To MDMA, μια συνθετική ναρκωτική ουσία παραπλήσια εκείνης που εμπεριέχεται στα χάπια τύπου ECSTASY, έχει, μεταξύ άλλων, την ιδιότητα να αυξάνει την κοινωνικότητα των ατόμων που βρίσκονται υπό την επήρειά της. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτή η ουσία χορηγείται όχι σε ανθρώπους, αλλά σε άλλους οργανισμούς, π.χ. χταπόδια;

Το παραπάνω ερώτημα αποτέλεσε το αντικείμενο έρευνας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και τα αποτελέσματα που προέκυψαν, μάλλον, ξάφνιασαν τους επιστήμονες που συμμετείχαν.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Guardian σε δημοσίευμά του, η Γκιουλ Ντολέν, νευροεπιστήμονας και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Το MDMA είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να διερευνήσουε εάν ένα χταπόδι μπορεί να γίνει κοινωνικό».  

«Η φυσική εχθρότητα των πλασμάτων εξαφανίστηκε και έγιναν ευαίσθητα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η σεροτονίνη, η οποία πλημμυρίζει τον εγκέφαλο μετά από μια δόση MDMA, προκάλεσε την κοινωνική συμπεριφορά.  Τα χταπόδια είναι διάσημα για την ευφυΐα τους. Μπορούν να μάθουν να περιηγούνται σε λαβύρινθους και να ξεβιδώνουν βάζα για να βρουν φαγητό».   

Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα χταπόδια είναι βαθιά αντικοινωνικά και αντιμετωπίζονται μεταξύ τους με επιθετικότητα, μερικές φορές στο σημείο να αλληλοκατασπαράζονται.  

Ειδικότερα, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology, μελέτησε τη συμπεριφορά των χταποδιών σε μια δεξαμενή με τρεις συνδεδεμένους θαλάμους: έναν άδειο, έναν με μια πλαστική φιγούρα και έναν τρίτο με ένα άλλο χταπόδι σε ένα κλουβί.  

Τέσσερα χταπόδια τοποθετήθηκαν σε γυάλα με αραιωμένο MDMA, το οποίο απορρόφησαν με τα βράγχιά τους. Όντας υπό την επήρεια όλα τα χταπόδια πέρασαν πολύ περισσότερο χρόνο στο θάλαμο με το χταπόδι κλουβί από ό,τι χωρίς το φάρμακο.  

Χωρίς το MDMA, προσέγγιζαν προσεκτικά το κλουβί με μόνο ένα πλοκάμι απλωμένο. Το φάρμακο τα έκανε πιο χαλαρά και φιλικά. «Αγκάλιαζαν το κλουβί και εξέθεταν μέρη του σώματός τους που συνήθως προστατεύουν από άλλα χταπόδια», δήλωσε η Ντολέν.

Όλα τα χταπόδια επέδειξαν παιχνιδιάρικη διάθεση και ήταν ιδιαίτερα ζωηρά με τη φιγούρα. Τα ευρήματα είναι εκπληκτικά επειδή ο εγκέφαλος του χταποδιού είναι ριζικά διαφορετικός από τον δικό μας.

Μέχρι τώρα, αρκετή έρευνα σχετικά με τη βιολογία που στηρίζει την κοινωνική συμπεριφορά, έχει επικεντρωθεί στα εξελιγμένα κυκλώματα νεύρων του εγκεφάλου. Η τελευταία έρευνα υποδηλώνει έναν πιο σημαντικό ρόλο για την χημική σεροτονίνη του εγκεφάλου. Είναι χαρακτηριστικό πως ο καθηγητής Ντέιβιντ Νατ, ένας νευροψυχοφαρμακολόγος στο Imperial College London, δήλωσε ότι τα ευρήματα προστίθενται σε στοιχεία και ενδείξεις για συναισθήματα και ενσυναίσθηση που υπάρχουν σε ένα ευρύ φάσμα ειδών. «Το παραπάνω πείραμα απλά αποδεικνύει ότι αυτό δεν είναι ένα ιδιαίτερο ανθρώπινο χαρακτηριστικό, δεν είναι ούτε ένα χαρακτηριστικό των θηλαστικών, είναι χαρακτηριστικό του εγκεφάλου», τόνισε. «Επίσης, δείχνει ότι η σεροτονίνη διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των ειδών».  

Σύμφωνα με την νευροεπιστήμονα Γκιουλ Ντολέν, «τα ευρήματα μπορούν να φέρουν νέες ευκαιρίες για την ακριβή μελέτη του αντικτύπου ουσιών όπως το MDMA σε ένα ευρύ φάσμα ζώων που σχετίζονται εξελικτικά με τους ανθρώπους».