Την απαγόρευση της πώλησης αρωματικών ηλεκτρονικών τσιγάρων εξετάζει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής, κάνοντας λόγο για επιδημία χρήσης τους μεταξύ των εφήβων Αμερικανών.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της καταπολέμησης της χρήσης νικοτίνης από εφήβους.

«Η ανησυχητική και επιταχυνόμενη χρήση από τη νεολαία και οδηγεί στον εθισμό, πρέπει να τελειώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Οργανισμού, Σκοτ Γκότλιμπ.

«Έχω προειδοποιήσει τη βιομηχανία ηλεκτρονικών τσιγάρων εδώ και ένα χρόνο ότι έπρεπε να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν την χρήση από τους νέους, αλλά αντιμετώπισαν τα θέματα καθαρά σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων κι εξετάζοντας με σοβαρότητα τις νομικές τους υποχρεώσεις, τις ευθύνες τους απέναντι στη δημόσια υγεία και τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν. Αυτή η περίοδος ανοχής τελείωσε», τόνισε ο Γκότλιμπ.

Ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ σημείωσε πως τουλάχιστον 1.100 επιστολές σε καταστήματα στάλθηκαν σε καταστήματα αναφορικά με την παράνομη πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ανήλικους, ενώ εκδόθηκαν πρόστιμα για παραβάσεις σε άλλα 131 καταστήματα.

Η γοητεία που ασκούν οι συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου στους εφήβους έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και σε άλλες χώρες πέρα από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με σχετικές εκθέσεις της Βρετανικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβή από τα κανονικά τσιγάρα.

Στις ΗΠΑ, περίπου το 12% των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα τουλάχιστον μία φορά το μήνα, σύμφωνα με σχετικές έρευνες του 2017.

Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα περιέχουν νικοτίνη, η οποία είναι εθιστική και μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου.