Περισσότερα από 200 εκατ. κινητά τηλέφωνα στις ΗΠΑ έλαβαν μια ειδοποίηση για «Προεδρικό Συναγερμό», αναστατώνοντας τους ιδιοκτήτες τους και δίνοντας άλλη μια ευκαιρία για σχολιασμό του «αιρετικού» προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Στην πραγματικότητα, όπως μεταδίδει το BBC, επρόκειτο για δοκιμή σωστής λειτουργίας ενός προηγουμένως αχρησιμοποίητου σύστημα επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης.

Οι μόνοι τρόποι για να μη δεχτείς το μήνυμα, που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασε έως και 14 φορές στο κάθε κινητό, ήταν είτε να κλείσεις το κινητό σου, είτε να μπλοκάρεις τη σύνδεσή του.

Κάποιοι από τους Αμερικανούς που έλαβαν το μήνυμα περιέγραψαν τη δοκιμαστική εκπομπή ως «Συναγερμό Τραμπ», στην πραγματικότητα όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε καμία σχέση με το τεστ.

Πρόκειται για μια εκπομπή εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (Fema), η οποία θα είχε την πλήρη ευθύνη και τον έλεγχο του συγκεκριμένου συστήματος έκτακτης ανάγκης, εάν ο Αμερικανός πρόεδρος είχε όντως διατάξει συναγερμό.

Το σύστημα προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για να προειδοποιήσει για μεγάλες απειλές, όπως:

  • επιθέσεις πυραύλων
  • πράξεις τρομοκρατίας
  • φυσικές καταστροφές

Η συγκεκριμένη προειδοποίηση έκανε τα κινητά να ηχήσουν σε έναν παράξενο βόμβο και υπήρχε ένα μήνυμα: «ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΟΚΙΜΗ του Εθνικού Ασύρματου Συστήματος Ειδοποίησης Έκτακτης Ανάγκης».

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε βάσει ενός νόμου του 2015, ο οποίος προβλέπει ότι πρέπει να εκτελείται κάθε τριετία.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά καθυστέρησε, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση με τις καταστροφές και την αντιμετώπιση του τυφώνα Φλόρενς, που έπληξε τη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα.

Όπως ήταν φυσικό Twitter και Facebook γέμισαν με μηνύματα που σχολίαζαν τη δοκιμή και το σύστημα προειδοποίησης.

Άλλοι δημοσίευσαν ειδοποιήσεις παρωδίες, με εικόνες και φωτογραφίες του προέδρου Τραμπ, τονίζοντας πως αν επιθυμούν να μάθουν τις σκέψεις του Ντόναλντ Τραμπ, απλά υπάρχει το twitter.

Για του λόγου το αληθές, άλλοι τόνισαν ότι το συγκεκριμένο σύστημα προειδοποίησης αναπτύχθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή επί των ημερών του Τζορτζ Μπους και του Μπαράκ Ομπάμα, αντίστοιχα.