Από την θέση του προέδρου του τεχνολογικού κολσσσού Tesla, που ο ίδιος δημιούργησε, θα αναγκαστεί να αποχωρήσει ο Έλον Μασκ, κάτω από την πίεση των δικηγόρων και των επενδυτών της εταιρείας, στο πλαίσιο συμβιβασμού με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, που θα κοστίσει και τουλάχιστον 20 εκατ. δολ. σε πρόστιμα.

Ειδικότερα, η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη συμφωνία δύο ημέρες μετά την μήνυση εναντίον του Μασκ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο για παραπλάνηση των επενδυτών από ανάρτησή του στο Twitter τον περασμένο μήνα πως είχε «εξασφαλίσει χρηματοδότηση» για εξαγορά της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα 420 δολ. ανά μετοχή.

Η παραπάνω συμφωνία, θα επιτρέψει στον Μασκ να παραμείνει εκτελεστικός διευθυντής, κάτι που ίσως έμπαινε σε διακινδύνευση στην περίπτωση που έμπαινε σε δικαστική διαδικασία.

Ο Μασκ θεωρείται ευρέως από τους αναλυτές και τους επενδυτές ως το δημιουργικό νου πίσω από την Tesla που βοήθησε την εταιρεία να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους αμερικανικούς κατασκευαστές αυτοκινήτων. 

«Έλαβα πάντοτε δράση προς το συμφέρον της αλήθειας, της διαφάνειας και των επενδυτών», σχολίασε ο Έλον Μασκ αναφορικά με τη μήνυση. «Η ακεραιότητα είναι η πιο σημαντική αξία στη ζωή μου και τα γεγονότα θα δείξουν ότι ποτέ δεν έχω συμβιβαστεί με αυτό.»

Χαρακτηριστικό είναι πως η παραίτηση Μασκ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε 45 μέρες. Μάλιστα η θέση του προέδρου δε θα είναι διαθέσιμη σε αυτόν για τρία χρόνια ακόμα.

Η Tesla θα πρέπει, επίσης, να διορίσει δύο νέους διευθυντές, να δημιουργήσει επιτροπή ανεξάρτητων διευθυντών και να εξασφαλίσει επιπλέον διαδικασίες και ελέγχους για την επικοινωνία του Μασκ. Ενώ, η Tesla θα προσλάβει δικηγόρο που θα επιβλέπει τις επικοινωνίες του Μασκ και κυρίως το Twitter του.