Εξαιρετικά περιορισμένη ηταν η συμμετοχή των πολιτών της πΓΔΜ στο δημοψήφισμα για την Συμφωνία των Πρεσπών. Ψήφισαν περίπου 630.000 πολίτες με το ποσοστό συμμετοχής να διαμορφώνεται στο 36,27%. Με καταμετρημένες τις ψήφους του 87% των εκλογικών τμημάτων το «Ναι» λαμβάνει ποσοστό άνω του 90%. 

Στη Βουλή θα πάει η συμφωνία 

Αποδεχτό θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος παρά την χαμηλή συμεμτοχή τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ στις δηλώσεις που έκανε λίγη ώρα αφού έκλεισαν οι κάλπες στη πΓΔΜ. 

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ εκτίμησε ότι η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε ΝΑΙ.  

«Οι πολίτες συμμετείχαν σε ένα ειρηνικό δημοψήφισμα και κάθε πολίτης έκανε ελεύθερα την επιλογή του… Το δημοψήφισμα είναι ένα δημοκρατικό εργαλείο στο οποίο αποφασίζουν αυτοί που συμμετέχουν», δήλωσε ο κ. Ζάεφ. «Το αποτέλεσμα έγινε αποδεκτό, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με υπερηφάνεια», πρόσθεσε.

«Παρά το οργανωμένο μποϊκοτάζ, αναμένω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών», δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα θα σηματοδοτήσει τις βουλευτικές δραστηριότητες.

«Νίκη» θεωρεί η αντιπολίτευση την μεγάλη αποχή 

Ως νίκη αντιμετωπίζει η αντιπολίτευση της πΓΔΜ την μεγάλη αποχή από σημερινό δημοψήφισμα για την Συμφωνία των Πρεσπών. 

Ο επικεφαλής του εθνικιστικού αντιπολιτευόμενου VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ανεπιτυχές και σημείωσε ότι «ο Ζάεφ και οι πολιτικές του ηττήθηκαν». 

«Αυτοί που επέλεξαν την αποχή έστειλαν το μήνυμα» είπε.

ΥΠΕΞ: «Να διαφυλαχθεί η θετική δυναμική της συμφωνίας των Πρεσπών»

«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το δημοψήφισμα.

Ο Τσίπρας επαίνεσε τον Ζάεφ μετά το δημοψήφισμα

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός επαίνεσε  τον κ. Ζάεφ για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας.

ΝΔ: Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να μην ισχύσει η συμφωνία των Πρεσπών

«Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό κατέθεσε τον Ιούνιο πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Η εντελώς διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν στο αποτέλεσμα του Σκοπιανού δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον προτάσσοντας την παραμονή τους για λίγους ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας. 

Η ΝΔ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών», σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

ΚΙΝΑΛ: Οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στην συμφωνία Τσίπρα - Ζαεφ.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ σχολιάζει ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι:

Μετά τον Ελληνικό λαό και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στην συμφωνία Τσίπρα/Ζαεφ. Οι δυο πρωθυπουργοί αντιμετωπίζουν την αποδοκιμασία των λαών τους.

Το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη σε  μια συμφωνία που τους έδινε Μακεδονική γλώσσα και Εθνότητα, αποδεικνύει ποσό βαθειά είναι τα αλυτρωτικά και εθνικιστικά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος. Οτι αυτή η συμφωνία μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργούσε. Όπως η Φώφη Γεννηματά κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει.

Γιόχανες Χαν:  Ευρεία υποστήριξη στην Συμφωνία των Πρεσπών

Ως μήνυμα «ευρείας υποστήριξης στην Συμφωνία των Πρεσπών και στην Ευρωατλαντική πορεία της χώρας» χαιρετίζει το σημερινό δημοψήφισμα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν

Σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει:

«Συγχαίρω τους πολίτες εκείνους που ψήφισαν στο σημερινό συμβουλευτικό δημοψήφισμα και έκαναν χρήση του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος. Με την πολύ σημαντική ψήφο υπέρ του «ναι», υπάρχει ευρεία υποστήριξη στην Συμφωνία των Πρεσπών και στην Ευρωατλαντική πορεία της χώρας

Αναμένω τώρα όλοι οι πολιτικοί ηγέτες να σεβαστούν την απόφαση αυτή και να προχωρήσουν με τη μέγιστη υπευθυνότητα και ενότητα σε όλα τα κόμματα προς το συμφέρον της χώρας».

Το tweet του Ζάεφ που εξαφανίστηκε 

Με ένα μήνυμα που έμεινε στον «αέρα» του Twitter για λίγα μόνο λεπτά χαιρέτησε το σημερινό δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

 

 

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα ως συμβουλευτικό κι όχι με δεσμευτικό χαρακτήρα, οπότε και η εγκυρότητά του δεν συνδέεται με το ποσοστό συμμετοχής. Όλες δε τις προηγούμενες ημέρες, τόσο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όσο και στελέχη της κυβέρνησής του σημείωναν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κριθεί από αυτούς που θα προσέλθουν να ψηφίσουν και όχι από αυτούς που θα απέχουν.

Από την πλευρά του, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης,VMRO-DPMNE έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα, υποστηρίζει ότι εάν το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα δεν ξεπεράσει το 50%, θα πρέπει να ακυρωθεί. Καταγγέλλει δε, ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ προτίθεται να προβεί ακόμη και σε "νοθεία", ανεβάζοντας το ποσοστό συμμετοχής άνω του 50%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκεόργκι Ιβάνοφ, έχοντας εκφράσει την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα  προσέλθει για να ψηφίσει στο δημοψήφισμα. Ανάλογη στάση αναμένεται να κρατήσει και ο επικεφαλής της VMRO-DPMNE, Κριστιάν Μιτσκόσκι.

Αναμένεται η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που θα προσέλθουν στις κάλπες να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, ωστόσο, το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, είναι να υπάρξει ικανοποιητικό ποσοστό συμμετοχής, για να μην υπάρχει αμφισβήτηση του αποτελέσματος.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το κλίμα ενόψει του δημοψηφίσματος στη χώρα χαρακτηρίζεται ως υποτονικό, χωρίς το εκλογικό σώμα να φαίνεται να ενδιαφέρεται για τη διαδικασία.

Το δημοψήφισμα για την ονομασία των Σκοπίων θα επιτηρηθεί από περίπου 500 διεθνείς παρατηρητές, οι περισσότεροι από τον ΟΑΣΕ/ODIHR.

Ψήφισε ο Ντιμιτρόφ: Είναι μεγάλη ευκαιρία το δημοψήφισμα

Μεγάλη ευκαιρία χαρακτήρισε το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος ψήφισε το πρωί της Κυριακής.  

«Οι πολιτικοί μίλησαν όλο το τελευταίο διάστημα, σήμερα μιλάει ο λαός. Είναι μεγάλη ευκαιρία το δημοψήφισμα για να προχωρήσουμε μπροστά, σημείωσε.

«Είναι μεγάλη μέρα για τη χώρα μας και τους γείτονές μας» συμπλήρωσε.

«Είμαι αισιόδοξος ότι οι πολίτες με μεγάλη πλειοψηφία θα ανοίξουν ένα κεφάλαιο».

Σε ερώτηση του Reader.gr τι μέλλει γενέσθαι στη Βουλή μετά το δημοψήφισμα απάντησε: «Σήμερα μιλάει ο λαός. Θα το δούμε»