«Στις 30 Σεπτεμβρίου, οι πολίτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το μέλλον της χώρας τους. Με ειρηνική και δημοκρατική ψηφοφορία, η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που άσκησαν το δικαίωμα ψήφου είπε ναι στην συμφωνία των Πρεσπών για το ζήτημα του ονόματος και για την ευρωπαϊκή πορεία τους», σημειώνουν σε κοινή δήλωσή τους η υπατη Εκπροσώπος της Κομισιόν, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, σχετικά με το συμβουλευτικό δημοψήφισμα στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 

Όπως τονίζουν «το κοινοβούλιο θα κληθεί τώρα να προβεί στις επόμενες ενέργειες για την εφαρμογή της συμφωνίας αναφορικά με το όνομα, αποφασίζοντας σχετικά με την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών».

Σύμφωνα με τους Μογκερίνι - Χαν «αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία όχι μόνο για συμφιλίωση στην περιοχή, αλλά και για αποφασιστικό βήμα της χώρας στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Εναπόκειται πλέον σε όλους τους πολιτικούς και θεσμικούς φορείς να ενεργήσουν στο πλαίσιο των συνταγματικών αρμοδιοτήτων τους, υπεράνω των πολιτικών κομματικών κατευθύνσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει πλήρως και να συνοδεύει τη χώρα, τα θεσμικά της όργανα και όλους τους πολίτες της.», καταλήγουν στη δήλωσή τους οι Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Γιοχάνες Χαν.