτευση, το Εργατικό Κόμμα, διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστηρίξει μια νέα ψηφοφορία για το αποτέλεσμα των αποχωρησιακών διαπραγματεύσεων.

Οι συνομιλίες για την έξοδο φαίνεται να έχουν κολλήσει αναφορικά με τον τρόπο αποφυγής της δημιουργίας σκληρών συνόρων με τη Βόρειο Ιρλανδία, που ανήκει στη Μεγάλη Βρετανία, και στην Ιρλανδική Δημοκρατία. 

Τόσο η Βρετανία όσο και η ΕΕ επιθυμούν να οριστικοποιήσουν τους όρους διαζυγίου μέχρι τον Νοέμβριο, ώστε να δοθεί χρόνος για να επιτευχθεί η συμφωνία μέσω του βρετανικού και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου πριν από την ημέρα εξόδου στις 29 Μαρτίου.

Εντωμεταξύ, η επιθυμία όσων ψήφισαν υπέρ του Brexit για περιορισμό της μετανάστευσης από την ΕΕ προς τη Μεγάλη Βρετανία φαίνεται να έχει περιοριστεί, ενώ όλα δείχνουν πως υπάρχει συναίνεση αναφορικά με τη διατήρηση στενών εμπορικών δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Τα παραπάνω μοιάζουν με άσχημα νέα για την Τερέζα Μέι, που συνέταξε το σχέδιο της για το Brexit στη βάση της υπόσχεσής της να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά, ώστε να έχει πλήρη έλεγχο επί της μετανάστευσης. «Τίποτα δεν είναι πιθανότερο να πείσει κάποιον από τους υποστηριχτές της αποχώρησης από την ΕΕ πως έκανε λάθος από την αντίληψη ότι τελικώς η βρετανική οικονομία θα βγει ζημιωμένη από το Brexit.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα πιθανό 2ο δημοψήφισμα θα έδινε ποσοστό 54% στην παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο δημοψήφισμα του 2016, οι Βρετανοί ψηφοφόροι ψήφισαν σε ποσοστό 52%  να εγκαταλείψουν την ενιαία αγορά.