Την έναρξη εσωτερικής έρευνας για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, διέταξε ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, όπως δήλωσε σχετικά Σαουδάραβας αξιωματούχος σήμερα στο πρακτορείο Reuters, με το Bloomberg να μεταδίδει κι αυτό με τη σειρά του την ίδια πληροφορία.

«Ο βασιλιάς διέταξε τον Δημόσιο Εισαγγελέα να ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για την υπόθεση του Κασόγκι με βάση τις πληροφορίες από την κοινή ομάδα στην Κωνσταντινούπολη», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλάει δημοσίως.

Μια κοινή τουρκική-σαουδαραβική ομάδα θα ερευνήσει το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη σήμερα το μεσημέρι στο πλαίσιο της έρευνας για την εξαφάνιση του Κασόγκι, σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή.

«Αναμένεται ότι σήμερα το μεσημέρι θα γίνουν έρευνες», είπε η πηγή.

Να υπενθυμίσουμε πως η Τουρκία αποδέχτηκε μια πρόταση του Ριάντ την περασμένη εβδομάδα να σχηματιστεί μια κοινή ομάδα για να ερευνήσει τις συνθήκες εξαφάνισης του Κασόγκι, γεγονός που προκάλεσε απειλές για οικονομικές κυρώσεις από δυτικούς συμμάχους.

Ο πρίγκιπας Χαλίντ αλ-Φαϊζάλ, ένα βασικό μέλος της κυβερνώσας οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και σύμβουλος του βασιλιά Σαλμάν, συνομίλησε με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν για την υπόθεση του Κασόγκι, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

Ο Ερντογάν και ο βασιλιάς Σαλμάν είχαν χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία και επισήμαναν την αναγκαιότητα να σχηματιστεί κοινή ομάδα έρευνας από τις δύο χώρες.

Ο Κασόγκι, κάτοικος ΗΠΑ και επικριτής του Ριάντ, εξαφανίστηκε πριν από δύο εβδομάδες μετά την είσοδό του στο προξενείο. Η Τουρκία θεωρεί ότι δολοφονήθηκε και ότι το πτώμα του στη συνέχεια απομακρύνθηκε, ενώ η Σαουδική Αραβία αρνείται τις κατηγορίες.