Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε πως οι συμφωνίες πώλησης και μίσθωσης ακινήτων πρέπει να γίνονται σε τουρκικές λίρες, βάζοντας τέλος στις τέτοιου είδους συναλλαγές που συνάπτονταν σε συνάλλαγμα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της τουρκικής κυβέρνησης για στήριξη του τουρκικού νομίσματος, που συνεχίσει να υποχωρεί έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως, προβλέπεται πως οι υφιστάμενες συμφωνίες σε συνάλλαγμα οφείλουν να μετατραπούν σε τουρκικές λίρες εντός διαστήματος 30 ημερών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι συμφωνίες πώλησης και μίσθωσης ακίνητης περιουσίας σε ξένο νόμισμα είναι κοινές στην Τουρκία, ιδιαίτερα στον τομέα του λιανικού εμπορίου.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος, λόγω ανησυχιών για την επιρροή του Ερντογάν στην τουρκική νομισματική πολιτική αλλά κι εξαιτίας της διπλωματικής απόστασης που έχει προκύψει εσχάτως μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Η τελευταία κίνηση προηγήθηκε της συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, όπου οι υπεύθυνοι για τη νομισματική πολιτική αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια για να στηρίξουν τη λίρα. Η απόφαση για το επιτόκιο θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα το μεσημέρι.