Για τους περισσότερους φαντάζει ανήκουστο πως τα Ελγίνεια θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αλλά βάσει των τελευταίων εξελίξεων ίσως μια τέτοια εξέλιξη να μην είναι εντέλει και τόσο απίθανη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Independent», μετά από μια σχετική επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης στον Τζέρεμι Ράιτ, τον υπουργό Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδα ζήτησε διάλογο με τη Βρετανία για τα Ελγίνεια. Η χρονική στιγμή της συγκεκριμένης επιστολής της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο επίκαιρη.

Η στρατηγική της Τερέζα Μέι για το Brexit θα απαιτήσει τη συγκατάθεση και των 27 μελών της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ξεχωριστούς γύρους διπλωματίας με κάθε χώρα. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η Ελλάδα να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να ζητήσει τα μάρμαρα ως αντάλλαγμα.

Να σημειώσουμε πως σε ανάλογες προσπάθειες της Ελλάδας στο παρελθόν, ιδιώς κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της πρώην υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη, στη δεκαετία του '80, ολες οι βρετανικές κυβερνήσεις που προηγήθηκαν απέρριψαν διαδοχικά όλα αυτά τα αιτήματα. Τον περασμένο Ιούνιο, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση υπό την ηγεσία του θα επέστρεφε τα Ελγίνεια στην Ελλάδα.