Μπροστά στην παλιότερη γνωστή τοιχογραφία βρέθηκαν οι επιστήμονες σε σπήλαιο στην περιοχή Μπλόμπος της Νοτίου Αφρικής. Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις, η ηλικία του σχεδίου με κόκκινη ώχρα χρονολογείται στις 73.000 έτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, το συγκεκριμένο σχέδιο είναι προγενέστερο του 1ου σχεδίου από Homo Sapiens που ανακαλύφθηκε στην Ευρώπη κατά περίπου 30.000 χρόνια.

Από τότε που άρχισε η ανασκαφή στο σπήλαιο το 1991, έχουν έρθει στο φως αντικείμενα και γνώσεις αναφορικά με τη συμπεριφορά αρχαιότερων προγόνων μας. Χρονολογείται στη Μεσολιθική Περίοδο μεταξύ 100.000 και 70.000 χρόνια πριν.

Με τη χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου και φασματοσκοπίας RAMAN, διαπιστώθηκε ότι οι γραμμές  σχεδιάστηκαν πάνω στην πέτρα με ώχρα, έχουν πάχος μόλις 3 χιλ.. Ο τρόπος με τον οποίοι οι γραμμές ολοκληρώνονται αποτελεί ένδειξη ότι αποτελούσαν τμήμα ενός μεγαλύτερου σχεδίου.

«Πριν από αυτή την ανακάλυψη, οι παλαιοντολόγοι ήταν πεπεισμένοι ότι ο άνθρωπος Homo Sapiens εισήλθε στην Ευρώπη πριν από περίπου 40.000 χρόνια όπου και σταδιακά αντικατέστησε τους πληθυσμούς Νεάντερταλ στην περιοχή», τόνισε ο Κρις Χέλσινγουντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία.

Το συγκεκριμένο σχέδιο αποδεικνύει ότι οι κάτοικοι στο Μπλόμπος ζωγράφιζαν σύμβολα πάνω σε βράχους, συμπεριφορά που συνδέεται κυρίως με τους σύγχρονους ανθρώπους, πολύ πριν οι Homo Sapiens εισέλθουν στην Ευρώπη.